luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Un alt atac cu grenade din Transnistria îngrijorează experții din Moldova: „Sunt acțiuni subversive ale Federației Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie”

  de - | 26 aprilie 2022, 1:20 PM | Internaţional | Recomandările editorilor

  0

  (foto: radiochisinau.md)

  După cele două explozii din această dimineață în localitatea Maiak din regiunea transnistreană, în urma cărora două antene ale unor posturi de radio din Federația Rusă au fost distruse, un atac cu grenade a vizat astăzi sediul serviciului de securitate al separatiştilor din Tiraspol, aşa-zisa capitală a regiunii secesioniste pro-ruse Transnistria (est), scrie Veridica.ro. De asemenea, astăzi au mai fost explozii și în apropiere de unitatea militară de lângă Parcani, tot în regiunea separatistă.

  Persoane neidentificate ar fi uzat de un aruncător de grenade, care a avariat intrarea în clădirea serviciului de securitate al separatiştilor din Tiraspol, dar explozia n-a produs victime.

  Experții Republicii Moldova consideră că incidentele din ultimele ore în regiunea transnistreană sunt acțiuni subversive ale Federației Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

  Experții au declarat pentru Radio Chișinău că, în aceste circumstanțe, Rep. Moldova trebuie să se aștepte la orice scenarii și că are „foarte mari motive pentru îngrijorare”.

  „Prin asta ei rezolvă mai multe probleme, inclusiv închid hotarul cu o țară NATO – România – și, în același timp, ei formează încă un centrul de luptă în care va fi atrasă o parte din forțele militare a Ucrainei și astfel ar simplifica, într-o măsură oarecare, posibilitățile lor de a ataca din Nicolaev, Herson ș.am.d.”, a spus expertul Ion Leahu, fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, pentru Radio Chișinău. De aceeași părere este fostul ministrul al Apărării, generalul de brigadă în rezervă, Vitalie Marinuța.

  De altfel, NEXTA anunță pe Twitter, citând posturile TV din zona separatistă, că așa-numitul Consiliu de Securitate al Transnistriei și-a anulat parada planificată pe 9 mai.

  Autoritățile Republicii Moldova îndeamnă populația, totuși, la calm.

  UPDATE

  Reacția Serviciul de Informații și Securitate (SIS) la exploziile din regiunea transnistreană

  Serviciul de Informații și Securitate a prezentat un comunicat în legătură cu evoluțiile situației de securitate în regiunea transnistreană, publicat de radiochisinau.md.

  „SIS monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. Subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg. În același timp, instituția și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept.

  Totodată, îndemnăm societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război. Având în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor Republicii Moldova. Comunicarea pe subiectul dat va fi realizată într-o manieră centralizată de către autoritățile publice ale Republicii Moldova”, se arată în comunicatul SIS.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.