Un actor arădean a primit cea mai mare distincție culturală din Ungaria

  de [email protected] | 19 martie 2018, 2:41 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Harsányi Attila, laureat deja cu peste treizeci de premii alături de Teatrul de Cameră Arad / Aradi Kamaraszínház, este primul actor care a primit cea mai importantă distincție de stat din Ungaria, fiind inclusiv membru al unei trupe de teatru din România.

  Harsányi Attila a primit distincția „Jászai Mari” pentru întreaga activitate teatrală atât în Ungaria, cât și în România. Decernarea a avut loc săptămâna trecută la Budapesta, titlul onorific fiind acordat de către Balog Zoltán, secretarul de stat pentru resurse umane (postul fiind echivalentul Ministerului Culturii la noi).

  Actorul de 44 de ani este membru activ atât la Teatrul Național din orașul maghiar Miskolc, precum și la Teatrul de Cameră Arad (Aradi Kamaraszínház). La Arad, acesta s-a remarcat cu numeroase și multipremiate spectacole, dintre care amintim monodramele „Decalogul după Hess”, „Sex, drugs, gods & rock ‘n’ roll” sau musicalul minimal-suprarealist „Tündéri”.

  Lista câștigătorilor de-a lungul anilor al Premiului „Jászai Mari” poate fi consultată pe Wikipedia.

  Alături de actorii arădeni Zoltan Lovas, Andrei Elek și Éder Enikő, precum și Tege Antal din Békéscsaba, Harsányi Attila va juca și în spectacolul „Rosencrantz și Guildernstern sunt morți”, o co-producție româno-maghiară cu participare britanică (trupa Tiger Lillies). Spectacolul produs de Aradi Kamaraszínház în colaborare cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și Gyulai Várszínház (Ungaria) va avea premiera pe data de 14 iulie în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare din Gyula, după care – dacă totul va decurge conform planului – va ajunge și la Arad, potrivit regizorului, arădeanul Tapasztó Ernő. Detalii AICI.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.