duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Este ultima zi în care se poate depune declarația unică la ANAF

  de - | 27 mai 2024, 8:18 AM | Naţional

  0

  Persoanele fizice care au avut în 2023 venituri extrasalariale trebuie să depună Declarația Unică – Formular 212 până astăzi. 800.000 de români sunt în această situație, potrivit estimărilor ANAF. Termenul limită de depunere a Declarației Unice este 27 mai 2024.

  Au apărut modificări majore pentru persoanele care obțin venituri din chirii, iar persoanele care dețin bunuri de mare valoare vor datora un impozit special, care se declară printr-un formular distinct, informează Digi24. Amenda pentru nedepunerea declarației este între 50 și 500 de lei.

  Pentru veniturile din chirii obținute în 2023, impozitul este de 10%, iar contribuabilii pot opta în anumite condiții pentru deducerea unor cheltuieli.

  Începând cu veniturile din chirii obținute în 2024, se aplică reguli noi privind taxarea acestor venituri. Cota de impozitare rămâne 10%, însă este permisă deducerea unei cote fixe de 20%, fără a păstra documente justificative pentru cheltuieli și înregistrări contabile. Nivelul de impozitare este astfel de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar.

  Prin Declarația Unică se raportează și anumite câștiguri din transferuri de titluri de valoare, precum câștigurile obținute din vânzarea de acțiuni tranzacționate pe burse străine, care nu sunt intermediate de brokeri români, taxate cu 10%. Pentru astfel de venituri obținute începând cu 1 ianuarie 2024, se aplică reguli noi privind reportarea pierderilor, în vederea compensării lor cu venituri viitoare.

  Alte venituri care se raportează prin declarația unică sunt dobânzile și dividendele obținute din străinătate. Veniturile din dobânzi sunt taxate cu 10%, în timp ce veniturile din dividende, cu 8%. În acest caz, este important ca persoanele fizice să verifice dacă veniturile respective au fost taxate în străinătate și dacă aceste impozite pot fi recunoscute în România, în baza tratatelor de evitare a dublei impuneri semnate de către România cu alte state.

  Declarația se poate depune prin Spațiul Privat Virtual (SPV), de pe site-ul ANAF. Fiscul chiar recomandă ca Declaraţia Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

  De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.