miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ULAL atenționează: „toate asociațiile trebuie să plătească contribuțiile sociale la nivelul normei întregi de 8 ore pentru angajatul cu normă parțială de muncă”

  de Special Arad | 21 iulie 2022, 5:19 PM | Administraţie | Topic special

  1

  ULAL Arad informează asociațiile de proprietari din Arad care au angajați cu contracte individuale de muncă, cu timp parțial, privitor la modificările și completările Codului fiscal aduse de noua Ordonanță a Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022.

  „Conform ultimelor modificări și completări ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, începând cu luna august 2022, pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă cu timp parțial, angajatorul datorează contribuții de asigurări sociale la același nivel care pentru norma întreagă, aplicat la salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

  Persoanele exceptate de la această obligativitate sunt elevii și studenții, cu vârsta până la 26 ani, ucenicii cu vârsta de până la 18 ani, persoanele cu dizabilități, pensionarii pentru limită de vârstă, precum și persoanele care realizează, în cursul aceleași luni, venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, care cumulate sunt cel puțin egale cu salariul de bază minim brut pe țară.

  Având în vedere forma de organizare și funcționare, asociațiile de proprietari și persoanele fizice angajate de acestea vor fi printre cele mai afectate de această Ordonanță de Guvern.

  De exemplu, o persoană fizică angajată în calitate de administrator de condominii sau îngrijitor la mai multe asociații de proprietari, cu contracte individuale de muncă cu timp parțial, si obține salarii destul de mici, care tind să nu se cumuleze la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în acest caz, toate asociațiile trebuie să plătească contribuțiile sociale la nivelul normei întregi de 8 ore pentru angajatul cu normă parțială de muncă.

  Devine din ce în ce mai clar că prin nouă ordonanță, Guvernul împovărează și descurajează asociațiile de proprietari în calitate de angajator să mai angajeze persoane fizice cu contract de individual de muncă cu timp parțial.

  În ciuda faptului că Guvernul are la dispoziție datele Revisal ale contractelor de muncă înregistrate, plus ITM-urile care pot urmări respectarea contractelor inviduale de muncă cu timp parțial, a ales să oblige angajatorii să plătească contribuții sociale pentru munca neprestată a angajaților săi.

  ULAL Arad acordă sprijin asociațiilor de proprietari cu privire la aplicarea legislației muncii în vigoare”, transmite Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Și uite așa e „călcat în picioare” omul de rând și dreptul său elementar LA MUNCĂ CINSTITĂ (!!!), PT A FACE CALE LIBERĂ FIRMELOR „DE CASĂ” sau PRIETENE, ale clicii politico-economice !!!

   Uite așa îi este luată „pita de la gură” amăråtului care încercă SĂ SUPRVIEȚUIASCĂ, pt ca , cei bogați, să-și ÎNGRAȘE „PORCII”….😡

   Mizerabile vremuri trăim si indivizi de ultimă speță, au ajuns sa conducă omenirea…!😣

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.