sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  O nouă șansă pentru cei care promit că de la 1 ianuarie se lasă de fumat: se scumpesc țigările!

  de Special Arad | 20 decembrie 2020, 11:29 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Pentru al treilea an consecutiv, la 1 ianuarie 2021, industria tutunului din România va suporta încă o corecție în sensul creșterii accizelor, pentru a răspunde cerinței Directivei 64/2011, astfel că țigările se vor scumpi din nou.

  Începând din 1 ianuarie, nivelul accizei crește cu 5,6%, în două etape, până la 1 aprilie. Legea a fost promulgată în regim de urgență de către președintele României, pentru a evita posibilele sancțiuni ale Comisiei Europene. Cu cât se scumpesc ţigările? Majorarea, calculată strict pe baza creșterii accizei, ar putea fi de 24 de bani/pachet (20 țigarete), de la 1 ianuarie, respectiv de 60 de bani/pachet, de la 1 aprilie.

  Prețul însă este stabilit de producători în funcție de mai mulți factori, nu doar în funcție de acciză. TVA-ul, alte taxe plus acciza constituie 80% din preț, restul reprezintă costuri cu materiile prime, forța de muncă, distribuția, transportul, implementarea diverselor reglementări.

  Accizele încasate din vânzarea de țigarete însumează, după 11 luni, peste 12,3 miliarde de lei. Este cea mai mare sumă virată, în fața altor produse accizabile, precum motorina (aproape 10,2 miliarde de lei), benzina fără plumb (2,8 miliarde de lei) sau berea (aproximativ 635 de milioane de lei).

   

  Sursa: Gândul

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.