marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Turneul arădean de tenis și-a schimbat „sexul” și luna

  de Dan Lazăr | 15 august 2023, 8:44 AM | Recomandările editorilor | Sport | Știri Arad

  0

  Trofeul „Ion Țiriac”, turneu cu premii în valoare de 15.000 de dolari de la Arad, a fost anunțat inițial de către organizatori ca unul feminin, programat la mijlocul lunii august. Până la urmă, după destule permutări ale celor șase turnee ITF organizate de Fundația Ion Țiriac, la Arad vor poposi băieții, noua perioadă a competiției ce va avea loc la baza „UTA – TenisProfi” fiind 24 septembrie – 1 octombrie, una confirmată în calendarul Federației Internaționale de Tenis (ITF).

  Competiția arădeană al cărui director de turneu va fi Ovidiu Fereștean este ultima de nivel internațional în România în anul 2023, cu o săptămână înainte (18-24.09) având loc competiții la Sibiu (masculin, ATP Challnger, premii de 73.000 de euro) și Slobozia (feminin, premii de 25.000 de dolari).

  În Circuitul ITF, țara noastră găzduiește 12 turnee masculine, fundația fostului tenismen în prezent om de afaceri ocupându-se de cele de la: Cluj-Napoca (premii 15.000$), Brașov (25.000$) – ambele s-au desfășurat deja – și Arad (care a luat locul competiției programate inițial la București). Celelalte opriri ale tenismenilor pe zgura tricoloră au fost la: București, Constanța, Curtea de Argeș (toate premii de 15.000$), Bacău (25.000$ + ospitalitate), Pitești (25.000$), urmând: Tg. Jiu (în această săptămână), București, Satu Mare și, din nou, Constanța (toate cu premii de 15.000$).

  Cel mai important turneu al băieților din România s-a desfășurat însă la Iași, un ATP Challenger 100 dotat cu premii de 118.000 de euro.

  Cirtuitul ITF al fetelor are șapte opRiri în acest an, trei aparținând Fundației Ion Țiriac (Bacău – turneu care a luat locul celui de la Arad, Bistrița – în această săptămână, premii de 25.000 – și Buzău – care se organizează în locul „poziției” avute inițial de Capitală). Celelalte locații pentru tenismene: București, Brașov (două competiții la final de august) și Slobozia (25.000$).

  Iașul – campioană Ana Bogdan – și București – între 11-17 septembrie – sunt orașele care organizează turnee WTA 125, cu premii de 115.000$, ultimul fiind tot al Țiriac Foundation.

  Istoria turneelor internaționale de tenis din Arad

  Aradul are o tradiție de organizare a acestor turnee ITF ce începe din anul 2004. De atunci au avut loc 15 ediții ale Trofeului „Ilie Năstase”, câștigat de-a lungul timpului de jucătoare precum Tamara Zidansek (Slovenia), Gabriela Ruse sau Andreea Mitu, cea din urmă campioană la ultima ediție, în 2019, dotată cu premii în valoare de 25.000 de dolari. La dublu, am consemnat succesul unor sprtive precum: Sorana Cîrstea – chiar la ediția inaugurală -, Irina Bara, Jaqueline Cristian sau Gabriela Ruse.

  De asemenea, pe zgura arădeană s-au desfășurat, între 2004 și 2010, șapte ediții ale unui turneu masculin internațional dotat tot cu Trofeul „Ion Țiriac” – de care s-a ocupat Anela Freer, dar și patru turnee ATP Challenger, câștigate de francezul David Guez (2010, după o finală cu conaționalul Benoit Paire), argentineanul Facundo Bagnis (2012; finalist Victor Hănescu), Adrian Ungur (2013 – în finală cu arădeanul Marius Copil) și bosniacul Damir Dzumhur (FOTO – 2014, finalist ibericul Pere Riba).

  Intrarea spectatorilor la Trofeul „Ion Țiriac” – ediția a VIII-a; prima în serie nouă – va fi gratuită, organizatorii îmbunătățind terenurile și locurile pentru public.

  Citește și: Aradul va găzdui un turneu internațional de tenis feminin organizat de Ion Țiriac. Competiția cu premii de 15.000 de dolari va avea loc în iunie

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.