sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Tribunalul Arad a anunțat încetarea protestului. Vezi de când își reiau instanțele arădene activitatea de judecată în condiții normale

    de Ioana Costaș | 1 septembrie 2023, 12:50 PM | Știri Arad

    0

    Tribunalul Arad a anunțat miercuri, 30 august, încetarea formei de protest – care a fost adoptată în 20 iunie – și reluarea activității de judecată în condiții normale. Din 21 iunie, instanțele au judecat doar cauzele urgente. În ceea ce privește celelalte cauze, aceasta au fost amânate.

    Miercuri, 30 august, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad a decis încetarea formei de protest și reluarea activității de judecată în condiții normale începând cu 1 septembrie.

    „În cursul zilei de 30 august 2023, s-a desfăşurat Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad, pentru discutarea încetării măsurilor de protest adoptate prin Hotărârea nr.5 din data de 20.06.2023 a Adunării Generale a Magistraţilor din cadrul Tribunalului Arad, privind amânarea soluţionării cauzelor aflate pe rol, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepția cauzelor urgente prevăzute de Hotărârea nr.417 din 24.03.2020 emisă de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalul Arad a hotărât încetarea formei de protest adoptată prin Hotărârea nr.5 a Adunării generale din data de 20 iunie 2023, privind amânarea soluţionării cauzelor aflate pe rol începând cu data de 21 iunie 2023, şi reluarea activităţii de judecată în condiţii normale, începând cu data de 1 septembrie 2023”, se arată în informarea Tribunalului Arad.

    Tribunalul Arad a protestat față de modificările aduse legii pensiilor. În concret, reprezentanții instituției au precizat că nu s-a ţinut cont de observaţiile propuse de către reprezentanţii sistemului judiciar atunci când s-au adus modificările.

    În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad, în care s-a decis adoptarea formei de protest, s-au discutat motivele care au stat la baza acestuia: „Orice modificare a condiţiilor de pensionare nu poate interveni intempestiv, ci doar etapizat, pe o perioadă de timp rezonabilă, într-un interval care să nu difere fundamental de aşteptările beneficiarilor, întemeiate în mod legitim pe cadrul normativ în vigoare. Contrar unei astfel de concepţii fireşti, prin unele amendamente aduse la proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară se propune o soluţie normativă care nu reprezintă în fapt o etapizare, ci o modificare intempestivă a condiţiilor de pensionare ce ar avea ca efect faptul că persoanele care nu îndeplinesc aceste condiţii la momentul intrării în vigoare a legii nu le vor realiza nici treptat, ci doar la sfârşitul perioadei de pretinsă etapizare, deşi la nivel declarativ se acreditează ideea unei aplicări etapizate”.

    Reprezentanții Tribunalului Arad au explicat: „În concret, pentru toţi magistraţii născuţi ulterior datei de 31 decembrie 1975, reglementarea propusă modifică brusc şi substanţial condiţiile de pensionare, fără a beneficia de nicio perioadă de etapizare, chiar şi în situaţiile în care aceştia au o vechime considerabilă în magistratură. Astfel, unei persoane născute la 1 ianuarie 1976, cu o vechime de 25 de ani în magistratură, îi va creşte brusc vârsta de pensionare cu 12 ani, în timp ce o persoană născută cu doar o zi înainte va putea să se pensioneze de îndată ce a îndeplinit condiţia de vechime de 25 de ani în magistratură, ceea ce generează o situaţia de profundă discriminare. Prin urmare, este absolut necesară regândirea modalităţii de etapizare propuse, prin stabilirea unor intervale raţionale de aplicare a noilor prevederi, astfel încât creşterea vârstei de pensionare cu 12 ani să se realizeze treptat, pe o perioadă mult mai lungă de timp decât cea propusă, fără a afecta speranţa legitimă a beneficiarilor şi fără a crea astfel de discriminări. Văzând că există posibilitatea intrării în magistratură a celor cu o vechime de cel puţin 5 ani în alte profesii, pentru ca această formă de recrutare să rămână atractivă în condiţiile creşterii vârstei de pensionare, credem că vechimea de 5 ani trebuie recunoscută neetapizat”.

    Citește și: Proteste ale magistraților în țară. Tribunalul Arad și Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad vor soluționa doar cauzele urgente

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.