joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Trei muzee din judeţul Arad, pe lista de vizitat la „Noaptea Muzeelor la Sate”

  de Adriana Barbu | 22 august 2023, 12:55 PM | Cultură | Știri Arad

  0

  Prima ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”, care va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, propune publicului peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative organizate de entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 32 de județe ale României. Trei muzee situate în comune din Arad vor fi deschise publicului în cadrul acestei ediții.

  Cele trei muzee din Arad de la „Noaptea Muzeelor la Sate”

  Un prim muzeu care poate fi vizitat în județul Arad în cadrul acestui eveniment este Casa Memorială și Colecția de artă „Eugen Popa și Eugenia Hagiu”, Săvârșin (Complexul Muzeal Arad), care poate fi vizitată pe 2 septembrie, în intervalul orar 17:00 – 22:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

  Cel de al doilea pe lista organizatorilor este Muzeul „Zestrea Satului” Covăsânț (Pă goșcie la Covăsânț), care poate fi vizitat în intervalul orar 16:00 – 23:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând, ca și în cazul de mai sus, ora de intrare a ultimului vizitator).

  Cel de al treilea obiectiv arădean inclus pe lista „Nopţii Muzeelor la Sate” este Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția”, Șiria (Complexul Muzeal Arad), care poate fi vizitat pe 2 septembrie în intervalul orar 17:00 – 22:00.

  Noaptea Muzeelor la Sate Arad

  (Cele trei muzee arădene cuprinse în cadrul evenimentului „Nopatea Muzeelor la Sate”)

  Noaptea Muzeelor la Sate, o nouă marcă a Rețelei Naționale a Muzeelor

  „O premieră la nivel european, noua marcă culturală propusă de Rețeaua Națională a Muzeelor invită vizitatorii să descopere o lume neștiută a spațiului rural din România: muzee și colecții muzeale, case memoriale, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri și multe alte atracții”, sunt detaliile oferite de organizatori cu privire la acest eveniment.
  Alte date şi ce alte case şi muzee pot fi vizitate în alte judeţe decât Aradul puteţi afla de pe website-ul Noaptea Muzeelor, în secțiunea https://noapteamuzeelor.org/noaptea-muzeelor-la-sate/participanti/ sau de pe reţelele sociale (https://www.facebook.com/Noapteamuzeelorlasate).

  castelul de la savarsin

  (Castelul de la Săvârșin, deschis publicului toată vara)

  Curajul de a deschide un muzeu

  Reamintim cititorilor faptul că, deşi Aradul are multe muzee, case memoriale, domenii nobiliare, ateliere sau centre culturale, nu foarte multe sunt vizitate de turiști, fiind cunoscute de un număr foarte restrâns de localnici și turiști și prost promovate. Probabil cel mai cunoscut obiectiv din mediul rural este Castelul de la Săvârşin, cu mii de vizitatori în fiecare an.

  Castelul, aparținând Familiei Regale, a fost, anul trecut, cel mai vizitat muzeu din județul Arad.
  Faptul că muzeele nu au trecere neapărat în județul Arad nu îi sperie însă pe toți cei care cred în tradiții. De curând, la Socodor, o tânără a deschis un mini-muzeu, o casă tradițională socodoreană, ducă ce a reamenajat casa bunicilor și străbunicilor săi (citește AICI) iar alte muzee pot în continuare fi vizitate de curioși, cu o programare în prealabil.

  Citește și:

  Malpraxis la moartea muzeului Săgeata Verde

  Înapoi în casa bunicii. Casa tradițională din Socodor care își deschide porțile pentru curioși

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.