miercuri, 6 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  ExclusivTrei mari companii sunt foarte aproape să demareze investiții uriașe în Arad. Printre acestea, un mare grup sud-coreean

  de Alin Olteanu | 5 iulie 2021, 10:41 AM | Știri Arad | Topic special

  16

  Cu Timișoara și Oradea aproape saturate de investiții străine, Aradului i-a venit rândul să devină atractiv pentru companii. Mai bine mai târziu decât niciodată… ar spune unii. Prin poziționare, aproape de vămi, prin infrastructura existentă, apropierea de autostradă și cele patru „descărcări”, Aradul este o oportunitate pentru orice investitor, că e străin sau autohton.

  Dacă anul trecut VGP Group a cumpărat 40 de hectare la ieșire din Arad spre Timișoara, pentru a realiza o investiție de milioane de euro, în ultimele săptămâni circulă  mai multe informații cu privire la alte companii mari care și-au manifestat intenția de a investi în Arad, unele dintre acestea fiind la distanță de „câteva ore” să înceapă construcțiile. Dealtfel, într-un comentariu la o postare pe o pagină de socializare, inclusiv fostul primar Gheorghe Falcă anunța că în câteva săptămâni urmează să apară informația că o nouă mare companie va investi în municipiul nostru.

  Chiar dacă aceste „sosiri” (a se înțelege investiții) în Arad nu sunt meritul administrației locale, cauza principală fiind expusă la începutul articolului, e foarte clar că ulterior e decisiv „aportul” conducerii municipiului și județului, având în vedere facilitățile pe care le pot oferi în numele nostru, al arădenilor.

  Și că să nu o mai lungim atât, vă spunem că în acest moment se discută de  investiții uriașe pe care le vor face în Arad compania sud-coreeană LG (aceasta nu mai are nevoie de nicio prezentare), de compania germană Hella (aceasta dezvoltă și produce componente electronice și sisteme de iluminat pentru industria automotive) care dorește să realizeze o nouă investiție în orașul nostru și de… Lidl. Însă nu e vorba despre un nou magazin, ci despre – așa am aflat- un mare depozit aflat aproape de graniță și de unde se vor putea distribui produse în întreaga țară.

  Așadar… să fie primit și să se dea drumul la concurență pe piața forței de muncă!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Primul paragraf nu corespunde realitatii: Cand autostrada era inca pe hartie, Aradul a inaugurat prima Zona Industriala din Tara (cu Leoni si Systronics, etc), pentru ca la Arad investitorii primeau teren cu utilitati, ca si la Chisineu Cris de altfel (Alcoa Fujikura, Alcoa, Maschio Gaspardo)…
   In vremea aceea investitorii straini mergeau prima data la Timisoara unde primarul de atunci le povestea 3 zile despre Revolutie, dupa aceea la Oradea unde primarul de atunci uita de intalniri si in ultima zi ajungeau la Arad. Unde primeau teren cu utilitati (pt 1 Euro/ha) ! Si asa s-au umplut cu investitii si celelalte Zone Industriale Aradene. Asa ca Aradul a fost primul si apoi (mai bine mai tarziu decat niciodata) Timisoara si Oradea.
   Dar sa nu uitam de dimensiunea celor doua judete vecine si de faptul ca in Arad forta de munca a cam ajuns la fundul sacului.

   Totusi sa dam Cezarului ce-i al Cezarului: i-am batut la capitolul initiativa si viteza de reactie, insa ca potential Aradul nu se va putea compara niciodata cu Timisoara si Oradea, asa ca sa nu ne mai lamentam ca in Arad nu avem investitori, pt. ca avem. Si foarte bine ca mai vin si altii, chiar daca acum cumpara terenul la pretul pietei.

   --2 voturi
   +1
   -1
   • Poziția geografică a Aradului este net superioră atât Timișoarei. cât și Oradiei. Însă asta e mentalitatea arădeanului; pentru el Timișoara e „buricul pământului”, deși e un oraș comun (dar cu o mândrie uriașă). În ceea ce privește potențialul uman ai dreptate, suntem pe locul 3 în „top3”. Dar e un aspect care s-a „rezolvat” și până acum de mai multe ori pe parcursul istoriei prin sporul migratoriu. Dacă orașul va deveni atractiv, va veni și forța de muncă calificată. Totul ține de inteligența administrației locale, dacă va ști să valorifice avantajele orașului.

    +4 voturi
    +1
    -1
   • Trebuie să te contrazic. Primul paragraf chiar corespunde realității. Am fost student la Politehnică la Timișoara între 1994 și 1999. Primul serviciu l-am avut la Timișoara din anul 5 (1999) la o multinațională. Între 1996 și 2000 în TM au fost multe investiții străine, în mod special germane, pe partea de producție/tehnică. ZL Curtici-Arad s-a înființat de-abia în 1999 dar deja zona TM luase puțină distanță. Apoi, noi am avut o evoluție bună, cel puțin economic, între 2004 și 2008-2009 până a venit criza. A fost și perioada în care m-am întors acasă. Din 2013 am făcut naveta la TM și din păcate…din 2019 ne-am mutat toată familia la TM. Degeaba avem potențial dacă nu îl folosim! În ceea ce privește Oradea, da, este o evoluție, dar diferențele între noi și ei nu sunt atât de mari. Adică, raportat la câtă reclamă este în mass-media te aștepți la altceva. Un plus pentru centură, parcările etajate din cartiere și Nimphea dar centrul pietonal nu rupe gura târgului. Strada Republicii, la 3 ani de la inaugurare, arată destul de „obosită”. Drumurile din oraș mi se par mai proaste decât acasă, la Arad. Salariar, stăm (mult) mai bine. Cu certitudine ne lipsesc administratori (locali și județeni) de calitate. E foarte bine dacă se fac aceste investiții. Probabil vor fi tot pe partea de producție, deși Hella are la TM și un centru de cercetare-dezvoltare. Din păcate pe partea de birouri stăm foarte prost, de fapt nu prea existăm, iar contextul actual nu este prea incurajator. Dar fără să dezvoltăm și partea de servicii nu ne putem aștepta la o evoluție accelerată și la o recuperare a decalajului față de TM. Că fapt divers, doar în ulima lună îi TM s-au anunțat câteva investiții serioase ( Draxlmeier 200 milioane de euro în producția de bacterii pentru mașini și un centru de cercetare-dezvoltare, Porsche centru de cercetare-dezvoltare cu 200-250 de angajați, ZF (firmă germană) extindere centru de cercetare-dezvoltare cu 300 de angajați în următorii 3 ani). De așa ceva avem nevoie la Arad. Cel mai greu este până vine prima investiție de gen. Și foarte mult contează și modul de administrare al orașului. La TM, fostul primar era un circar, dar a făcut câteva investiții cu impact în infrastructură. Actuala administrație, din nou, pune accent pe investițiile publice. Noi…din păcate…cam stagnam. De asta mi-e ciudă. Scuze pentru postarea lungă și dezlânată, dar…

    +4 voturi
    +1
    -1
  2. Nu e 1 aprilie, deci cam greu de crezut. Aradul are fix 0 metri pătrați de birouri clasa A, facultăți care scot semi-analfabeti funcționali și o administrație locală printre cele mai slabe din țară. Unități de producție avem și ne-am săturat, trebuie dezvoltat sectorul de servicii dar pentru Arad am impresia că deja e prea târziu

   +11 voturi
   +1
   -1
  3. Cum a scris si persoana de mai sus, pare o gluma buna. In Arad prioritatile sunt piata de lemne care e o parcare si investitii absolut penibile demne de un orasel ramas in anii 80. Primarul se lauda ca a venit Lime si Bolt in oras, cu reabilitarea treptelor de pe mal si cu mesh-urile cu poze din trecut puse peste cladirile abandonate din centru despre care nimeni din primarie nu stie ale cui sunt.

   In Arad nici macar nu exista cladiri de birouri, astea se rezuma la apartamente transformate in birouri, cladiri de clasa A sunt un OZN pentru ospatarii, soferii si padurarii ce conduc PNL si orasulacrum.

   +17 voturi
   +1
   -1
  4. Momax, magazin de mobila care a deschis magazin în tm și Oradea, se va deschide și în Arad cât de curând!
   Dedeman pe calea radnei și poate Dechatlon, cel puțin asa se dorea, lângă dedemanul vis a vis de Selgors sa fie și Dechatlon!

   +1 voturi
   +1
   -1
  5. in arad poti muncii dar cam pe gratis..aradul nu e atractiv deloc pt cei calificati…incet incet puteti sa ii spuneti bangladesh deja pito trans duce sute de indieni mai bine platiti ca romanii care stau si accepta sa fie umiliti in propria tara!aradul arata deja a latino america catuva mafioti bogati restul isi plang saracia un oras gri cu multa mizerie si umana si la propriu!

   +3 voturi
   +1
   -1
  6. Timisoara e peste noi la capitolu investitii, dar conform datelor oficiale suntem mai puternici economic si avem salarii mai mari ca in Oradea, intr-adevar in Oradea s-au facut foarte multe lucruri si arata foarte bine orasul, dar pe plan economic si salarial tot Aradul este in fata si asta nu din cauza administratiei locale, pozitia geografica face tot in schema asta.

   +5 voturi
   +1
   -1
  7. Lidl 100% nu deschide nici un depozit in Arad, zona de Vest este deservita de uriasul depozit din Lugoj.

   In schimb, in Zona Industriala Vest se vor construi depozite care ar putea gazdui un centru logistic pentru Dedeman, asta ca idee…

   +2 voturi
   +1
   -1
  8. În oraș ar trebui aprobate birouri și centre de dezvoltare și cercetare, nu Lied-uri și Kuaflan-uri. Avem mai multe supermarket-uri decât Timișoara, în condițiile unui PIB/cap cu 35% mai mic și a unei puteri de cumpărare cu 33% mai mici.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.