„Trântorii” din primărie, cea mai mică problemă a lui Bibarț

  de Valer Mărginean | 13 iulie 2021, 8:19 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  2

  (foto: facebook.com/adriana.bahmuteanu.9)

  Încă nu a împlinit un an de mandat ca primar ales și, iată, domnul Bibarț are probleme. Și încă mari, aș zice. A reușit să piardă încrederea grupului de consilieri ai propriului partid, dar asta n-aș pune-o, încă, la „realizări”. Nu asta este cea mai mare problemă a sa câtă vreme în PNL Arad încă nu s-a jucat partida, grupurile rivale (dintre care, unul luptă chiar sub stindardul său) încă se luptă și își dau „la gioale”, deocamdată pe sub masă. Ce se va întâmpla însă după alegerile din PNL la nivelul județului, este greu de prevăzut acum. Și, din perspectiva primarului Bibarț, inutil. Pentru că, prestația sa ca primar nu depinde de liniștea din partid sau de susținerea consilierilor PNL din Consiliul local (CLM). Din păcate, aș adăuga, dat fiind că prestația sa ne afectează și pe noi, dacă nu cumva ne afectează chiar mai mult decât pe dumnealui.

  Ceea ce alții nu reușesc nici în patru ani de mandat, primarul Bibarț a reușit în câteva luni: să unească opoziția din CLM, „obligând-o” astfel să acționeze unitar pentru a-i bloca unele inițiative. Evident că nu a vrut asta și nici nu s-a gândit că felul lui de a acționa va produce un asemenea rezultat. A reușit însă, pentru că a avut, cu siguranță, un plan. După un semi-mandat ca primar numit în locul celui plecat în Parlamentul European, în care și-a construit imaginea unui alt-fel-de-primar-decât-Falcă, dând impresia că ar putea fi un primar mai uman, chiar un primar mai bun, s-a văzut primar ales și s-a schimbat. Nu știu dacă s-a schimbat din proprie inițiativă și voință (cunoscându-l cât de cât, nu cred, totuși, în această variantă) sau mânat de influența celor din juru-i (familie, prieteni, colaboratori). Cert este că a devenit arogant, morocănos, necomunicativ, arțăgos, ranchiunos, retras în balonul său de unde trăznește cu „directive”, „dispoziții” și „ordine” către arădeni. Consilierii locali fiind și ei arădeni, nu-i așa?, li se aplică același tratament. Mai trist, se comportă ca și cum ar fi copt dintr-un aluat în care au dospit Falcă și Bolojan, în realitate fiind doar o copie nelegalizată și neîmplinită după cei doi, de la care a luat ce-a fost mai rău (în primul rând, inflexibilitatea). Sau, ce-a înțeles, că așa a făcut și când l-a copiat pe Boc pentru a scoate o hotărâre ilegală despre cerșetori. Cert este că domnul Bibarț a început să ia decizii de unul singur sau să și le asume ca atare și încearcă să le impună, fără discuții, fără modificări, fără consultări. Nu acceptă nici să-și motiveze deciziile (oare, de ce?, ar fi sub demnitatea sa?), nici să asculte și părerile altora, nu acceptă decât propria lui părere expusă în câte-un proiect de hotărâre.

  Ce nu știe primarul Bibarț este că Falcă știa să-și negocieze proiectele. Da, cu opoziția. Se consulta, negocia cu acea opoziție cu care se certa, ba în presă, ba în CLM. Și, în primul mandat (2004 – 2008) a avut opoziție, nu glumă, în frunte cu regretatul fost primar Popa și Borza. Falcă nu și-ar fi permis să intre în CLM cu o ordine de zi ce risca să nu fie aprobată de consilieri și nici într-un caz nu ar fi spus public „nu retrag proiectul”, într-un moment în care era evident că va fi respins de consilieri. Ar fi fost un puțoism politic pe care Falcă nu și l-ar fi permis. După cum nu și-ar fi permis să plătească publicitate unei ziariste care, printr-o postare pe facebook să-i jignească pe angajații primăriei, așa cum a făcut Călin Bibarț cu Adriana Bahmuteanu (dacă ea așa își scrie numele, așa să-i spunem). Falcă ar fi sunat-o imediat și ar fi obligat-o să corecteze postarea în care îi face „trântori” pe angajații din Primăria Arad. Bibarț n-a făcut-o, ceea ce înseamnă că așa-i consideră și el, trântori.

  Ce nu știe, iarăși, primarul Bibarț, este că Ilie Bolojan nu a redus personalul din primăria Oradea așa, otova – desigur, nici nu i-a numit trântori, dar asta ține și de educație – nici nu a venit în fața consilierilor cu proiectul spunându-le „ăsta-i, hai, votați-l că eu oricum nu-l schimb orice-ați spune voi”. Mai mult, l-a explicat și orădenilor, ca să înțeleagă de ce face reduceri de personal, cum vrea să lucreze mai departe și ce va face cu banii. Bolojan nu a spus, ca Bibarț, „trebuie să reducem personalul (trântorii…) ca să vă putem face un parc”, după ideea-model lansată de viceprimarul Faur, care la fel de penibil încerca să justifice reducerile programate la Filarmonică prin nu știu ce reparații la spitale care sunt, de fapt, ale Consiliului județean. Iată, de exemplu, cum a gândit Bolojan restructurarea poliției locale: „Poliția Locală din Oradea nu se ocupă de ce se ocupă Poliția Națională, nu face ordine publică și circulație (…) se ocupă de cerșetori, de persoanele fără adăpost, de aruncatul mizeriilor pe jos, veghează ca oamenii să îngrijească fațadele, să tundă gazonul, îngrijirea terenului proprietate personală, să-i amendeze pe cei care nu le întrețin. Poliția noastră este una dintre cele mai eficiente din România. Noi nu lucrăm noaptea. Dispecerat comun cu Poliția Națională, astfel încât să nu existe suprapuneri” (HotNews.ro). Parcă sună altfel decât „nu retrag nimic”. Sau, „dacă nu reducem personalul cum vreau eu, nu vă fac parc în Vlaicu”.

  Lipsa viziunii manageriale și administrative, a capacității de analiză și, mai ales, lipsa dorinței de comunicare, reprezintă marile probleme ale primarului Bibarț. Iar ale omului politic Bibarț, lipsa abilității de negociere cu partenerii de pe scena politică și a decenței decizionale. Vă rog să observați că n-am pomenit de aroganță. Aceasta este boala de care suferă toți aleșii liberali din județul nostru. Ați observat, cu siguranță că de la cel mai mic consilier local comunal, până la președintele Consiliului județean sunt atât de plini de „importanța misiunii lor istorice” încât nu se „demit” să coboare până la nivelul nostru pentru a explica sau a răspunde la unele acuzații. Și știți de ce? Pentru că au în față vreo trei ani în care nu va fi nicio alegere, nicio campanie electorală. Tocmai de aceea, cei mai mulți primari vor lua acum și în următorii doi ani cele mai nepopulare măsuri, știind ei că până la alegeri vor fi uitate. Mai ales dacă oferă un mic, o bere și-un concert gratis…

  Revenind la primarul Bibarț, trebuie să spunem ce l-a adus în această dificilă situație, în afara celor arătate mai sus. Oricât își dorește să fie sau se visează că este vultur, se dovedește o biată vrăbiuță. Gălăgioasă și cam atât. Altfel spus, nu are anvergură. Își pierde vremea cu mărunțișuri și acționează ca un om mărunt. Drept dovadă, când se lovește de probleme serioase, capitulează. Mai ciripește nervos către consilieri de pe crenguța lui, mai ciripește și la Bahmuțeanca-n ceva emisiune după care se refugiază în mărunțișurile care-i alimentează senzația că este folositor. Cum ar fi acele inutile ronduri cu care se laudă de parcă ar fi descoperit Sfântul Graal. Mai rămâne să semneze personal și să țină evidența biletelor de voie pentru funcționarii din administrație, ca alt „colos” printre primarii liberali din județ.

  Sigur, între timp, problema restructurării administrației locale din municipiu a rămas nerezolvată. Restructurare absolut necesară, dar nu așa cum a propus-o Bibarț și nu pentru a face un parc sau două sau o sută, ci pentru a funcționa eficient și în sprijinul cetățeanului.

  Trântori, domnule primar? Deci „Je suis TRÂNTOR” poate fi ecusonul de protest al celor ce vor fi concediați, nu-i așa? Și totuși, dacă „restructurarea Bibarț” nu va fi votată de CLM, cum va lucra cu toți acei „trântori”?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.