sâmbãtã, 13 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  VIDEO. 21 de traficanți de migranți reținuți în urma perchezițiilor de ieri. 250 de pașapoarte străine au fost găsite în urma descinderilor

  de Ioana Costaș | 23 ianuarie 2024, 5:32 PM | Știri Arad

  0

  21 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore, pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și fals privind identitatea, în urma perchezițiilor de luni, 22 ianuarie, efectuate de DIICOT Arad împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Arad și polițiștii de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.

  Dintre cele 21 de persoane reținute, 9 vor fi prezentate – în cursul acestei zile – judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, față de 12 persoane se va propune luarea măsurii arestului la domiciliu. Totodată, față de 3 persoane cercetate, care se sustrag urmăririi penale, procurorii DIICOT Arad au solicitat măsura arestării preventive în lipsă.

  În urma celor 35 de percheziții domiciliare au fost descoperiți 22.485 de euro, 26.809 de lei, 40 de telefoane cu cartele SIM, un ceas, 250 de pașapoarte străine și permise de ședere, 2 laptopuri, stick-uri de memorie și înscrisuri cu valoare probatorie, precum și alte mijloace de probă, fiind depistați și 8 migranți. Totodată, asupra a 6 autoturisme a fost dispusă măsura sechestrului asigurător.

  Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că persoanele cercetate, cetățeni români și străini provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia și Austria „ar fi inițiat și constituit o grupare infracțională cu o structură de tip piramidal, având ca scop traficul de migranți”.

  Gruparea infracțională a racolat peste 250 de migranți

  Gruparea a reușit să racoleze peste 250 de migranți – aflați în București și Timișoara – pe care i-a adăpostit în diferite locuri din Arad, Timișoara și Oradea – aceștia plătind între 2.000 și 3.000 de euro pentru cazare și hrană – până la organizarea trecerea ilegală a frontierei de stat a României. Migranții urmau să ajungă în Europa de Vest. Unii dintre migranți erau ascunși în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaționale cu plecare din stațiile situate la granița de vest a țării.

  Potrivit DIICOT „în perioada martie 2023 – ianuarie 2024, aceștia, sub coordonarea a patru dintre ei cu rol de lideri – cetățeni străini provenind din Afganistan, Siria, Austria și Bangladesh – ar fi racolat peste 250 de migranți, în principal din București și Timișoara, din rândul celor care dețineau permise de ședere și vize de muncă, pe care ulterior i-ar fi adăpostit în diferite locații, din municipiile Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care ar fi organizată trecerea, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinația finală Europa de Vest.

  Cercetările efectuate au relevat faptul că o parte dintre migranți ar fi fost ascunși în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaționale cu plecare din stațiile situate la granița de vest a țării. În funcţie de numărul de zile în care li s-ar fi asigurat cazarea şi hrana, aceștia ar fi plătit sume între 2.000 și 3.000 de euro, persoanele cercetate ar fi împărțit banii între ele proporţional cu activitatea infracţională comisă – racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire.

  Cu privire la unul dintre cercetați s-a reținut faptul că, în mai multe situații, s-ar fi prezentat autorităților române sub o altă identitate decât cea reală și ar fi folosit documente false”.

  Citește și: VIDEO. DIICOT Arad: Percheziții la traficanții de migranți. Sunt vizate 35 de domicilii din cinci județe

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.