duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Alți doi traficanți de droguri, din lotul celor 14 arestați în urma efectuării a 39 de percheziții, în luna octombrie 2022, au primit pedepse cu suspendare

  de Ioana Costaș | 13 mai 2023, 4:17 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  foto: DIICOT Arad

  Alte două persoane, este vorba despre doi bărbați, din lotul celor 14 arestate preventiv anul trecut în luna octombrie, în urma mai multor percheziții efectuate de DIICOT Arad și SCCO Arad, în municipiu și județ, la domiciliile unor traficanți de droguri, au fost condamnate la închisoare cu suspendare. Pedepsele au venit în urma acordurilor de recunoaștere a vinovăției încheiate de cei doi inculpați – Claudiu Adrian Zegrean și Marius George Buliga – cu DIICOT Arad.

  În urmă cu o lună, Special Arad scria că 3 bărbați din lotul celor 14 arestați anul trecut în octombrie au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT Arad, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc în formă continuată și efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive. Cei trei inculpați au fost condamnați la 2 ani și 6 luni închisoare, 3 ani închisoare și 2 ani și 10 luni închisoare, instanța dispunând în toate cazurile suspendarea executării pedepselor sub supraveghere stabilind un termen de supraveghere de 4 ani.

  Revenind însă la condamnările celor doi, în privința primului inculpat, Tribunalul Arad a decis următoarele, potrivit portal.just.ro: „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad, cu inculpatul Claudiu Adrian Zegrean şi, în consecinţă, condamnă pe acesta pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată (4 acte materiale) cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare, la pedeapsa de 2 ani şi 9 luni închisoare; condamnă inculpatul pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, fără a deţine autorizaţiile necesare, în formă continuată (2 acte materiale), cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare, la pedeapsa de 9 luni închisoare. Contopeşte pedepsele şi se aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de 2 ani și 9 luni închisoare, care va fi sporită cu 3 luni închisoare (1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată) rezultând pedeapsa finală de 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi se va stabili un termen de supraveghere de 4 ani”.

  De asemenea, instanța a mai dispus „confiscarea specială, în vederea distrugerii, a cantităţilor de 0,59 grame drog de mare risc 4 CMC, 2,96 grame cocaină, 3,21 grame cocaină, 3,35 grame cocaină, 3,37 grame cannabis, 3,20 grame substanțe psihoactive 2 MMC; 3CMC, 0,60 grame substanță psihoactivă 3 MMC, rămase în urma analizelor de laborator” și „menţinerea măsurilor asigurătorii luate prin instituirea sechestrului asupra sumei totale de 7.500 de euro, ridicată de la inculpat, sumă provenită din săvârşirea infracţiunii”.

  Și în cazul celui de-al doilea inculpat, Tribunalul Arad a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad, hotărând următoarele: „Condamnă pe Marius George Buliga pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată (2 acte materiale) cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare, la pedeapsa de 2 ani şi 7 luni închisoare; condamnă pe inculpat la săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, fără drept, fără a deţine autorizaţiile necesare, în formă continuată (2 acte materiale), cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare, la pedeapsa de 9 luni închisoare. Contopeşte pedepsele şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de 2 ani și 7 luni închisoare, care va fi sporită cu 3 luni închisoare (1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată) rezultând pedeapsa finală de 2 ani și 10 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi se va stabili un termen de supraveghere de 3 ani”.

  Pe lângă confiscarea, în vederea distrugerii, a drogurilor găsite la inculpat, instanța a mai decis „menţinerea măsurilor asigurătorii luate prin instituirea sechestrului, asupra sumei totale de 33.200 lei, ridicată de la inculpat, sumă provenită din săvârşirea infracţiunii”.

  Totodată, Tribunalul Arad a impus celor doi următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă și să comunice informaţii, documente care să permită controlul mijloacelor de existenţă. Pe durata termenului de supraveghere stabilit, cei doi vor fi obligați să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Arad sau organizat în colaborare cu alte instituții și să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Consiliului Local Arad sau în cadrul unei unităţi stabilite de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad.

  Hotărârea Tribunalului Arad nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, însă este executorie cu privire la menţinerea măsurii sechestrului asigurător.

  Perchezițiile DIICOT și SCCO Arad

  În 12 octombrie 2022, procurorii DIICOT Arad – în continuarea cercetărilor în cadrul a trei dosare penale – au dispus reținerea a 14 inculpați și continuarea cercetărilor sub măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de 5 inculpați, pentru comiterea infracțiunilor de de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

  În cele trei cauze s-au reținut următoarele:

  •În perioada martie-octombrie 2022, 8 inculpați au comercializat, în mod repetat, droguri de risc și mare risc, către consumatori din județul Arad, precum și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

  •Începând cu luna martie 2022, 3 inculpaţi au vândut pe raza municipiului Arad şi a judeţului Arad droguri de risc şi mare risc. De asemenea, au desfășurat, fără drept, în mod repetat, operaţiuni cu substanţe psihoactive constând în achiziţionarea, deţinerea în vederea comercializării şi vânzarea acestora către diverse persoane de pe raza municipiului Arad.

  •În perioada mai 2021-septembrie 2022, 13 inculpați au comercializat, în mod repetat, droguri de risc și mare risc, către consumatori din județul Arad, precum și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

  În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate în vederea luării măsurilor de siguranţă 1,63 kilograme canabis, 400 grame cocaină, 100 grame drog de mare risc (4 Fluoro-MDMB-BICA şi 5 Fluoro-MDMB-PICA), peste 250 grame substanţă psihoactivă cristalină, 30 grame ciuperci halucinogene, 8 kituri pentru cultivarea ciupercilor halucinogene, 15 grindere și 15 cântare, 44 telefoane mobile,un pistol airsoft supus autorizării și un pistol cu bile supus autorizării ,sumele de 119.190 lei, 23.885 euro, 400 dolari și 30.000 forinţi, precum și 30 de grame de aur.

  La data 13 octombrie 2022 judecătorii de drepturi și libertăți ai Tribunalului Arad au dispus arestarea preventivă a celor 14 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

   

  Citește și: Traficanții de droguri, acord de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.