joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Tot traficul pe stradă s-a oprit! Felix: „Am intrat în stradă încă buimac…” (FOTO)

  de Lucian Dănilă | 27 februarie 2017, 12:41 PM | Naţional

  0

  Felix Făgărășan are o poveste de viață care poate bate filmul. Stabilit în urmă cu 15 ani în Italia, în orașul Lucca, Felix a lăsat viața decentă pe care o avea în România pentru a-și realiza un vis, cel de a se ridica pe propriile puteri. „Nu mai voiam să fiu fiul lui Făgărășanu…”, spunea el.

  Acum, Felix este unul dintre cei mai reputați fotografi români, fiind un fotograf de succes pentru reputat revistă National Geographic, în Italia.  Povestea celui care acum are 37 de ani (n.r. va împlini 38 în luna mai) a început în urmă cu 15 ani, atunci când și-a făcut bagajele și a părăsit Deva natală. Asta după ce terminsae o facultate și se putea angaja la fabrica unde munceau și părinții săi, la Mintia.

  „Aveam 22 de ani. Am plecat ca orice tânăr naiv, dornic de o viață în care visele pot deveni realitate. Eram naiv, aveam inima plină de vise. Vroiam să îmi cumpăr o mașină. Nu a fost deloc așa cum mă așteptam. Am dus o viață solitară, pentru a nu mă expune. Stăteam într-o cutie de carton, departe de oraș pentru a nu fi văzut. Mergeam acolo doar seara. Nu puteam închiria un apartament fără documente. Evitam acele grupuri care stăteau în „părăseli” și creau probleme, furau, beau etc. De altfel, poliția îi sufla mereu. Eram mai sigur pe cont propriu. Încercam, pe cât posibil, să nu ajung cu interdicții și nici măcar să se știe că sunt acolo. Aveam baftă că era vară… Mai și ploua și îmi uda… garsoniera”, (Felix Făgărășan pentru Libertatea)

  felix 4

  FOTO: După multe sacrificii, Felix și-a realizat visul de a lucra ca fotograf pentru una dintre cele mai cunoscute reviste din lume

   

  Asta se întâmpla cu un deceniu și jumătate în urmă. Acum, Felix are o familie minunată, un job și un hobby foarte frumoasă, fotografia. Plecând de la fotografie avem și povestea lui de astăzi. I s-a întâmplat în Islanda, iar ceea ce povestește este nu neapărat incredibil, ci mai degrabă un exemplu pe care ar trebui să-l urmăm și noi, românii, dar și alte țări mai civilizate.

   

  „Eram în capitala Islandei. .. În Reykjavik – centru… vroiam sa fac o fotografie într-o piața și cea mai buna poziție pt o încadrare reușită era în mijlocul strazii… Am așteptat sa treacă mașinile și am intrat… prima fotografie era nereușită ca setări. .. vroiam sa fac alta dar din ambele părți au ajuns mașini așa ca m-am retras pe trotuar… Brusc mașinile s-au oprit și m-au invitat în strada sa-mi fac fotografia. .. Am intrat în strada încă buimac și neobișnuit cu astfel de invitații. … am făcut fotografia , am mulțumit și au răspuns toți cu zâmbete. … traficul s-a reluat….” (Felix Făgărășan pe contul său de Facebook)

  felix 2

   

  Tot Felix ne-a recunoscut într-o discuție, una scurtă purtată pe Messenger, că românii și italienii nu se prea deosebesc atunci când vine vorba despre comportamentul în trafic, iar ceea ce i s-a întâmplat lui în capitala Islandei este aproape imposibil să i se întâmple în marile orașe din Italia sau din România.

   

  Islanda este a treia cea mai fericită ţară, potrivit ultimului studiu ONU. Islanda nu are armată, iar conform Indicelui Global al Păcii⁠, Islanda este cea mai paşnică ţară din lume, datorită lipsei forţelor armate, criminalităţii reduse, şi nivelului ridicat de stabilitate socio-politică.

  Cu toate acestea, Islanda este o ţară unde locuitorii îşi încuie rar casele şi maşinile, potrivit unui turist care a povestit experienţa sa pe site-ul googlygooeys.com

  Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost închise in timpul crizei din 2009 şi nu s-au mai deschis.De asemenea, nu există cazinouri, Starbucks şi nici autostradă, potrivit economistului Magnús Sveinn Helgason, scrie businessmagazin.ro

  Numărul turiştilor care vizitează ţara este mai mult decât dublu faţă de numărul total al locuitorilor. Turismul generază o treime din PIB-ul ţării şi a depăşit vneiturile aduse de pescuit.

  felix 5

  FOTO: Fotografie realizată de Felix Făgărășan în Reykjavik, capitala Islandei

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.