joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Tot în umbra vecinilor! Aradul, un simplu punct pe harta Turului Cicilist al României în etapa Timișoara – Oradea

    de Dan Lazăr | 7 septembrie 2020, 10:13 AM | Recomandările editorilor | Sport | Știri Arad

    0

    Marți debutează o nouă ediție a Turului Ciclist al României, „Mica Buclă” urmând să treacă și prin Arad, fără oprire însă, așa cum se întâmplă prin localități precum Șimand sau Ciumeghiu…

    Turul României va debuta marți, 8 septembrie, cu ceremonia de prezentare a echipelor, care va avea loc în Piața Libertății din Timișoara, la ora 16:00. Va urma o cursă-prolog, în cadrul căreia echipele vor parcurge un traseu de 3,6 km în jurul Pieței Libertății, conform descrierii următoare, startul sportivilor urmând a fi dat în mod individual, din 30 în 30 de secunde, începând cu ora 18:00. Festivitatea de premiere a cursei-prolog va avea loc la ora 19:30 (aproximativ), tot în Piața Libertății.

    Turul României va continua miercuri, 9 septembrie, cu prima etapă. Startul festiv al acesteia va avea loc la ora 11:45, în dreptul magazinului Auchan – parcarea Iulius Town, iar startul tehnic – de la ora 12:00, din zona sensului giratoriu aflat la interesecția DN69 cu E671. Cicliștii aliniați la start vor parcurge un total de 171,2 km, pe traseul: Timișoara – Orțișoara – Vinga – Arad – Șimand – Chișineu Criș – Salonta – Nojorid – Oradea (Finish etapa 1). Aceasta este a doua cea mai scurtă etapă, după cea de circuit din București.

    Turul României 2020 va avea 5 etape: Timișoara – Oradea, Oradea – Cluj-Napoca, Târgu Mureș – Lacul Sf. Ana, Brașov – (Transfăgărășan) – Curtea de Argeș, iar etapa finală se va desfășura la București, pe 13 septembrie.

    etapa 1 site

    Scurt istoric…

    Turul României sau „Mica Buclă” este cea mai importantă competiție ciclistă din România. Prima ediție a Turului, câștigată de echipa Bulgariei, a avut loc în 1934, pe o distanță de 1026 de kilometri, având 7 etape. Originile Turului datează însă de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobila” a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenți, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște-Butimanu-București. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiția s-a oprit. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima ediție a Turului României, țara noastră devenind a șasea din lume cu propriul tur național. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea Turului. Cea mai rapidă cursă parcursă în cadrul Turului României a fost în 1974, între Pitești și București, când cei 109 kilometri au fost parcurși cu o medie de 52,516 km/h. Mircea Romașcanu și Constantin Dumitrescu, două legende ale ciclismului românesc, au câștigat fiecare de 3 ori Turului României, fiind cel mai mare număr de victorii individuale.

    Ediția din acest an se va desfășura în perioada 8-13 septembrie. În cadrul competiției, vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (liderul clasamentului general), tricoul alb (cel mai bun U23), tricoul roșu (cel mai bun sprinter), tricoul verde (King of the Mountain) și tricoul albastru (cel mai bun român).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.