miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Tot ce trebuie să știi despre ESP – noul sistem de siguranţă pentru maşini

  de - | 21 martie 2018, 6:49 PM | Auto

  0

  Autoturismele noi au în dotare un nou sistem de siguranţă denumit ESP. Funcţionalitatea şi necesitatea acestuia sunt lucruri pe care puţini şoferi le cunosc.

  ESP a apărut că o evoluţie normală în domeniul siguranţei auto după ce sistemele ABS şi-au atins limitele şi se impunea aplicarea unei măsuri suplimentare de mărire a siguranţei în conducere. Aceasta, în condiţiile în care vitezele maxime de care sunt capabile maşinile noi pot să îi pună în dificultate pe mulţi şoferi fără experienţă.

  Noul sistem de siguranţă a fost numit ESP (Electronic Stability Program) adică în traducere – Program Electronic de asigurare a Stabilităţii. În condiţii de funcţionare normală ESP ar trebui să menţină stabilitatea şi manevrabilitatea autovehiculului în cazul în care acesta ar intra în derapaj. Prin folosirea funcţiilor deja oferite de ABS şi TCS (Traction Control System) ESP realizează ceea ce puţini şoferi ar putea să facă singuri, şi anume să redreseze maşina şi să o pună pe traiectoria dorită după ce această a început să derapeze.

  Acest sistem nu trebuie, însă, confundat cu EPS (Electric Power Steering), adică servodirecţie asistată electric. Pentru a verifica dacă maşina întradevăr este dotată cu sistemul ESP trebuie verificat bordul acesteia. La unele maşini există un indicator în bord reprezentând o masină şi un drum cu curbe, iar la altele există un buton „ESP OFF”, care are menirea să decupleze sistemul ESP în cazul în care şoferul doreşte acest lucru.

  Citește continuarea pe Adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.