duminicã, 3 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Todea: „UTA de astăzi seamănă mult cu cea la care am debutat eu acum 20 de ani”

  de Lucian Dănilă | 22 februarie 2018, 6:54 PM | Sport

  1

  Cristian Todea este, indiscutabil, unul dintre cei mai reprezentativi jucători ai clubului UTA și ai Aradului în ultimele două decenii. A debutat pentru UTA în 1997, odată cu preluarea clubului de italienii lui Roberto Passini și mai apoi Angelo Gandolfi, iar în conducere au sosit Marin Lupaș și Ioan Ienciu, conducătorii clubului Romvest.

  Todea sosea la UTA împreună cu colegii săi de la Romvest, campioni ai României la juniori cu un an înainte, printre ei fiind regretatul Adi Baciu – primul de la Romvest care a ajuns la UTA, Sorin Botiș, Mișu Grozav, Adrian Găman, Claudiu Drăgan, Cristian Panin, Marius Ciubăncan, Adrian Butunoi sau Daniel Mogoșanu. Acest grup de jucători avea să formeze nucleul Bătrânei Doamne pentru următorii cinci-șase ani, culminând în 2002 cu promovarea în Liga 1 după ce, în 1999, UTA pierdea celebrul meci de baraj de la Alba Iulia împotriva celor de la Rocar.

  Todea a jucat șapte ani pentru UTA, 1997-2002 și apoi 2007-2009, în mulți dintre acești ani fiind căpitanul echipei. În 2002, imediat după ce UTA a promovat în Liga 1, odată cu plecarea de la echipă a finanțatorului Angelo Gandolfi, Todea a urmat o carieră internațională, la Mantova, în Italia, cu care a obținut două promovări, din Serie C2 până în Serie B, iar apoi li s-a alăturat lui Ianu și Adi Piț în Elveția, la Bellinzona. Finalul carierei lui Todea s-a consumat la Gaz Metan Mediaș, club pentru care a evoluat șase ani, și a fost căpitanul echipei care a eliminat pe nemții de la Mainz în Europa League.

  Soarta a făcut ca printr-o serie de împrejurări, în 2017, la 20 de ani de la debutul pentru UTA ca jucător, Todea să devină antrenorul principal al echipei arădene. Cum în această iarnă au plecat de la club jucătorii sosiți în vară, Todea s-a văzut nevoit să construiască o echipă care se bazează pe foarte mulți dintre foștii juniori ai clubului arădean: Tănase, Jorza, Prună, Dennis Lazăr, Dinculescu, Stahl, Rafael Iuga sau Angelo Iuga, jucători care, cu excepția lui Angelo, au câștigat acum doi ani Supercupa României după un 5-4 cu Viitorul lui Hagi, la care evoluat Florinel Coman sau Cicăldău. Este adevărat că și UTA a beneficiat de aportul decisiv a doi jucători ca Adrian Petre sau Dennis Man, Petre reușind atunci patru goluri!

  „Lotul pe care îl am la dispoziție acum la UTA seamănă foarte mult cu lotul care era acum 20 de ani, când am debutat eu pentru UTA. Sunt jucători tineri, care au crescut împreună, care au relații interumane și de joc formate timp de mulți ani, iar așa cred că și vestiarul a devenit mai puternic iar atmosfera la echipă una foarte bună. Chiar vorbeam în această perioadă cu colegii mei că actuala UTA seamănă mult cu UTA de la finalul anilor 90. Acesta cred că este plusul din această iarnă. Sunt jucători cu calități foarte bune și sperăm să avem rezultate cât mai bune în jocurile din campionat” (Cristian Todea)

  Todea i-a dat ca exemplu și pe portarul Roberto Bodea sau pe atacantul Darius Buia, „jucători care au evoluat împreună la Cermei și care au o relație foarte bună, ceea ce a contat mult pentru acomodarea lor și pentru vestiar”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.