Tipul de coronavirus ajuns în România este unul mai „blând” decât în China și Italia

  de Lucian Dănilă | 16 martie 2020, 9:24 AM | Coronavirus | Naţional | Sănătate

  0

  Deși coronavirusul poate afecta orice populatie, se pare ca în Wuhan si în Italia este prezent serotipul L, iar in Romania serotipul S, spune un medic reputat din țară.

  Diferența de agresivitate a noului virus ține de susceptibilitatea genetică a populației, virusul nou corona intrând în celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei), arată specialistul.

  Prof. dr Olga Simionescu scrie, pe pagina sa de Facebook, o sinteză a ceea ce știm, trebuie să știm și care vor fi efectele pe termen lung ale coronavirusului. „Se pare că în Wuhan (de unde a pornit) și în Italia a fost serotipul L, mai agresiv iar în Romania serotipul S, mai „blând”. Aceasta este legată de susceptibilitatea genetică a populației”, explică medicul.

  Mai jos putți citi ce a scris dr. Olga Simionescu în postarea sa:

  „Ce cred eu despre Corona virus (raspuns la telefoane):

  1. Este un virus cu ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute inca din 1960, la oameni si animale (pasari, mamifere). Se numeste “noul corona” fiindca au mai fost infectii cunoscute in 2002 (SARS-CoV) si in 2012 (MERS-CoV). Noul Corona Virus are simbolul SARS-CoV-2 si determina boala COVID-19. El a inceput in Wuhan in 2019, decembrie si s-a raspandit in intreaga lume.
  2. Fiind virus cu ARN (beta corona virus), face mutatii, parte naturala a ciclului celular, astfel ca exista doua serotipuri principale: L agresiv, cu diseminare rapida si S mai bland, cel clasic. Desi virusul poate afecta orice populatie, se pare ca in Wuhan (de unde a pornit) si in Italia a fost serotipul L, iar in Romania serotipul S. Aceasta este legata de susceptibilitatea genetica a populatiei, virusul nou corona intrand in celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). Exista contestatari ai teoriei mutationale, inclusiv o voce de la Yale, pe motiv ca din lantul lung de nucleotide (30000) doar cateva ar fi afectate. Insa eu cred ca formele diferite de boala nu tin doar de imunitatea individului, ci si de aceste doua tulpini.
  3. OMS a declarat deja pandemie, adica o epidemie intinsa pe multe tari. Asta nu trebuie sa insemne panica a populatiei, ci doar atentie si masuri sporite de protectie si protocoale de testare, transport, masuri epidemiologice si tratament.
  4. Noul corona virus se transmite prin picaturi Pfluge, particule virale, aerosoli, contact cu suprafete infectate. Alcoolul sanitar nu este suficient si nici clorhexidina. Sunt necesare substante biocide, pe baza de alcool. Trebuie evitate aglomerarile, mijloacele de transport in comun, strangerile de mana.
  5. Masca protejeaza si este imperativ sa ne spalam pe maini cu apa si sapun minimum 20 de secunde odata, de mai multe ori.
  6. Mancarea trebuie prelucrata termic”.

  Din fericire, chiar dacă România a importat temutul virus chinezesc din Italia, situația este mult diferită la noi de ceea ce se întâmplă în Peninsulă. Din cele 139 de cazuri identificate în România până în prezent, majoritatea sunt asimptomatice, aproximativ 10 persoane s-au vindecat complet, iar un singur caz este mai grav.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.