Timp suspendat și grație efemeră în expoziția lui Mátyás László, la After 5





Sâmbătă, 5 iulie, la galeria After 5 Art Escape din Arad a avut loc vernisajul expoziției „Efemeride”, semnată de artistul vizual Mátyás László. Evenimentul a reunit publicul arădean, colegi de breaslă și admiratori ai creației artistului, într-un cadru cald și emoționant.
Născut în 1967 la Petroșani, Mátyás László este un artist vizual cu un stil unic și recognoscibil, care locuiește și lucrează în prezent în Timișoara. A studiat grafica la Cluj-Napoca și pictura la Budapesta. Pe lângă activitatea artistică, a fost fondatorul „Studio Mathias Paper”, atelier specializat în producerea hârtiei manuale pentru utilizări artistice și editoriale. Printre inițiativele sale inedite se numără și „galeria de hârtie” – un spațiu expozițional mobil, construit din materiale neconvenționale.
Activ în peisajul artistic românesc și internațional din 1995, Mátyás László semnează în expoziția „Efemeride” o selecție de picturi, desene și lucrări de modelaj care explorează cu o sensibilitate rară ideea de feminitate efemeră, în afara clișeelor vizuale. Figura feminină apare aici nu ca obiect al privirii, ci ca o prezență tăcută, apropiată, protejată. Fiecare lucrare este o declarație de dragoste tăcută — nu romantică, ci umană, sinceră, lipsită de orice spectacol.
Evenimentul a fost deschis de cunoscutul artist vizual Valeriu Sepi, fost membru al trupei Phoenix și prieten apropiat al artistului, care a spus despre actul artistic: „E concluzia în vieții noastre și este caimacul de la cafeaua pe care o bem cu toții dimineața”.
Despre lucrările expuse, acesta a subliniat:
„Ceea ce eu vreau să vă mai spun este că tot ceea ce există aici este semnul și respectul față de motiv. Acuma că el este femeie. El putea să fie bărbat sau putea să fie animal. Putea să fie orice. Este respectul nostru continuu pentru subiect. De aceea, ele (lucrările) nu sunt vulgare. Din contră, sunt imagini ale iubirii și ale bucuriei de a împărtăși lucrurile cu acest simbol – femeia – sau oricare altul pe care îl găsiți aici. Este o bucurie pe care noi am învățat să o suferim ca să ne putem exprima. (…) Este fertilitatea ca desen. Nu ca act. Aceasta este efemerida. Efemerida are dansul ultim, care, ca și desenul, conține tot ceea ce știi. Și tot ceea ce rămâne după aceea este pentru a da mai departe bucurie fiecăruia”.
Artistul a dat citire în continuare unor mesaje primite de la doi colegi artiști vizuali care, deși nu au putut fi prezenți, au dorit să-și exprime aprecierea față de demersul său artistic. Aceste texte au fost puse la dispoziția publicului sub formă de certoline.
Profesorul Daniele Pantaleoni, prezent la eveniment, ne-a reamintit că:
„László Mátyás ne transportă într-o explozie de frumusețe fragilă și efemeră, invitându-ne să surprindem esența trecătoare a grației feminine prin siluete fluide și senzuale care ies la iveală din fundaluri urbane îndepărtate și sfărâmate. Linia clară a portretului deplasează observația spre procese mai profunde: corpuri plutitoare în continuă schimbare, figuri care se ivesc sau se dizolvă în întuneric. Contrastul dintre corpurile luminoase și fundalurile întunecate și fragmentate sugerează ideea a ceva provenit dintr-o dimensiune onirică, care ne împinge în afara timpului cronologic pentru a ne oferi acces la un timp emoțional ce se extinde în momente de intensă contemplare și frumusețe. Corpurile alungite, orașele stilizate și contrastele accentuate dintre lumină și umbră evocă o narațiune tăcută, în care forma se adaptează ritmului interior al artistului. În centrul compozițiilor sale se află figura feminină, arhetip universal al creației, transformării și misterului, și vehicul pentru reflecție asupra originii și puterii generatoare a creativității. Laci ne invită să ne pierdem, ca niște efemeride eterne, în această lume a timpului suspendat”.
Expoziția cu vânzare va fi deschisă publicului la galeria After 5 Art Escape din Arad, strada Ștefan Cicio Pop nr. 15D, până la data de 23 august 2025, cu program de vizitare în zilele de:
• luni, joi și vineri: între 13:00–20:00
• sâmbătă: între 10:00–16:00
• duminică: între 12:00–18:00
Pentru informații suplimentare, galeria poate fi contactată la adresa de e-mail [email protected] sau la telefon +40 775 385 985.
Comentariile portalului
beneficiarul are un diriginte de santier care semneaza fiecare etapa, cf proiect. Raspunderea este a acestuia...daca accepta greselile executantului si a proiectantului.
Singurii bugetari ce si merita salariile cu adevarat si nu asteapta nimic de la nimeni!! Pacat ca statul. Roman si Arahat isi bat joc de ei....
Asa este la noi , te gandesti prima data la beneficiile lor nu a cetatenilor , a bolnavilor . Dacă tot s-a construit un spital nou trebuiau sa-l faca la o 100 km de (...)