marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ți-ar fi plăcut să-i vezi, ‘nea Ionuț… Atletico a luat trofeul, dar de câștigat, au câștigat cu toții (Foto)

  de Lucian Dănilă | 3 februarie 2020, 12:14 AM | Sport

  0

  Mereu mi-a plăcut să văd copii jucând fotbal. În ultimii ani am făcut o pasiune și din a fotografia meciuri ale copiilor. Se simte inocența în jocul lor, îi vezi că suferă la fiecare minge pierdută, la fiecare ratare. Pun atâta patos încât foarte ușor ajung să plângă, fie după o ratare, fie după o înfrângere, fie că pur și simplu se lovesc.

  Meciurile acestea ale copiilor îmi aduc și mie aminte de copilărie. Mai ales de maidanele copilăriei. Acum, copiii joacă de regulă în competiții programate, practică fotbalul într-un mod organizat, au echipamente de toate culorile, cu tot felul de branduri pe piept, se încalță cu ghete verzi, roșii, albastre, galbene, foarte rar negre, de obicei în funcție de ceea ce poartă idolul lor, fie că se numește Ronaldo, Messi, Dennis Man sau Cipri Rus, or alții. Marea problemă a fotbalului din ziua de astăzi în România ar putea decurge și de aici, anume de la faptul că acești copii joacă fotbal doar la meciurile și antrenamentele clubului la care sunt legitimați. Maidanele au dispărut, terenurile de fotbal din municipiu sau din județ au lacăte pe ele și copiii nu au voie să le calce iarba în afara programului de antrenament, prin curțile școlilor nu mai vezi nici un copil bătând mingea, să nu spargă cumva geamurile…

  IMG 4383

  Au trecut șapte ani de când s-a stins din viață ‘nea Ionuț Leac. Șapte ani fără unul dintre cei mai împătimiți oameni de fotbal ai Aradului. Timp de 40 de ani a jucat fotbal, iar apoi timp de trei decenii s-a dedicat copiilor pentru a-i învăța fotbal sau a le crea condiții pentru a practica acest sport minunat. Dar ‘nea Ionuț îi căuta pe acești copii chiar pe maidane. Apărea cu bicicleta, pentru că mașină nu avea, și se uita la copiii care băteau mingea pe unde apucau. Dacă vedea unul mai talentat, unul cu fente, sau pe altul cu preluare bună, ba poate pe altul mai înalt, numai bun de a fi fundaș, sau un „nebun” pe care să-l bage în poartă, îl lua imediat la întrebări și finalul era: „Te aștept marți la ora 4 la antrenament la Gloria”. Așa îmi aduc aminte că au apărut prin Sânnicolau Mic jucători ca Aris Popa, Salustian Balaban, Doru Gavaziuc, Cătălin Crișan, Claudiu Ilca, Cipri Olteanu, Daniel Mal, Călin Sabo, Marius Cherman, George Trandafir, Marius Stremciuc, Daniel „Gogu” Ivașcu, portarul Sorin „Zoff” Mercea, Ovidiu Hanțig, Gabi Andreikovits, Daniel Scridon, Florin Ursan, Marcel Toda, Nelu Neșcu, chiar subsemnatul, și alții. Nu au ajuns, sau nu am ajuns, cu toții fotbaliști, dar cu siguranță nea Ionuț ne-a făcut copilăria mai frumoasă.

  moneasa 91

  Sau tot așa au apărut la antrenamentele lui ‘nea Ionuț, doi jucători importanți ai Aradului, ambii cu același prenume: Flavius Pavel și Flavius Băd, buni fotbaliști la nivelul Ligii a 2-a, sau chiar la Liga 1, așa cum a fost Băd. Aici l-aș include și pe Marius Bîrla, un fotbalist care a evoluat mulți ani la Liga a 3-a pentru Frontiera Curtici. Primul antrenor al celor trei a fost ‘nea Ionuț Leac.

  IMG 4512

  Sâmbătă, zeci de copii au jucat în memoria lui ‘nea Ionuț Leac, la memorialul care îi poartă numele. Copii în vârstă de 10 ani, care nu au apucat să-l cunoască pe cel care a fost „părintele” micilor fotbaliști ai Aradului timp mai bine de un deceniu.

  Sala de sport UVVG a fost plină de copii și de părinți, aceștia din urmă transformându-se de multe ori și în galerie a copiilor. Zece echipe s-au întrecut sub privirile nepoților lui ‘nea Ionuț, Dragoș și Rossano, a fiicei sale Adela (n.m. cealaltă fiică, Camelia, nu a fost prezentă) și a ginerelui Sorin, dar și sub privirile celui care este an de an sufletul acestei competiții, Gabi „Hary” Hărduț, urmașul lui ‘nea Ionuț în funcție la Comisia de Copii și Juniori de la AJF Arad.

  Atletico Arad, grupa pregătită de Rico Câmpian și Flavius Stoica, a plecat acasă cu trofeul după ce a trecut în finală de Academia Broșovski, echipă pregătită de Ciprian Pistrui. Locul al 3-lea le-a revenit celor de la UTA, grupă pregătită de Mircea Aslău. Finala mică s-a încheiat cu scorul de 0-0, iar în urma loviturilor de departajare UTA a trecut cu 2-1 de Podgoria Pâncota.

  IMG 4567

  Atletico a luat trofeul, dar de câștigat au câștigat cu toții. Mulți dintre copii au plecat cu pachete pregătite de Adela și Sorin Ștefănuț, dar dincolo de aceste premii, pentru copii a fost o ocazie excelentă de a mai acumula experiență în astfel de competiții.

  „Nea Ionuț Leac a fost un om minunat. Voi nu ați apucat să-l cunoașteți, dar cu siguranță el ar fi fost bucuros să vă vadă și i-ar fi plăcut aici cu voi. V-ar fi plăcut și vouă de el. A fost un om minunat, un om de o calitate extraordinară, un om care și-a dedicat viața fotbalului și copiilor”, le spunea la finalul competiției Gabi Hărduț, celor mici. Într-adevăr, ca unul care l-am cunoscut foarte bine pe ‘nea Ionuț, pot spune liniștit: „Ți-ar fi plăcut să-i vezi, ‘nea Ionuț”.

  La final, antrenorul celor de la Galaxy Brad, echipă care mereu a onorat acest turneu, a oferit un trofeu lui Sorin Ștefănuț, ginerele lui Ionuț Leac. „Îți înmânez un trofeu pe care l-ai câștigat în urmă cu mulți ani”, spunea acesta.

  IMG 4578

  Memorialul „Ionuț Leac” – Ediția a 7-a

  Rezultate:

  UTA – CS Inoan 4-0

  Atletico Arad – Academia Brosovszky 1-0

  Podgoria Pancota – Frontiera Curtici 0-0

  Progresul Pecica – Șoimii Lipova 1-0

  CS Inoan – Podgoria Pancota 0-3

  Academia Brosovszky – Progresul Pecica 3-0

  Cetate Săvârșin – UTA 0-2

  Galaxy Brad – Atletico 0-2

  Podgoria Pancota – Cetate Săvârșin 3-0

  Progresul Pecica – Galaxy Brad 2-2

  Frontiera Curtici – Cs Inoan 3-0

  Șoimii Lipova – Academia Brosovszky 0-2

  Cetate Savarsin – Frontiera Curtici 0-1

  Galaxy Brad – Șoimii Lipova 0-0

  UTA – Podgoria Pancota 0-6

  Atletico Arad – Progresul Pecica 2-0

  Frontiera Curtici – UTA 0-0

  Șoimii Lipova – Atletico Arad 0-6

  CS Inoan – Cetate Săvârțin 0-3

  Academia Brosovszky – Galaxy Brad 2-1

  Clasament Grupa A

  1. Pâncota 4 2 2 0 7-1 8pct.
  2. UTA 4 2 2 0 7-1 8pct.
  3. Curtici 4 2 2 0 4-0 8pct.
  4. Săvârșin 4 1 0 3 3pct.
  5. Inoan 4 0 0 4 0-13 0pct.

  Clasament Grupa B

  1. Atletico 4 4 0 0 11-0 12pct.
  2. Academia Brosovszky 4 3 0 1 7-2 9pct.
  3. Pecica 4 1 1 2 3-6 2pct.
  4. Brad 4 0 2 2 3-6 2PCT.
  5. Lipova 4 0 1 3 0-9 1pct.

   

  IMG 4429

  Semifinale

  Atletico – UTA 2-0

  Podgoria Pâncota – Academia Brosovszky 0-1

  Locul 3

  UTA – Podgoria Pâncota 2-1 după lovituri de departajare

  Finala

  Atletico Arad – Academia Broșovski 2-0

  Goluri: Bandabrur și Contra.

  Lot Atletico: Dragoș Molnar, Rafael Pârtan, Alexandru Pantea, Daniel Bandabrur, Adrian Vidac, Keiden Contra, Denis Toma, Raul Popa, Matei Sandu, Alexandru Coroiu, Sanders Fricățel, Andrei Barta, Mateo Tănăsie, Tomas Bissolo și Nemanja Popov.

  Dragoș Molnar (Atletico) a fost desemnat cel mai bun portar.

  Alexandru Sulea (Academia Broșovszky), cel mai bun jucător al turneului.

  Arbitrii turneului au fost Ionuț Nicoraș și Alex Gornic.

  Un sprijin important a venit și din partea vicepreședintelui AJF Arad, Vasile Rad.

  Vezi toate fotografiile cu click AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.