marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  La Hălmagiu, ca la nimeni. Speriat că vine „potera”, fostul primar al comunei, Țoca, proprietar de benzinărie, a aruncat mii de litri de motorină în canalizare

  de Alin Olteanu | 17 ianuarie 2024, 6:50 PM | Dezvăluiri | Hălmagiu | Topic special

  1

  Cele ce urmează nu sunt „inspirate din fapte reale”, sunt chiar prezentarea faptelor, așa cum s-au petrecut. Din păcate, nu-i vorba de o ficțiune sau de-o poveste născocită, nu e un pamflet, nu e istorie SF. Totul e cât se poate de adevărat și s-a întâmplat în comuna arădeană Hălmagiu, nu în… celebrul (pentru Pro TV) „Las Fierbinți”, în anul de grație 2023, deci, secolul XXI, cu o săptămână înaintea Crăciunului. Adică, „imediat” după ce liderii lumii s-au reunit pentru a decide cele mai importante măsuri care vor fi luate, de mai toate statele, pentru a opri poluarea și încălzirea globală.

  La Hălmagiu se pare că nu s-a auzit de lupta împotriva încălzirii globale, iar despre Greta Thunberg… mai mult ca sigur că unii, mai ales fostul primar al comunei Hălmagiu, Adrian Țoca, cred că e numele greșit al celebrei prăjituri „Greta Garbo”… altfel nu ne putem explica cum s-a ajuns la grozăvia de mai jos:

  Au umplut cu apă, en gros, rezervoarele de motorina și au vândut-o… en detail

  Din motive necunoscute, deocamdată, nici nouă, nici autorităților competente, singura benzinărie din comuna Hălmagiu, al cărei proprietar este nimeni altul decât fostul primar (până în 2020) Adrian Țoca, s-a aprovizionat, înainte de Crăciun, la finalul anului trecut, cu motorină.

  Sursele de aprovizionare ale acestuia sunt cam ciudate, ca să nu spunem ilegale, pentru că o să aflați ce s-a întâmplat. Iar dacă erau legale, sigur existau facturi și, cu siguranță, treburile s-ar fi rezolvat deja pe cale.. legală și transparentă.

  În fine, după ce au băgat, en gros, motorina in bazinul cu combustibil, au deschis casa de marcat și au dat drumul la vânzare en detail, pentru fiecare șofer care a dorit să-și umple rezervorul înainte de sărbători. Și de aici, grozăvia.

  În câteva ore, susțin martori oculari, dar fără smart phone-uri la purtător (nu ne-a venit nici nouă să credem, dar … asta e) ca să „imortalizeze” momentul, pe ulița principală din Hălmagiu stăteau mașinile parcate, pe o parte și pe alta, de parcă erau ciuperci după o ploaie bună. Stricate. Avuseseră… ghinion: în motorină era o cantitate de apă invers proporțională cu funcționarea unui motor de autoturism. Un fel de șpriț lung la ceas de seară. Mai exact: din cauza apei aflate în combustibil, motorul niciunei mașini care a alimentat la benzinăria fostului primar nu a mai funcționat. Stop joc. Altă cheltuială de sărbători. Neprevăzută.

  Scandal mare, circ în toată regula, iar apelul la numărul de urgență 112 a fost dat a doua zi, după ce o față bisericească s-a înarmat cu mare curaj și s-a dus să alimenteze ditamai bidonul de 5 litri… în care, culmea, înainte de a se băga așa-zia motorină, se afla chiar apă plată. Gol însă, se preta pentru umplere și verificare, fiindcă asta era intenția cumpărătorului.

  Așadar, a băgat omul cinci litri de motorină și când și-a pus ochelarii și a văzut că sărăcuța motorină, care se ridică întotdeauna deasupra apei (că așa-i cu densitatea fluidelor), este infinit mai puțină decât cantitatea de apă aflată sub ea, în bidon, au început „aoleurile” și „tolvaiurile” și „mnezeeii”… și nu l-au prins pe proprietar să-l bată bine, adică pe fostul primar. Nervoși, au sunat la 112. Să vină autoritățile!

  În așteptarea autorităților, au făcut o grozăvie și mai mare

  Speriat că vine Poliția și Agenția de Mediu, și Garda de Mediu, și Protecția Consumatorilor peste ei, dar inconștient, așa cum a fost și ca primar (și dacă nu ne credeți, convingeți-vă apăsând linkul «La Hălmagiu, rahatul a ajuns pe stradă, iar administrația protejează suspect modul în care au fost „îngropate” milioane de euro. Explicația aiuritoare a primarului: „Noi suntem mai speciali, nu lucrăm lunea” – audio „demențial”»), administratorul societății și angajații săi au luat decizia imbecilă și absolut penală de a scăpa de motorină.

  Cum? Au ridicat capacul aflat în imediata apropiere a stației de combustibil și spălătoriei (fără autorizație) cu același proprietar și au aruncat cât au putut ei de mult în canal pentru a se duce.. pe apa Sâmbetei. Pardon, pe motorina cu apă a Sâmbetei.

  Și ia uitați-vă mai jos cum arăta o gură de canal la vreo câteva ore distanță de abandonarea ei:

  motorină Hălmagiu primar

  Din canal, în stația de epurare a apei din zona Hălmagiu

  Întreaga motorină aruncată în canal – și e vorba de mii de litri – a ajuns în scurt timp în stația de epurare a comunei, așa încât la fața locului au ajuns și reprezentanți ai Companiei de Apă. Explicația unuia dintre aceștia, imediat după ce a văzut ce se întâmplă în stație, este grăitoare: „Dacă luam și o băgam în rezervor funcționa. Dar până la oprirea motorului…”

  Nici nu mai are rost să ne gândim la situația în care un individ inconștient, fumător, ar fi scăpat vreun chibrit pe undeva, prin canal. Vă dați seama ce ar fi urmat la Hălmagiu?! Nu de alta, dar ei, cei care au comis fapta, nu și-au dat seama…

  Sunt așteptate analizele

  De atunci, de dinainte de Crăciun, și până astăzi nu s-a întâmplat mare lucru. Fostul primar, fost liberal fiind, crede că scapă fiindcă mai are pile la județ, dar noi am aflat că reprezentanții Companiei de Apă Arad au trimis mostre pentru analiză de un laborator din Timișoara, probe luate din stația de epurare, iar acestea (analizele) încă nu au fost finalizate. În momentul în care acestea vor sosi, vor fi trimise Gărzii de Mediu Arad, această instituție chemându-l deja la „audieri” pe proprietarul benzinăriei.

  Și tot atunci o să revenim și noi, nu înainte de a face precizarea că l-am sunat de câteva ori pe domnul fost primar Țoca, dar nu ne răspunde la telefon. Ori noi nu avem numărul bun (deși am verificat), ori domnul Țoca ne va suna el și atunci o să îi introducem în text poziția pe care o are. Dar mai e și o altă variantă, la care chiar nu ne-am gândit până acum: O fi plecat…

  Notă de final: A se reține că nu ne-am pus problema ca proprietarul benzinăriei să fi fost cel care a decis să introducă apă în bazinul cu combustibil pentru a face profitul mai mare…

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.