Teodora Ciunta, încarcerată în penitenciar după ce Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința definitivă în dosarele de trafic de influență





Curtea de Apel Timișoara a pronunțat astăzi, 7 martie, sentința definitivă în dosarele de trafic de influență ale Teodorei Ciunta, acesta fiind – la această oră – încarcerată în penitenciarul de femei din Arad, după ce instanța a dispus încetarea de drept a măsurii controlului judiciar, concomitent cu emiterea mandatului de executare a pedepsei.
Așadar, Curtea de Apel Timișoara a condamnat-o pe Teodora Ciunta – în urma admiterii apelurilor formulate atât de aceasta cât și de DNA Timișoara – la pedeapsa de 5 ani și 9 luni de închisoare în regim de detenție, după ce Tribunalul Arad a hotărât în luna septembrie a anului trecut să o condamne la 6 ani și 8 luni închisoare.
Totodată s-a dispus confiscarea a 78.500 de euro, bani ce fuseseră dobândiți prin comiterea infracțiunilor.
Instanța a decis următoarele, potrivit soluției pe scurt postată pe portaljust.ro: „Admite apelurile declarate de inculpata Teodora Ciunta şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţioală Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara împotriva sentinţei penale nr. 454/27.09.2024 pronunţată de Tribunalul Arad.
Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând, descontopeşte pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 8 luni închisoare stabilită de către prima instanţă.
– Reduce de la 2 ani şi 6 luni închisoare la 2 ani şi 2 luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatei de către prima instanţă pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (trei acte materiale);
– Reduce de la 3 ani închisoare la 2 ani şi 4 luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatei de către prima instanţă pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale);
– Menţine pedepsele de 2 ani închisoare aplicate de către prima instanţă pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă;
– Reduce de la 2 ani şi 6 luni închisoare la 2 ani şi 1 lună închisoare pedeapsa aplicată inculpatei de către prima instanţă pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale);
– Contopeşte pedeapsa principală de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 33/05.02.2024 a Tribunalului Arad, rămasă definitivă prin decizia penală a Curţii de Apel Timişoara, cu cele cinci pedepse principale de mai sus aplicate în prezenta cauză, în pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 2 ani şi 4 luni închisoare la care se va adăuga un spor de o treime din cuantumul celorlalte pedepse stabilite, adică un spor de 3 ani şi 5 luni închisoare, inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 9 luni închisoare, în regim de detenţie”.
În 5 februarie 2024, Teodora Ciunta a fost condamnată de Tribunalul Arad la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, după ce aceasta a fost prinsă în flagrant primind 5.000 de euro. Suma reprezenta cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital.
În luna septembrie 2024, Tribunalul Arad a condamnat-o pe Teodora Ciunta la 6 ani și 8 luni de închisoare tot pentru de trafic de influență.
Cum s-a ajuns la pedeapsa de 6 ani și 8 luni dată de Tribunalul Arad
În pronunțarea sentinței din toamna lui 2024, instanța arădeană a anulat pedeapsa de 2 ani cu suspendare primită în februarie în primul dosar de trafic de influență, iar apoi a contopit această pedeapsă cu cele din septembrie anul trecut astfel: „Anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentința penală a Tribunalului Arad, rămasă definitivă prin decizia penală a Curții de Apel Timişoara. Contopește pedeapsa principală de 2 ani închisoare a Tribunalului Arad rămasă definitivă prin decizia penală a Curtii de Apel Timisoara, cu cele cinci pedepse principale aplicate în prezenta cauză, în pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare la care se va adăuga un spor de o treime din cuantumul celorlalte pedepse stabilite, adică un spor de 3 ani şi 8 luni închisoare, inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 8 luni închisoare”.
Ce a reținut DNA Timișoara în sarcina Teodorei Ciunta
„În perioada 2019 – 2023, inculpata ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 108.500 de euro din care ar fi primit 78.500 de euro, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad; din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești; angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale, în cadrul Penitenciarului Arad, în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac ori în cadrul formațiunii de poliție de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara; obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului. În contextul menționat mai sus, la data de 6 februarie 2023, inculpata ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 25.000 lei (echivalentul a 5.000 euro), reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital”, se arată într-un comunicat al DNA.
Comentariile portalului
== IN SOCIOLOGIE TUBERCULOZA ESTE UN INDICE DE SARACIE SI INCULTURA .
un prefect falconist, omul de casa a lui Falca, un fel de Stoian care urla in spitalul judetean la asistente, dar mai cizelat, dar din acelasi aluat o sa vedeti!!
Buie Mibi. Sine de tramvai uzate dar ei scumpesc biletul. Multa buie, dle drujbas frustrat.