marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update 8Tentativa militară de lovitură de stat în Turcia – eșuată: cel puțin 265 de morți, 1154 de răniți, 1563 de militari arestați

  de Special Arad | 16 iulie 2016, 1:15 AM | Internaţional

  0

  Stare de alertă în Turcia după ce la Ankara și în Istanbul au fost raportate focuri de armă. Conform primelor date culese de presă, o parte dintre generalii turci ar fi confirmat că „e vorba de o lovitură de stat împotriva dictatorului – președintele Recep Tayyip Erdoğan”. Premierul turc a declarat că se va răspunde cu forța contra forței.

  Armata a blocat cele două poduri din Istanbul. Traficul a fost oprit pe podurile Bosfor şi Fatih Sultan Mehmet, dar nu a fost încă dat niciun motiv. Peste tot sunt raportate avioane militare şi elicoptere care survolează. În Ankara se aud focuri de armă. Există zvonuri că ar putea fi vorba despre o tentativă de lovitură de stat. Premierul turc, Binali Yildirim, a anunțat că forțele de securitate fac tot posibilul pentru a remedia situația. Tot premierul a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor fi pedepsiți aspru.

  Premierul Turc: „Ar fi greşit să numim ce se întâmplă o lovitură de stat, dar sunt tentative din partea armatei. Este o încercare ilegală de a obţine puterea. Turcia nu va permite niciodată cuiva să întrerupa democraţia, iar cei care fac asta vor plăti cel mai mare preţ”.

  Televiziunea națională și reațeaua de socializare facebook au fost închise. Toate zborurile de pe Aeroportul Ataturk au fost anulate! Emisia postului public de televiziune a fost întreruptă, fiind redeschisă de militarii care au preluat puterea.

  Armata a declarat Legea marțială. Premierul amenință cu riposta.

  Erdoğan se află într-un avion în drum spre Ankara, dar nu i se permite să aterizeze.

  UPDATE 1:

  Lovitura de stat militară de stat în Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineața, după ce populația a răspuns chemării președintelui Tayyip Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l sprijini. Erdogan, care era în vacanță pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopții, și a apărut la televiziune printre mulțimea de susținători care îl aștepta la aeroport. Revolta unora dintre militari a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preț greu, a spus președintele. „Arestarea ofițerilor care se fac vinovați este în curs și se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curățenie în armată”, a declarat președintele. Punctul-cheie în desfășurarea evenimentelor a fost momentul în care Statele Unite și-au anunțat sprijinul pentru guvernul democratic ales de la Ankara – scrie digi24.ro – postul de televiziune care a urmărit pas cu pas evenimentul pe întreg parcursul nopții.

  Sunt peste 100 de civili morți, conform ultimelor date culese de la martori și persoane implicate, într-un fel sau altul, în evenimentul care a zguduit lumea politică, și peste 1000 de răniți. Regimul de la Ankara anunță că a arestat deja 754 de militari, dintre care 5 generali și 39 de colonei.

  La Instanbul, militarii puciști s-au predat.

  Turcia și-a închis granițele cu Bulgaria, dar a redeschis cele două aeroporturi internaționale, cele din Ankara și Istanbul.

  MAE român le recomandă celor care și-au programat vacanța în Turcia să o amâne.

  UPDATE 2:

  Autoritățile din Turcia au reținut 754 de membri ai forțelor armate în urma tentativei de lovitură de stat care s-a desfășurat în cursul nopții și în care a fost implicat un grup disident de militari. Puciștii au folosit tancuri și atacuri cu elicoptere în încercarea de a răsturna guvernul, a anunțat un oficial turc cu rang înalt, citat de Reuters.

  Puciștii anunță că nu au renunțat la luptă. Într-un e-mail trimis de la biroul de presă al Statului Major al armatei, susținătorii loviturii de stat spun că sunt în continuare hotărâți să lupte. Facțiunea, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.

  Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, anunță un oficial turc cu rang înalt citat de Reuters.

  La rândul său, ministrul justiției a anunțat că 336 de persoane au fost arestate. 

  UPDATE 3: Turcia a numit sâmbătă un șef de Stat Major interimar, întrucât nu se știe nimic despre soarta titularului acestui post de la conducerea armatei. Șef de Stat Major interimar a fost numit Umit Dundar, comandantul Armatei Întâi – un grup de divizii din cadrul infanteriei.

  Presa locală scria la începutul evenimentelor că șeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de puciști la sediul comandamentului armatei.

  UPDATE 4 

  Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să rămână în stradă până când situația se normalizează. El s-a adresat la aeroportul din Istanbul unei mulțimi de mii de susținători care fluturau steaguri, pe care i-a asigurat că guvernul deține controlul asupra puterii, deși a recunoscut că tulburările continuă în capitala Ankara. Speră însă că ele vor lua sfârșit în curând. În plus, a anunțat președintele, compania Turkish Airlines și-a reluat zborurile.

  erdogan

  UPDATE 5: 

  Un român aflat pe Aeroportul Ataturk din Istanbul a declarat că avionul cu care a plecat din Bucureşti a decolat cu întârziere de 25 de minute şi că explicaţia care le-a fost dată a fost că sunt condiţii de trafic intens pe Ataturk.

  Răzvan Pătraşcu a povestit pentru Digi24 că este la coadă la controlul paşapoartelor, că atmosfera este calmă, că nimeni nu a dat nicio informaţie: „Mai multe informaţii am aflat din România decât de aici”.

  „Interesant e că avionul cu care am plecat din Bucureşti a plecat cu o întârziere de 25 minute, iar comandantul spunea că întârzierea e cauzată de condiţii de trafic intens de pe Ataturk şi că n-au primit aprobare de decolare din Bucureşti. A decolat cu 25 minute întârziere, am închis telefonul şi când l-am deschis, aveam 25 de mesaje de la prieteni care mă anunţau că e lovitură de stat.

  La coborârea din avion, comandantul nu ştia nimic. Stewardesele nu ştiau. Am întrebat dacă ştiu că a picat regimul Erdogan, nu aveau nici cea mai mică idee”, a declarat Răzvan Pătraşcu.

  UPDATE 6

  Potrivit ultimelor informații, bilanțul morților este de cel puțin 90, 1154 de persoane fiind rănite.

  UPDATE 7

  Autoritățile din Turcia au reținut 1563 de membri ai forțelor armate din întreaga țară, în urma tentativei de lovitură de stat care s-a desfășurat în cursul nopții. Potrivit unui oficial, soldații au încercat să folosească tancuri și elicoptere de atac pentru a răsturna guvernul.

  Numărul deceselor provocate de tentativa de lovitură de stat din Turcia a crescut la 90, numărul răniților a ajuns la 1154, iar 1563 de persoane au fost arestate.

  Sediul serviciilor de informații turce a fost atacat, în cursul serii trecute, de elicoptere și tiruri de artilerie într-o tentativă de lovitură militară de stat, rănind cel puțin trei oameni, potrivit unei surse din cadrul agenției, citat de Reuters

  Șeful agenției, Hakan Fidan, s-a aflat într-o locație sigură pe tot parcursul evenimentelor și a fost în contact permanent cu președintele Tayyip Erdogan, și prim -ministrul Binali Yildirim, a declarat sursa .

  Serviciile de informații lucrează împreună cu forțele armate, poliția și guvernul împotriva soldaților puciști, în operațiunile în curs de desfășurare în special din Istanbul și Ankara. 

  UPDATE 8:

  Potrivit ultimelor informații, 194 de persoane și-au pierdut viața.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.