marþi, 29 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    VIDEO: Peste 1000 de persoane și 150 de preoți au participat la punerea pietrei de temelie a Schitului Izvorul Tămăduirii, care va avea și un așezământ pentru bătrâni

    de Raluca Medeleanu | 22 noiembrie 2024, 10:10 AM | Frumuşeni | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Peste o mie de persoane și 150 de preoți au participat, joi după-masă, în apropierea comunei Frumușeni, la punerea pietrei de temelie pentru construirea Schitului „Izvorul Tămăduirii”. Mănăstirea va găzdui, de asemenea, și un așezământ pentru bătrâni, un centru cultural cu sală de conferințe și un muzeu etnografic.

    Construcția acestui ansamblu monahal se realizează în zona sitului arheologic al Mănăstirii Bizere.

    Punerea pietrei de temelie a avut loc de Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, fiind oficiată o slujbă, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de aproximativ 150 de preoți și diaconi.

    Iată ce transmite Arhiepiscopia Aradului:

    După săvârșirea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt în cadrul căruia a evidențiat importanța înființării unei noi mănăstiri integrată în tradiția existentă în Eparhia Aradului, prin Mănăstirea Hodoș-Bodrog. În cuvântul Înaltpreasfinției sale, a subliniat următoarele:

    «Noua mănăstire se va construi în apropierea unui sit arheologic, care atestă prezența românilor ortodocși în acest teritoriu. Așadar, valențele noului așezământ monastic vor fi și de ordin cultural și național, nu doar de ordin religios».

    Totodată, Înaltpreasfinția Sa l-a felicitat și l-a încurajat pe părintele protosinghel Iustin Popovici, care și-a asumat nobila și dificila sarcină de ridicare, înfrumusețare și integrare a noului așezământ monahal, pus sub ocrotirea Maicii Domnului.

    Părintele Protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, dar și egumen al acestei noi vetre monahale, care este subordonată direct Centrului Eparhial, a rostit un cuvânt emoționant, prin care a prezentat contextul luării unei astfel de decizii, mulțumindu-le ierarhilor pentru misiunea încredințată.

    piatra temelie arhiepiscopia aradului frumuseni manastire

    De asemenea, a prezentat întregii audiențe planul amplu al acestui edificiu spiritual, care se dorește a deveni un centru monahal cu multiple funcționalități, cum ar fi: liturgice, prin construirea unei biserici, cu hramul Izvorul Tămăduirii, a unui paraclis, cu hramul Sfântul Preot Mărturisitor Ilarion Felea, a unui altar de vară și a unui turn clopotniță; culturale, prin edificarea unui centru cultural, în care să fie incluse o sală destinată copiilor, pentru o grădiniță duminicală, un muzeu etnografic, în cadrul căruia să fie expuse obiecte de patrimoniu folcloric local, o bibliotecă și o sală de conferințe, în care să se organizeze întâlniri lunare, în parteneriat cu specialiști din diverse domenii; social-filantropice, prin construirea unui Așezământ pentru vârstnici (un mic sat al celor care doresc a-și trăi ultimele clipe ale vieții în proximitatea unei mănăstiri). De asemenea, se va avea în vedere construirea unui corp de chilii pentru monahi, dar și a unui arhondaric, pentru cazarea pelerinilor.

    În finalul cuvântului, după ce a adus mulțumiri tuturor celor care au luat parte la acest eveniment istoric pentru eparhie și emoționant pentru viața personală, le-a amintit celor prezenți:

    «Cele opt vetre monahale care există deja în eparhia noastră sunt roade ale înaintașilor noștri. Sunt expresii vii ale credinței lor lucrătoare. Acum e rândul generației noastre de a ne pecetlui timpul petrecut pe pământ și în felul acesta, de a fi pus inima în consolidarea acestui edificiu spiritual care, peste ani, în timp, să vorbească despre credința și valorile noastre. Să ne ajute Dumnezeu ca, privind spre mâine, să reușim să le dăruim celor mai mici decât noi, o vatră în memoria căreia să ne așezăm și noi ca și ctitori».

    La final, cei prezenți au avut bucuria de a se închina capului Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, care va ocroti acest așezământ monahal.

    Schitul Izvorul Tămăduirii se va construi în apropierea sitului arheologic de importanță națională, Mănăstirea Bizere, unde a existat, în jurul secolului IX, un lăcaș de cult bizantin, care a devenit în secolul XII mănăstire catolică benedictină ce a avut în jurul ei un complex arhitectural impozant.

    mănăstire nouă

    Așezământul, aflat în stadiul de proiect, pune la dispoziție un cont bancar pentru donații:

    Beneficiar: Arhiepiscopia Aradului 

    IBAN: RO40 RNCB 0016 0054 4098 0042 BCR, Sucursala Arad”, transmite Arhiepiscopia Aradului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.