joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Update Telenovela „Incompetență-indolență-CJ Arad-ADI Deșeuri-consultanți” continuă cu episodul „Instanță”. Reacția ADI Deșeuri

  de Tudor Bogdan | 29 mai 2017, 7:46 AM | Administraţie | Topic special

  0

  Știri Arad. Megaproiectul european privind deşeurile întregului judeţ Arad merge înainte cu avânt proletar… dar bate pasul pe loc… Și chiar dacă mai există timp pentru implementarea proiectului de către autoritatea contractantă, Consiliul Judeţean Arad, prin ADI Deșeuri și primăriile din județ, nu este exclusă varianta să pierdem sutele de milioane de lei cu care ne-au cadorisit europenii. Asta pentru că, și nu ni se pare!, CJ Arad și ADI Deșeuri (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţului Arad)  își dau cu stângul în dreptul de a-i crede că au doar câteva luni de când s-au înființat. Și că, efectiv, „și-au prins urechile”… Iată de ce:

  Nu avem pretenția să ne lansăm în date și detalii tehnice pentru că, de fapt, nu asta contează aici, dar în 16 mai 2017, CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a admis contestația SC Retim Ecologic Service SA, această societate nefiind de acord ca prin caietul de sarcini să se impună un plafon pentru tariful pe tonă pe care urmează să-l plătească primăriile sau direct populația către operator. Acestea fiind decise de CNSC, cei de la ADI Deșeuri și de la Consiliul Județean Arad s-au văzut nevoiți (pentru a câta oară?) să-și tragă pumni în bărbii ca să se trezească și, azi, să se reunească de urgență într-o „ședință-medicament”. De ce medicament? Pentru că trebuie să repare cumva situația, având în vedere că se bate, cum spuneam, pasul pe loc și că ceasul UE începe să ticăie mult mai pronunțat.

  Și ce opțiuni au „meseriașii” de la CJ, ADI Deșeuri și firma de consultanță care a întocmit caietul de sarcini? Să conteste decizia CNSC cică… și să se prezinte în fața judecătorilor Curții de Apel, că așa au și decis astăzi, cu toate costurile care intervin ulterior: plăți către avocați, plată cauține etc.

  Dar, oare, nu era mai simplu să se obțină niște clarificări clare (pleonasm intenționat!) de la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare și această instituție să intervină în „Telenovela” de la Arad? Despre ce e vorba în ecuația prezentată mai sus: despre neprofesionalism, despre „miserupism”, despre… altele?


   

  UPDATE

  Comunicat ADi Deșeuri: „ADI Deșeuri luptă în instanță pentru prețuri mai mici la serviciile de colectare în judeţ”

  Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins mai multe cerinţe ale contestatarei, SC Retim Ecologic Service SA, în contractul cu ADI Sistem Integrat al Deșeurilor Arad. CNSC a admis doar în parte contestaţia formulată de Retim Ecologic Service SA.

  Prima solicitare a celor de la SC Retim Ecologic Service SA a fost de a se anula licitația pentru delegarea serviciului de operare si transport. CNSC a respins această cerere de anulare. Aceeași instituție a admis solicitarea Retim Ecologic Service SA de a putea depăși plafonul maxim din planul tarifar. Această soluție, ADI o va contesta la Curtea de Apel Timișoara, pentru că ea ar afecta direct cetățenii județului Arad.

  Credem că este important ca aceste tarife maxime care au fost calculate ţinând cont de gradul de suportabilitate al populaţiei să nu fie depăşite ulterior. De altfel, contractele de finanţare prevăd foarte clar că acest plan tarifar nu poate fi depăşit iar depăşirea lui ar putea însemna pierderea finanţării europene. Ca urmare, formulăm contestația la Curtea de Apel Timişoara, care este obligată să o judece în regim de urgență în maxim 45 de zile”, a declarat Adrian Ţolea, director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor.

  Citește și: Incompetență sau vreun interes ascuns? Localitățile din județul Arad au fost mutate „din pix” în caietul de sarcini pentru gestionarea deșeurilor

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.