marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Incompetență sau vreun interes ascuns? Localitățile din județul Arad au fost mutate „din pix” în caietul de sarcini pentru gestionarea deșeurilor

  de Andrei Fuliaș | 8 martie 2017, 5:20 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  5

  Știri Arad. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județului Arad, mai pe scurt ADI Deșeuri, a publicat, în urmă cu patru zile, pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), documentația contractului de Delegare prin Concesiune a Serviciului Public de Salubrizare, respectiv colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor similare, provenite din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separate, fără a aduce atingere fluxului de deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori, din județul Arad. Contractul a fost „spart” pe 5 Zone, respectiv 5 Loturi, cu tot atâtea puncte de colectare.

  Curioși din fire, am aruncat și noi un ochi, doi… peste această documentație. E una destul de stufoasă, însumând mult peste 1.000 de pagini. Și mărturisim că am rămas cu gura căscată, norocul nostru că încă nu e vară și nu sunt muște, atunci când ne-am uitat peste caietul de sarcini al Zonei 1. Concret, din Zona 1 fac parte nu mai puțin de 25 de localități din jurul municipiului Arad. Astfel, odată ce licitația va fi câștigată de o firmă de salubrizare, aceasta trebuie să ridice deșeurile din fiecare localitate în parte și să le transporte la groapa de gunoi ce își are locația undeva aproape de CET, trecând pe sub celebrul pasaj de pe Centura Municipiului Arad. Ei bine, înainte de a se prezenta la licitație, fiecare firmă este nevoită să-și facă niște calcule, printre care și unele care vizează distanțele pe care urmează să transporte acele deșeuri. Adică se prezintă la licitație cu o ofertă în care, spre exemplu, firma spune că pe ea o costă 5 lei să transporte gunoiul din Pecica până la groapa de gunoi, sau 8 lei ca să transporte gunoiul de la Nădlac până la groapa de gunoi. În funcție de distanță.

  Și acum vine partea interesantă. Nu știm dacă din cauza incompetenței sau dacă la mijloc stă vreun interes meschin, dar mare ne-a fost mirarea să vedem că anumite localități din respectiva Zonă 1 au fost efectiv mutate „din pix”. Concret, numărul de kilometri de la groapa de gunoi și până în localitatea X care se regăsesc în caietul de sarcini al ADI Deșeuri nu coincide cu realitatea.

  Spre exemplu, ADI Deșeuri ne spune că de la groapa de gunoi și până la Pecica este o distanță de 24,4 km, în vreme ce până la Nădlac este de 20,8 km. Cei care au făcut caietul de sarcini efectiv au mutat Nădlacul mai aproape de Arad decât e Pecica. Repetăm, „din pix”. Și dacă acest caz ar fi unul singular am fi crezut că e o mică greșeală, dar uitându-ne peste toată lista cu cele 25 de localități ale Zonei 1, am constatat că în cazul a 14 dintre acestea există diferențe de minim 2 kilometri. În cazul celorlalte putem admite că există o marjă de eroare de, să spunem, aproximativ 1 kilometru. Ori, dacă stăm să ne gândim concret, operatorul de salubrizare ar fi nevoit să facă respectivele drumuri de „N” ori, iar în final totul se reflectă din numărul de kilometri în costuri. Și atunci, ce firmă care are o conducere normală la cap vine să liciteze un astfel de contract, unde cifrele de pe hârtie nu coincid cu realitatea.

  Cel mai probabil, caietul de sarcini ar urma să fie refăcut din cauza acestor „erori”. Este de neînțeles cum cei de la ADI Deșeuri pot să finalizeze astfel de documente și să scoată la licitație un caiet de sarcini fără să verifice exact toate datele și detaliile, fiind vorba la mijloc de sume de ordinul milioanelor de euro. Nu putem să nu ne întrebăm dacă este vorba despre incompetență sau dacă la mijloc sunt alte interese?… Cine ar putea urmări ca această licitație să nu aibă loc și să fie anulată DIN NOU?

  Contactat de către Special Arad pentru a comenta cele scrise de noi mai sus, directorul ADI Deșeuri Arad, Adrian Țolea, a explicat că: „Se pare că este o greșeală ivită în aceste documente, greșeală care cel mai probabil aparține vechii firme de consultanță, cea care a întocmit acest caiet de sarcini. Noi (n. red. – ADI Deșeuri), împreună cu noua firmă de consultanță, am tot făcut diferse corecturi pe aceste documente și este posibil ca aceste greșeli să ne fi scăpat. Nu îmi dau seama cum au fost făcute acele calcule. Cu toate acestea, nu cred că există pericolul ca din cauza acestor greșeli să se ajungă la anularea licitației. În plus, până la momentul efectiv al licitației se pot aduce clarificări la aceste documente. Cred, totuși, că este important să reușim să finalizăm lictațiile și să avem operatorii”.

  În continuare, vă prezentăm tabelul extras din caietul de sarcini, dar și o comparație privind distanțele de la Depozitul ecologic (groapa de gunoi) și până în centrul fiecarei localități în parte.

  tabel deseuri z1 - 1

  tabel deseuri z1 - 2

  distente ADI Deseuri

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dacă ce este scris cu italic este declarația lui Țolea e preluată corect…e subiect de Laura! Cum adică e greșeală de la cealaltă firma de consultanță? Adică consultantul a preluat cu ” copy paste ” caietul vechi , l-a ştampilat, la semnat şi apoi luat BANII PE MUNCA ALTORA? cât de prosti ne cred unii?

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. ce incompeteteta? Nu ai vazut ca toate distantele sunt in favoarea Consiliului Judetean? Eu zic ca e facut in folosul beneficiarului si tu ii dai in gura? 🙂
   nu pot sa cred! 🙂 E cam aceiasi situatie ca in cazul dezapezirii pe drumurile judetene :). Adica subdimensionarea numarului de baze de sprijin , pentru ca apoi sa poata baga de vina ca firma nu sa dotat cu utilaje suficiente si sa ii poata da viteza daca se supara cumva Arghir. Sau e altfel???

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.