miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie începând de astăzi, 11 aprilie

  de - | 11 aprilie 2023, 10:06 AM | Auto | Naţional

  0

  De marţi, 11 aprilie 2023, intră în vigoare tarifele RCA plafonate la nivelul preţurilor de bază practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023. Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la acea dată costurile au fost, în medie, cu 12% mai mici în comparaţie cu tarifele de referinţă publicate pe 7 martie 2023. Mult prea mari, chiar şi cu peste 40 de procente, dacă e să ne uităm cu un an în urmă, scrie Observatornews.ro.

  Timp de şase luni, tarifele RCA vor fi plafonate la nivelul de luna trecută, nu la cel de anul trecut, aşa cum era iniţial proiectul. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat decizia la insistenţele asigurătorilor, care susţin că ar ieşi în pierdere dacă ar vinde la preţurile din 2022. Aşa că vom plăti în continuare şi cu 40 de procente în plus atunci când vom face asigurare obligatorie.

  Cât plătesc şoferii

  Momentan, șoferii nu pot verifica tarifele practicate de asiguratori, însă vor fi înştiinţaţi de noile preţuri de bază pentru orice asigurare nouă. Totodată, șoferul va primi bonus sau va fi penalizat în funcție de vechime și de istoricul de daune.

  În medie, şoferii vor plăti mai puţin cu 12% decât acum. Tarifele însă sunt mult mai mari faţă de anul trecut. De exemplu, un şofer cu vârsta sub 30 de ani, cu o maşină cu un motor cuprins între 1,8 şi 2 litri, plătea în 2022, în medie 1.853 de lei. Acum a ajuns la un preţ de 2.505 lei. Un altul, cu vârsta între 41 şi 50 de ani plătea pentru un autovehicul de până în 1,6 litri 956 de lei. În 2023, acelaşi şofer achită şi 1.265 de lei, scrie observatornews.ro.

  ASF vrea să prevină noi falimente

  De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la un proiect care ar urma să modifice legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă, în aşa fel încât să nu mai asistăm la alte falimente, așa cum s-a întâmplat cu firma Euroins.

  • Citește și: 2.8 milioane de polițe. Tot ce trebuie să facă arădenii care şi-au asigurat maşinile la Euroins

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.