vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    2.8 milioane de polițe. Tot ce trebuie să facă arădenii care şi-au asigurat maşinile la Euroins

    de Adriana Barbu | 25 martie 2023, 10:35 AM | Auto | Știri Arad

    0

    Aproape trei milioane de români (2.8 milioane) au poliţe RCA încheiate cu Euroins, firma care şi-a pierdut licenţa de funcţionare în România, iar câteva zeci de mii sunt din Arad. Potrivit unor calcule făcute de brokerii în asigurări din Arad, la nivelul județului nostru, 30% dintre cei care au asigurările valabile sunt asiguraţi la Euroins. Procentul este similar cu cel de la nivel național. Ce trebuie să facă arădenii care şi-au asigurat maşinile la această firmă? Dar cei care sunt loviţi în trafic de cei care au maşinile asigurate la Euroins?

    euroins 2

    Variantele pentru asiguraţii Euroins

    Cei care sunt asiguraţi la Euroins pot decide în mai multe feluri, dar primul lucru pe care trebuie să-l ştie este că Euroins nu-i mai poate acoperi direct în caz de accident și că polițele lor vor mai fi valabile încă 90 de zile de la demararea procedurii falimentului firmei, o procedură care nu a început încă. Faptul că asiguratorul nu mai poate despăgubi direct asigurații nu înseamnă, însă, că poliţele nu mai sunt valabile, ci că ele sunt preluate acum de către Fondul de Garantare a Asiguraților, instituție de stat înființată exact pentru a acoperi astfel de situații şi care a preluat şi cazul City Insurance și alte cazuri de faliment de pe piața asigurărilor.

    Ca atare, dacă ai o poliţă la această companie o poţi păstra – doar că, în caz de accident, nu te vei putea îndrepta împotriva companiei, care nu mai are licenţă, ci trebuie să te adresezi direct Fondului de Garantare –, sau poţi cere anularea poliției, mai exact renunţarea la poliţia Euroins, caz în care va trebui să completezi o cerere tip care va merge tot către Fondul de Garantare a Asiguraților şi să te asiguri la o altă companie.

    Dacă formulează cerere de renunţare, asiguraţii Euroins pot solicita returnarea banilor aferenți perioadei rămase din valabilitatea poliței (adică dacă polița mai este valabilă pentru șase luni, asiguratul va primi jumătate din banii plătiți pe asigurare de la FGA). Situaţia stă cu totul altfel pentru cei care au deja consemnate daune în urma unor accidente. Cei care au de recuperat daune de la Euroins se vor adresa, tot printr-o cerere, direct FGA, neavând o altă posibilitate la îndemână.

    rca

    Ce spune ASF despre asiguraţii Euroins

    Pe pagina de facebook a Autorității pentru Supraveghere Financiară, ultima postare detaliză situaţia astfel: „Polițele de asigurare emise de Euroins România își păstrează valabilitatea și după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizației societății, dacă posesorii lor nu aleg să le denunțe. Conform legii, polițele emise de Euroins sunt anulate automat doar după 90 de zile de la deschiderea procedurii falimentului prin decizia instanței abilitate. Până în acest moment, procedura falimentului nu a fost deschisă”.

    Pagina oficială a Autorităţii conţine date pentru fiecare situaţie în parte şi o puteţi accesa de AICI.

    Refuzul service-urilor auto

    Specialiștii avertizează că, în ambele cazuri în care se cer bani  – și în cazul celor care vor să-și recupereze banii din asigurări și a celor care vor bani pe despăgubirile neacoperite de Euroins – timpii de așteptare la rambursare vor fi lungi. Oricum, compania avea întârzieri foarte mari în rambursarea daunele către șoferii implicați în accidente, iar falimentul, în pofida faptului că măsura impusă de stat au fost contestată deja de firmă, bate la uşă.

    Trebuie amintit şi faptul că service-urile auto au refuzat de câteva luni bune să mai lucreze cu asigurări RCA Euroins, așa cum s-a întâmplat și în trecut în cazul City Insurance, știind că își vor recupera banii foarte târziu.

    Dezvăluirile Libertatea

    Situaţia a fost generată şi de descoperirile publicate de jurnaliştii de la Libertatea. Nu mai puţin de 60 de materiale au vizat acest subiect până când autoritatea statului a hotărât să ia o decizie privind Euroins. Mai exact, doar în urma dezvăluirilor Libertatea, Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras licența firmei de asigurare. Reprezentanții companiei susțin însă că decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) este abuzivă și că o vor contesta în instanță.

    EUROINS

    Ce spun brokerii din Arad despre Euroins

    Cum explică un broker de asigurări arădean situația în care se găsesc asigurații Euroins? „Sunt foarte mulți arădeni care sunt asigurați la Euroins. Aceștia au, pentru moment, două variante: fie să-și denunțe și să rezilieze asigurarea RCA de la Euroins şi să-şi recupereze banii de la Fondul de garantare, dar trebuie să fie atenți pentru că își vor primi banii înapoi pe ea, ținând cont de exemplele din trecut, cel mai devreme peste un an, și pentru că trebuie să-și facă o altă asigurare la un asigurător serios de pe piață, fie să lase să curgă polița în continuare.

    Cei care decid să aleagă această ultimă variantă trebuie să știe că ele sunt valabile încă 90 de zile după momentul în care hotărârea privind falimentul Euoins rămâne definitivă și irevocabilă. Ca atare, cu toții vor mai avea încă 90 de zile după hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței, iar, ținând cont că încă nu s-a deschis procedură şi că Euroins contestă decizia autorităţii și, ca atare, se ajunge în tribunal, e posibil ca întreaga procedură să dureze luni de zile, până la pronunțarea sentinței definitive”.

    Un alt broker în asigurări din Arad punctează faptul că în cazul falimentului City Insurance, ultimul cutremur de pe piața asigurărilor, cererea de faliment a fost formulată în 17 septembrie, iar acestea au rămas valabile până în 10 mai a anul următor, când a fost pronunțată sentința definitivă.

    Ce faci dacă eşti lovit de o maşină cu asigurare Euroins

    Probleme însă nu trebuie privite doar din punctul de vedere al celor care au asigurare la Euroins. Ești într-o situație delicată și dacă tu ai o poliță de asigurare la o societate activă pe piața asigurărilor, dar te lovește cineva cu o mașină asigurată la Euroins. Repararea mașinii tale se face tot prin intermediul Fondului, așa că timpii s-ar putea să fie lungi, pentru că se anticipează deja că se va dura luni de zile până la efectuarea plăților.

    Singurii norocoși pe piața asigurărilor sunt acum cei asigurați la societățile de asigurări încă active pe piață și care au plătit bani în plus pentru decontare directă (suma plătită în plus e undeva la 200 de lei per asigurare anuală). În cazul lor, chiar dacă sunt loviți de mașini asigurate la Euroins, vehiculele lor intră la decontare la firma la care și-au făcut polița, urmând ca asigurătorul să se îndrepte mai apoi către autoritatea statului.

    Precizările FGA privind poliţele Euroins

    Fondul de garantare a asigurărilor face și el precizări pe tema procedurii de denunțare a contractelor de asigurare încheiate la societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A.: „Contractele de asigurare încheiate cu Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații: titularul acesteia denunță contractul de asigurare; se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care ele încetează de drept; lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului le denunță, cu informarea prealabilă a asiguratului.

    În privința încheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acțiunea de denunțare , încheiate la asigurătorul aflat în insolvență/faliment. Pași de făcut pentru denunțarea acestora: I. Transmiteți notificarea de reziliere la Euroins. Cererea de denuntare se transmite pe adresa de e-mail dedicată: [email protected]. Email-ul prin care solicitați rezilierea contractului de asigurare trebuie să conțină: Serie și Număr poliță; Copie CI/BI a asiguratului, PF sau împuternicire în cazul asiguraților PJ.

    Conform informațiilor primite de la asigurător, email-urile transmise pe adresa [email protected] vor fi preluate, nu este necesară nici o retransmitere suplimentară. II. Transmiteți la FGA, o cerere de restituire-Anexa 9, completând online formularul dedicat, pe site-ul FGA: Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă – www.fgaromania.ro;

    Solicitarea dvs trebuie să fie însoțită de următoarele documente: Împuternicire / Procură, dacă este cazul; Copie act identitate; Copie poliță de asigurare; Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate; Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător; FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării”.

    Detalii de la ASF prin studiifinanciare.ro

    „Când vor primi banii înapoi clienții Euroins care denunță RCA-urile? Toți pașii și toate termenele”, este titlul uneia dintre cele mai recente postări ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care în fapt preia informaţii de pe www.studiifinanciare.ro, un integrator de conținut cu relevanță pentru piețele financiare non-bancare, cu valoare informativă și utilitară.

    Subiectul este descris în cele mai mici detalii pe studiifinanciare.ro: „Consumatorii care dețin polițe de asigurare la societatea Euroins România au posibilitatea legală de a le denunța oricând, având în vedere că decizia ASF de a retrage autorizația societății a fost publicată în Monitorul Oficial încă de vineri, 17 martie 2023. (…) Toți clienții Euroins care decid să denunțe contractele de asigurare trebuie să urmeze doi pași simpli: formularea unei cereri pentru denunțarea contractului și completarea unei cereri de plată privind acordarea restituirii de primă.

    Potrivit legii, denunțarea contractului se va face doar cu respectarea termenului de preaviz de 20 de zile de la data primirii notificării de către cealaltă parte. Așadar, după ce ați depus cererea, aveți la dispoziție 20 de zile în care trebuie să vă cumpărați o altă poliță RCA, pentru a circula în legalitate. Cererea pentru denunțarea contractului nu este tipizată și constă într-un e-mail ce trebuie trimis la adresa [email protected]. Mesajul trebuie să conțină seria și numărul de asigurare precum și o copie a cărții de identitate a deținătorului.(…)

    Cererea pentru restituirea primei este tipizată și se va adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), organismul îndreptățit să despăgubească toți creditorii de asigurări ai Euroins România, în limita a 500.000 de lei per creanță de asigurări.(…)
    Toate plățile în cazul Euroins, deci și cele pentru restituirea primei, încep, potrivit legii, după 60 de zile lucrătoare de la publicarea deciziei de retragere a autorizației de funcționare. Decizia a fost publicată în MO vineri, pe 17 martie 2023. Aceasta înseamnă că plățile efective pot începe pe 17 mai 2023. În același timp, este important de subliniat că valabilitatea lor nedenunțate expiră automat la 90 de zile de la deschiderea procedurii de faliment prin decizia instanței abilitate. (…)

    Mai departe, Fondul de Garantare a Asiguraților va trece la analiza cererilor. Nu există un termen pentru finalizarea analizei, însă principiul care se aplică este – cu cât mai repede este depusă cererea, cu atât mai repede se face plata. Este adevărat că experiențele anterioare arată că procedurile nu sunt chiar cele mai rapide, însă există, așa cum arătam, certitudinea că plata se va face.

    De exemplu, în acest moment, pentru foștii clienți City Insurance care au denunțat asigurările, analiza este la nivelul cererilor depuse la finalul lunii mai 2022. Toți clienții care au depus cereri între 27 septembrie 2021 (data publicării în MO a deciziei de retragere a autorizației) și până pe 25-26 mai 2022 și-au primit deja banii. Așadar, decalajul între data depunerii cererii și data în care veți primi banii este undeva în jurul a 8-9 luni.

    Nu în ultimul rând, trebuie să știți că suma pe care o veți primi este echivalentă cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare, conform datelor de pe poliță”.

    Detalii despre cei loviți în trafic

    Cei de la studiifinanciare.ro, distribuiți de ASF, fac ample precizări legate și de situația amintită de noi mai sus, atunci când ești lovit în trafic de un șofer cu RCA la Euroins. Potrivit studiifinanicare.ro, există trei metode prin care poți rezolva problema, chiar dacă service-ul refuză reparația: „În primul rând, trebuie să știți că absolut toate daunele de acest tip vor fi despăgubite de FGA în limita a 500.000 de lei per dosar, probabilitatea ca Fondul să nu aibă capacitatea de a plăti fiind nulă.

    În al doilea rând, este important de reținut că, având în vedere că Decizia ASF privind ridicarea autorizației de funcționare a Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial (MO), se pot depune deja cererile de despăgubire. După 60 de zile de la publicare, care s-a făcut vineri, 17 martie 2023, vor putea începe și plățile. (…) Trebuie subliniat și că despăgubirea se va face chiar dacă service-urile cărora vă veți adresa refuză reparația fără plata imediată.

    Prima variantă este să plătiți reparația din banii dumneavoastră. Ulterior, cu documentele primite de la service, sunteți îndreptățit să vă adresați FGA pentru recuperarea sumei”.

    Potrivit celor de la studiifinanciare.ro, există în acest caz posibilitatea ca „FGA să nu aprobe întreaga sumă impusă de service, având în vedere că, potrivit legii, plata se face pe baza notei de constatare și/sau a reconstatării. De aceea este recomandat ca, dacă folosiți această metodă, să identificați un service care să aibă toate documentele în regulă (acest lucru poate fi verificat pe site-ul RAR) , dar și care nu practică tarife exagerat de mari raportat la nivelul pieței. (…)

    A doua variantă este să mergeți direct la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și să cereți despăgubirea în sistem regie proprie. Menționăm că, în prezent, pe piață majoritatea firmelor practică și încurajează această metodă. Practic, păgubitul primește o sumă de bani cu care se duce și își repară mașina unde dorește.

    Este adevărat și că aceste sume sunt, în general, sub devizele emise de service-uri în situațiile în care păgubitul merge cu mașina lovită direct la unitatea reparatoare, însă, pentru mașinile mai vechi de 10 ani, de exemplu, metoda poate constitui un avantaj. Clientul are libertatea de folosi inclusiv piese after market, acolo unde nu e vorba de elemente de siguranță, sau chiar piese de la dezmembrări, pentru mașini foarte vechi. Conform legii, plata în sistem regie proprie nu presupune depunerea niciunui document justificativ.

    Calculele sunt făcute de FGA în sisteme informatice de specialitate, cum ar fi Audatex, care redau prețurile medii ale pieselor și ale orei de manoperă. Șoferii care nu au fost implicați într-un accident cu asigurați Euroins au la îndemână o soluție pentru a se proteja, în caz că vor ajunge într-o astfel de situație.

    Este o metodă de protecție care funcționează, în general, în situațiile în care șoferul este implicat în accidente cu asigurați ale unor societăți care plătesc mai greu, nu doar rămase fără licență. În cazul de față, șoferii ale căror asigurări expiră mai devreme decât momentul denunțării tuturor polițelor RCA de la Euroins (la 3 luni după deschiderea procedurii de faliment) pot opta pentru o poliță cu decontare directă.

    În acest fel, eventuala daună va fi achitată de propriul asigurător RCA, care își va recupera ulterior suma plătită de la FGA. De menționat, totuși, că decontarea directă nu funcționează și pentru vătămări corporale sau daune morale. Potrivit ultimelor date la nivel de piață, costul suplimentar pentru decontare directă este de sub 200 de lei”.

    Toate datele necesare, cererile și formularele pentru a începe procedurile de mai sus le puteți găsi pe pagina oficială situațiifinanciare.ro AICI și AICI.

    Așa cum am precizat, o serie de detalii referitoare la situația în care te poți găsi legat de asigurările Euroins le puteți accesa și de pe pagina autorității, care a publicat de curând un lung șir de proceduri legate de Euroins AICI şi de pe pagina Fondului de garantare a asiguraţilor, AICI.

    Nu vă mai reținem decât pentru a vă reaminti că piața asigurărilor auto obligatorii din România a fost constant zguduită de falimente și probleme. În ultimii ani, alte companii au ajuns în situaţia în care este acum Euroins: Astra Asig, Carpatica, City Insurance.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.