marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Taraf de Caliu la Particles! Taraf de…. fraților, ‘ai de plm ce ați pierdut! | Foto / Video

  de Mihai Todoca | 13 mai 2018, 3:27 PM | Cultură | Muzică | Topic special

  1

  Taraf de Caliu! Taraf de taraf! Taraf pur sânge! Oamenii care compun trupa au venit dintr-un alt timp, aseară, la Festivalul Particles! Timpul lui Caragiale și al Cațavencilor, când micii erau gustoși, berea rece și muzica… muzică. Oamenilor acestora nu le curge sânge prin vene, e imposibil. Le curge muzică de taraf, acela autentic, demult uitat. Acum, când auzi de taraf, te duce cu gândul la lălăiturile ale unui „Ghiță – pruncul de argint” și alți neavizați de genul acesta. Ceea ce a fost aseară a fost ceva realmente autentic. Așa ne-am adus aminte că muzica de taraf, mai ales asta a lui Caliu, este exact ceea ce trebuie să fie și aceasta nu doar că reușește să electrizeze lumea (între noi fie vorba, aproape toți cei public erau tineri), dar îi face să ceară „bis”.

  Când au început să cânte „Ciocârlia”…. parcă venise Enescu pe scenă, i-a aruncat partitura lui Gheorghe Caliu și i-a spus: „Na! Cânt-o pe asta dacă ești bun”. Gheorghe s-a uitat la oamenii din fața scenei, le-a făcut cu ochiul și a început. Știa Caliu ceva ce noi nu știam: că ne dă pe spate! Interpretarea lui ne-a făcut piele de găină. Plângea vioara în mâna lui… S-a luat Enescu și a plecat, n-a mai stat cu noi, știa că e în mâini excelente opera lui.

  Să îl vezi și pe Sile! De la contrabas. Doamne, cum dădea cu corzile alea! Aducea aminte de Cab Calloway (sau Louis Jordan, dacă ați văzut Tom & Jerry atunci vă aduceți aminte de melodia – Is you is or is you ain’t my baby 😉 ). Iubea și ura contrabasul acela până scotea din el tot ceea ce avea mai bun.

  Doamna Viorica! O Tina Turner a muzicii de taraf, dar cu o voce care aduce aminte de Maria Tănase! A făcut doamna asta un show… nu pot spune decât sărut mâna, doamnă, ați fost excelentă!

  În spate, Ionică lovea țambalul, exact când trebuia, nici prea tare, nici prea încet. Parcă ar fi construit un ceas elevețian. Știți cum sunt elvețienii de stricți cu precizia.

  Marius, de la acordeon, un showman veritabil. Liniștit ar putea deschide orice fel de concert cu condiția ca tot el să îl încheie, împreună cu restul trupei. Mai o glumă, mai o mână pe fund, așa, ștrengărește. A mers. S-a potrivit cu tot vibe-ul transmis de pe scenă.

  O altă voce, ce aduce aminte de o „furtună”, adică de Storm Lange, e Cosmina Soare. Un soare de fată, o frumusețe de voce și chip. Ce mai, te îndrăgosteai de ea!

  Ați pierdut, dragii mei. Ați pierdut multe, cei care nu v-ați făcut timp să veniți să îi ascultați. A fost altceva, a fost alt timp, o altă eră în care au reușit cei de la Taraf Caliu să ne arunce.

  I-au cântat până și șoferului, Bobby, nu au uitat de el. Că așa e frumos. Să nu uite. Și au mulțumit și impresarei Larisa, pe care o felicităm și noi!

  Taraf de Caliu e o istorie vie ce respiră muzică și dă viață timpurilor în care taraful însemna o noapte de calitate, care reușea să îi pună alături și pe Franz Liszt și pe Barbu Lăutarul sub aceeași bodegă. Unde micii erau gustoși, berea rece și femeile frumoase.

  Componența Tarafului de Caliu: Gheorghe Anghel Caliu – vioară, Marius Manole – acordeon, Ionica Tănase – țambal, Sile Neacșu – contrabas, Viorica Rudăreasa – voce, Cosmina Soare – voce, Larisa Perde – impresar, Bobby Stroescu – șofer.

   


  …și de parcă show-ul acesta fenomenal nu ar fi fost de ajuns, cea de-a treia ediție a Festivalului Particles a continuat toată noaptea la Baza Riviera cu un party vibrant în aer liber, cu muzică pusă de Rapala, K-lu și DJ Shiver. Mai trebuie spus că înainte ca Taraful de Caliu să intre pe scenă, „încălzirea” a fost asigurată de Folclorescent & Ștefan Negură, care au interpretat și ei – în versiunea lor, cu un nai și un fundal sonor electronic – „Ciocârlia”.

  Festivalul continuă și astăzi (duminică), de dimineață până la primele ore ale serii, cu ateliere de dans, de pictură și desen, lectură în aer liber și proiecții de scurtmetraje experimentale și de animație. Programul, AICI.

  Video: Tomck@t

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.