Taina de jumătate de secol de pe tavanul Filarmonicii – vizită de șantier

  de Raluca Medeleanu, Mihai Todoca | 9 martie 2017, 2:37 PM | Administraţie

  0

  Reabilitarea clădirii Filarmonicii a început în vara anului 2015, iar atunci era preconizat ca lucrările să fie finalizate în anul 2017.

  În hotărârea privind repartizarea excedentului bugetar pentru anul 2017,  se prevede pentru Filarmonica de Stat Arad alocarea de 13.616.000 lei din bugetul local pentru reabilitarea învelitoarei, fațadei principale și a sălii de spectacole.

  Menționăm faptul că partea clădirii care găzduiește Muzeul este în custodia Consiliului Județean Arad, însă momentan nu există bugetat un fond pentru reabilitarea acestei secțiuni.

   

  „Ne bucurăm că a venit primăvara, sperăm ca ritmul lucrărilor să fie mai alert, având în vedere termenele care ne presează. Sperăm să reușim să facem o restaurare a acestei clădiri de patrimoniu pe măsură”– Lucia Giurgiu, șef Serviciu Investiții din cadrul Primăriei Arad.

  IMG_8509„Am spus că se va face un studiu care ne va permite să ne dăm seama ce a fost înainte, deoarece clădirea a trecut prin câteva intervenții de reparație și recondiționare, nu de restaurare. Sarcina noastră a fost una dificilă și în același timp plăcută pentru că am avut parte de surprize extraordinare. Este vorba de un tavan fals montat în anii ’70 care a acoperit o lucrare originală, pe care vom merge să o și vedem ”.- Ana Maria Baciu.

  Legat de Muzeu și reabilitarea lui, viceprimarul Călin Bibarț a avut de făcut anumite precizări: „Noi sperăm să se rezolve problema și cu muzeul. După cum știți avem o problemă juridică, hai să-i spunem bizară, pentru că o parte din clădire aparține Consiliului Județean. Am vrut să o preluăm noi (n.r Primăria Municipiului Arad) dar nu putem prelua noi tot muzeul , dar nu putem pentru că e Muzeul Județean pentru că primăria nu are implicare bugetară decât pe municipiu.(…) Dar într-un interval de timp, un an, doi cred că se rezolvă și această aripă.”

  ***

  Și ca să vă satisfacem curiozitatea, secretul despre care facem referire a fost ascuns în spatele unui tavan fals montat în anii ’70 și înfățișează o pictură veche. În detaliu se poate observa același motiv floral prezent și pe vitralii:

  17204544_10210313561332572_378518678_n

  În prezent sunt finalizate consolidările la subsol, scenă și pereții scenei, sunt realizate instalațiile electrice, termice și sanitare, reabilitarea fațadei principale este realizată în proporție de 90%, reparațiile acoperișului 75%, se arată într-un comunicat de presă eliberat de Primăria Arad.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.