duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Suprafața României a crescut cu 6 kilometri pătrați

  de - | 20 iunie 2017, 9:28 AM | Naţional

  0

  Suprafaţa României a crescut cu 6 kilometri pătraţi, până la 238.397 km², în urma unei actualizări realizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), arată un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS) citat de News.ro.

  „Suprafaţa totală a teritoriului este de 238.397 km². Suprafaţa totală a României a fost actualizată de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în conformitate cu prevederile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996, cu modificările şi completările ulterioare”, arată raportul publicat de INS.

  În urma actualizării suprafeţei României, toate documentele oficiale şi site-urile de informaţii publice vor trebui, de asemenea, actualizate, în condiţiile în care pe site-urile publice sau private ce cuprind informaţii despre România este trecută vechea suprafaţă, de 238.391 km².

  Ultima actualizare a suprafeţei României a fost realizată după schimbarea modelului pe care se bazează proiecţia cartografic oficială a României (Proiecţia Stereografică 1970) – de la modelul Gauss-Kruger la modelul Krasovsky -, printr-un decret din 1971.

  După schimbarea modelului, suprafaţa României a fost recalculată de la 237.500 km² la 238.391 km², valoare care se regăseşte în toate datele oficiale privind România.

  Însă suprafaţa României se modifică în timp, sub efectul schimbării cursului Dunării sau cursurilor râurilor care reprezintă frontiere cu statele vecine (Prut, Tisa, Mureş) şi mai ales pe ţărmul Mării Negre – unde suprafaţa creşte ca efect al depunerilor aluviunilor Dunării şi scade ca urmare a eroziunii, mai ales în sudul Litoralului.

  Spre exemplu, suprafaţa României creşte constant în zona insulelor Sacalin, care urmează să devină în următoarele decenii o peninsulă cu suprafaţa sensibil mai mare decât cea a insulelor actuale, ca urmare a aluviunilor Dunării depuse de curenţii marini, arată ultimele studii ştiinţifice ale specialiştilor.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.