SuperGara Arad nu e în grafic, dar cu siguranță va fi „beton”!

  de [email protected] | 16 iunie 2014, 1:18 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Lucrările de modernizare la Gara Arad au început de doi ani și, conform deadline-ului inițial, ar fi trebuit să se termine chiar în această lună, însă… nu ne miră acest lucru. Precum în bancul acela: „CFR Călători vă urează Crăciun Fericit! Ne cerem scuze pentru întârziere. Data: cândva la începutul primăverii”… Mă rog, modernizarea nu ține de CFR, dar ați înțeles ideea.

  În momentul de față se lucrează de zori pe peroanele 1, 2, 3 și 4, accesul pe primul peron dinspre sala principală fiind interzis, călătorii trebuind să ocolească șantierul imens prin culoarul din stânga, iar vestita pasarelă supraterană de tip mall începe să prindă contur, dar încă e departe de a fi gata.

  Un lucru bun este că peroanele 5, 6 și 7 sunt de o vreme încoace funcționale și arată foarte bine. Sunt linii albe de siguranță ca să nu te apropii de trenul în mișcare, iar în sfârșit, peronul a fost ridicat la nivelul scărilor vagoanelor, o problemă ce în trecut a fost de-a dreptul enervantă și incomodă, mai ales pentru vârstnici sau pentru femei cu tocuri. O altă noutate e că, mai nou, crainica (vocea aia feminină – neapărat feminină! – care anunță când și unde ajung sau unde pleacă trenurile) vorbește în trei limbi: română, engleză și franceză!

  Înlocuirea acelui pasaj subteran lugubru cu viitoarea pasarelă ultramodernă este, de asemenea, o schimbare oportună, sperăm doar că va fi la fel de bine pusă la punct și întreținerea, respectiv supravegherea noilor peroane. Deocamdată nu s-au schimbat vechile coșuri de gunoi care sunt vandalizate oribil, cu gunoaie aruncate aiurea deși, inițial, trebuia să fie selective, cu capacele de plastic sparte și „colorate” de scrum, asta fiindcă nimeni nu s-a gândit să amenajeze și o scrumieră ca lumea pentru fumători. La fel, scaunele sunt murdare, unele sparte sau chiar furate. Cea mai bună metodă ar fi, dacă tot vom avea peroane de standarde europene, ca polițiștii Gării să patruleze non stop și să amendeze orice jeg de om care va mai încerca să distrugă sau să murdărească Gara. Ești un scuipător de semințe cu dimplomă de excelență? Bif! Amendă! Ai aruncat pe jos o gumă de mestecat, un chiștoc de țigară, o sticlă de bere la PET (chiar am văzut una între noile linii de tren) sau orice alt ambalaj? Bif! Amendă! Cerșetorii, oamenii străzii, alungați cât îi țin picioarele, preferabil fugăriți ca-n filmele cu Louis de Funès.

  Așadar, până la finalizarea lucrărilor (în valoare de aproximativ 315 de milioane de euro, finanțată în mare parte din fonduri europene nerambursabile), mai avem de așteptat, dar important este că Aradul va avea o „SuperGară” ce va da mai degrabă a aeroport și că aspectul „clasic” al clădirii rămâne neschimbat, vor fi doar restaurate fațadele exterioare.

  Deocamdată, o parte dintre rute sunt limitate pe cele 3 stații finalizate parțial, ori deviate spre Gara din Aradul Nou, ca de exemplu trenul Arad – Timișoara. De curând, a fost anunțată licitația pentru reabilitarea liniei dintre frontiera cu Ungaria și Simeria unde, conform proiectului, trenurile vor putea circula cu o viteză de până la 160 km/h.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.