Stocul de sânge de la Centrul de Transfuzie Arad, din nou pe avarie

  de Special Arad | 30 septembrie 2020, 10:11 AM | Știri Arad

  0

  (foto: MEDIjobs)

  Niciodată nu există suficiente resurse de sânge, dar este din ce în ce mai frecvent faptul că stocul de la Centrul de Transfuzie Arad este pe avarie. În urmă cu puțin timp, mai exact la mijlocul lunii iulie, lumea s-a mobilizat și a donat sânge, însă acesta nu a fost destul cât să ajungă pe o perioadă prea lungă de timp. Aradul se confruntă deci cu aceeași problemă cu care se confruntă o mulțime de centre din țară pentru că donatorii nu sunt foarte mulți, iar cei care donează frecvent o pot face o dată la câteva luni, bărbații pot dona o dată la 2 luni și jumătate iar femeile o dată la 3 luni.

  Citește și Arădenii n-au rămas impasibili apelului disperat al Centrului de Transfuzie. Zeci de persoane așteaptă să doneze sânge!

  Ieri, reprezentanții centrului de la Arad au anunțat faptul că stocul este din nou pe avarie și se pare că arădenii au răspuns prompt și au părut doritori, cel puțin pe Facebook.

  Condiții de admisibilitate la donarea de sânge

  – Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.
  – vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  – greutate peste 50Kg
  – puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
  – tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
  – să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
  – femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
  – să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
  – sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine , să treacă 2 luni dacă ați fost la stomatolog.

  Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă,
  boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

  Înainte de a dona:
  Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu fumati înainte şi după donare cu o oră. De asemenea veniti la donare odihnit si nu dupa o noapte pierduta la serviciu sau in fata calculatorului !

  Criterii de excludere permanenta:
  – afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză, hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat
  persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

  Criterii de excludere temporara:
  – boli infecţioase (gripă , infectii bacteriene);
  – anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;
  – vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare;
  – consum de alcool în ultimele 48 de ore;
  – consum de medicamente.

  Pentru mai multe informații, adresați-vă personalului Centrului de Transfuzie Arad. Adresa Centrului este strada Andrenyi Karoly 2-4, municipiul Arad, iar numărul de telefon este 0357 809 112.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.