luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Statueta zeiței Kannon este exponatul lunii decembrie la muzeu

  de - | 3 decembrie 2021, 2:16 PM | Cultură

  0

  Exponatul lunii decembrie la Complexul Muzeal Arad este o statuetă japoneză, din porțelan, care o înfățișează pe zeița budistă Kannon.
  Motivul pentru care muzeul nostru a ales acest obiect, ca exponat al lunii, nu ține doar de calitățile sale artistice remarcabile ci și de dorința de a marca, într-un mod simbolic, împlinirea a 100 de ani de la stabilirea legației României la Tokyo și de la debutul relațiilor diplomatice dintre cele două state.

  Delicata statuetă japoneză, din porțelan, o înfățișează pe zeița budistă Kannon, cea care personifică bunătatea și compasiunea, fiind, din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai venerate divinități din Asia de Est. Piesa datează de la sfârșitul epocii Meiji, fiind produsă în jurul anului 1900.

  Kannon poartă o mantie albă și ține în mână o sutra. Maniera în care este redată trădează originea indiană a acestei zeități, a cărui cult a ajuns în Japonia în secolul al VI-lea, odată cu religia budistă. Kannon este considerată o Bodhisattva, o ființă capabilă să atingă Nirvana dar care refuză, din compasiune pentru ceilalți semeni, pe care dorește să îi ajute să facă, la rândul lor, acest pas spiritual.

  Maniera în care sunt decorate veșmintele – una specifică porțelanului kutani – denotă un mare rafinament estetic. Veșmântul alb este decorat cu flori de lotus, aspect care poate fi interpretat ca un simbol al purității”, Dr. Ioan Colta, curator artă asiatică, restaurator.

  Piesa face parte din colecția de artă a muzeului arădean, fiind expusă la Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II) pe parcursul lunii decembrie. Muzeul este deschis publicului de marți până duminică, între orele 09:00-17:00.

  Prezintă: Dr. Ioan COLTA, curator artă asiatică, restaurator
  Imagine și montaj: Nelu Scripciuc, artist fotograf

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.