joi, 24 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Sportul, exceptat în ziua de doliu național! Meciul Hermannstadt – UTA se joacă așa cum era stabilit, sâmbătă seara

    de Lucian Dănilă | 24 aprilie 2025, 10:12 AM | Recomandările editorilor | Sport

    0

    Guvernul adoptă joi o Hotărâre privind declararea zilei de 26 aprilie 2025 zi de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc. Hotărârea de Guvern va excepta de pe lista sa evenimentele sportive și culturale, astfel că partida de fotbal Hermannstadt – UTA se va juca conform programării, sâmbătă de la ora 17:00.

    Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabilește că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate – n. red) Drapelul României.

    În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

    De data aceasta, Guvernul României a făcut o excepție în ceea ce privește evenimentele sportive și manifestările cultural artistice, ele nefiind menționate în hotărâre.

    doliu national

    „Anunţul decesului Sanctităţii Sale Papa Francisc a stârnit o profundă întristare atât în rândul credincioşilor Bisericii Catolice, cea mai numeroasă comunitate creştină din lume, precum şi pentru credincioşii şi liderii spirituali de pretutindeni, generând reacţii puternice la nivel global. Un lider spiritual de o înaltă ţinută morală, Papa Francisc s-a remarcat mai ales prin implicarea activă în viaţa societăţii contemporane, adoptând poziţii ferme faţă de principalele provocări geo-politice ale ultimului deceniu. Sanctitatea Sa Papa Francisc a fost o personalitate profund apreciată de poporul român, preţuire evidenţiată în mod deosebit cu ocazia vizitei apostolice în România, desfăşurată în anul 2019”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

    „Legătura profundă dintre Papa Francisc şi poporul român a fost reafirmată de-a lungul timpului prin repetatele vizite oficiale ale reprezentanţilor statului român la Vatican, precum şi prin numirea unui preot român, pentru prima dată în istorie, în funcţia de episcop auxiliar al Diecezei Romei. Sanctitatea Sa a fost, cu adevărat, un simbol al dialogului interreligios şi intercultural, o personalitate de renume mondial, ale cărei cuvinte şi acţiuni au reuşit să construiască punţi de înţelegere şi să promoveze idealurile păcii în întreaga lume. Prin învăţăturile sale, el a inspirat nu doar prezentul, ci şi viitoarele generaţii. Cu o modestie rar întâlnită şi o dedicare neabătută faţă de valorile umanităţii, Papa Francisc a oferit lumii un exemplu de compasiune şi demnitate, rămânând un reper moral pentru întreaga umanitate. Prin angajamentul său neclintit faţă de apărarea drepturilor omului, protecţia mediului şi respectul pentru persoanele vulnerabile şi marginalizate, Papa Francisc a oferit o viziune a unei lumi mai pline de empatie şi solidaritate. Nu a fost doar un lider spiritual, ci şi un apărător fervent al valorilor universale care transcend orice graniţă religioasă, naţională sau culturală”, se mai arată în document.

    În memoria personalităţii celui care a fost Sanctitatea Sa Papa Francisc se propune declararea zilei de 26 aprilie ca zi de doliu naţional pe întregul teritoriu al României.

    În zilele de doliu naţional toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă.

    De asemenea, drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi ca pavilion pe navele de orice fel şi pe ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.

    Totodată, posturile de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.

    În aceste condiții, partida Hermannstadt – UTA se va disputa conform programării, sâmbătă de la ora 17.00 pe arena din Sibiu.

    Citește și:

    Hermannstadt s-a calificat în finala Cupei României chiar înaintea partidei cu UTA! Golul calificării, marcat în minutul 90+4

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.