vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Spitalul Municipal Arad, „în cărți” pentru reabilitare

  de Mihai Todoca | 7 februarie 2023, 2:44 PM | Administraţie

  0

  Sistemul sanitar arădean, cel puțin o parte a lui, va avea și el parte de „atenția” câtorva milioane de euro. Construirea Complexului Matern Pediatrie este un proiect finanțat prin PNRR cu o valoare de 100 de milioane de euro, în timp ce modernizarea blocului operator este finanțat prin Inter Reg România Ungaria cu o investiție de 10 milioane de euro. Investiția în modernizarea pavilionul central al Spitalului Municipal este mai mică, de doar 15 milioane de lei.

  Întrucât intervențiile necesită sume mult mai mari, clădirile aflate în patrimoniul CJA fiind vechi de peste 200 de ani, se lucrează la un DALI pentru reabilitarea celor două corpuri, iar pentru aceasta se intenționează o negociere cu Primăria pentru reabilitarea termică, dar și amenajarea acestora, astfel încât pe viitor să se obțină toate acreditările și avizele ISU.

  O altă componentă importantă este sistemul sanitar, unde se vor finaliza cele două spitale noi: Oncologia și Psihiatria, de la Căpâlnaș, se va finaliza extinderea Unității de Primire Urgențe și se vor demara două proiecte foarte importante: Complexul pediatric (peste 93 de milioane de euro, valoarea investiției), modernizarea secției de Cardiologie (aproximativ 10 milioane de euro) și modernizarea pavilionului central al Spitalului Municipal, finanțat prin PNRR, în valoare de 15 milioane de lei.

  Alte date care conturează Bugetul pe acest an:

  – este un buget cu  aproape 50% mai mare decât bugetul inițial pe anul 2022 și în care se observă creșteri substanțiale a veniturilor proprii (23 de milioane de lei) și a cotelor defalcate din impozitul pe venit (12 milioane de lei). De asemenea, există o creștere de 12 milioane de lei a sumelor din TVA și de 20 de milioane de lei a subvențiilor de la alte administrații în baza contractelor de parteneriat.

  – în ce privește fondurile europene nerambursabile, acestea reprezintă 33% din buget și față de bugetul inițial al anului 2022 ele sunt în creștere cu 122 milioane lei.

  –  principala cheltuială, considerată investiție, cuprinsă în buget o reprezintă cofinanțarea proiectelor europene. Cheltuielile cu personalul reprezintă doar 12% din buget.

  – direcțiile în care se împarte bugetul sunt drumuri județene (53% din fonduri), asistență socială (13%), sănătate publică (4%), cultură (7%), învățământ (3%), cu precizarea că fondurile pentru sănătate vor fi completate cu proiecte europene.

  Valoarea totală a veniturilor  bugetului este de 607.102.000 lei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.