marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Spitalul Județean are, începând de acum, o Stație de Sterilizare nouă, de ultimă generație. Totuși, parcă nu era nevoie să fie inaugurată de o armată de oameni | Foto-Video

  de Andrei Fuliaș | 17 octombrie 2019, 6:11 PM | Administraţie | Sănătate | Topic special

  1

  Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad are, începând din aceste zile, o Stație Centrală de Sterilizare ca nouă. Spunem „ca nouă” fiindcă vorbim despre reamenajarea celei vechi și dotarea ei cu aparatură de ultimă generație. Punctul de lucru al acestei stații de sterilizare este în cadrul secției de Obstetrică – Ginecologie sau, mai pe înțelesul tuturor, la Spitalul Matern.

  Vorbim despre o investiție în valoare de aproximativ 600.000 de lei, bani proveniți din bugetul Consiliului Județean Arad. Concret, banii au fost investiți în achiziționarea unor echipamente medicale și în reorganizarea structurii stației de sterilizare, asta însemnând redesenarea circuitelor și modernizarea încăperilor, astfel ca acestea să respecte toate normele europene impuse.

  Iar ca să fim și mai exacți atunci când vorbim despre această investiție, luându-ne după cele explicate de către reprezentanții Spitalului Județean și cei ai Consiliului Județean, această investiție constă în cumpărarea unui sterilizator cu aburi cu două uși, o stație de osmoză, una de dedurizare a apei, un compresor pentru aparatul de sterilizare și un aparat de aer condiționat necesar în camera tehnică. Totodată, în investiție au fost cuprinse și lucrările de amenajare și modernizare a spațiului în care Stația de Sterilizare își desfășoară activitatea, iar aici vorbim despre recompartimentare, înlocuirea tâmplăriei, montarea unor ghișeuri în zona sterilă și în zona nonsterilă, respectiv refacerea instalației electrice și a celei sanitare, iar ulterior gletuirea și zugrăvirea pereților și montarea unui linoleum medical antibacterian.

  „Este o investiție binevenită, care va ajuta în mod deosebit pacienții care vin în acest spital. Este un aparat (n.red. – sterilizatorul) de ultimă generație, foarte bine dotat. Noi sperăm că, de acum, cu ajutorul lui, vom lucra cât mai bine și cât mai eficient. Sterilizarea și instrumentarul pe care noi îl vom da va fi de bună calitate. Fiecare pacient poate să fie liniștit că instrumentele sunt sterilizate și gata pentru a fi folosite. Vom căuta pe cât posibil să reducem infecțiile nosocomiale, chiar să le eliminăm total”, spune Doina Matula, asistent  șef la Stația Centrală Sterilizare.

  Este totuși important de menționat că, până acum, sterilizarea se făcea cu niște aparaturi mai „bătrâne” decât majoritatea dintre noi, datând de prin anii ’70 și care pe deasupra mai aveau și o capacitate mică de sterilizare a instrumentelor. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că aparatura veche se defecta destul de des, cumva de înțeles, iar piesele erau foarte greu de găsit, iar calitatea lor nu era una tocmai bună. În același timp, în noua Stație de Sterilizare, nu doar că vor putea fi sterilizate mai multe instrumente, ci și timpul de sterilizare va fi redus de la aproximativ o oră și jumătate, la doar jumătate de oră.

  Un aparat nou pe săptămână, pentru Spitalul Județean

  Prezent la inaugurarea noii Stații de Sterilizare, alături de mulți alții, poate prea mulți – dar vom vorbi și despre asta, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, spune că instituția pe care o conduce a reușit performanța ca, în ultimul an, să cumpere pentru Spitalul Județean Arad câte un instrument medical nou pe săptămână. Noi n-am putea băga mâna în foc că e așa, fiindcă spre rușinea noastră chiar nu știm exact, însă dacă este așa, îi felicităm pentru această performanță. În același timp, președintele CJA spune că vrea ca investițiile să fie în continuare cel puțin în același ritm.

  „De trei ani avem un protocol semnat între Consiliul Județean, Primăria Municipiului Arad și Spitalul Județean, în urma căruia facem astfel de investiții. Mă bucur că, în sfârșit, după 50 de ani, începem să intrăm în normalitate și putem să oferim, prin astfel de achiziții, aparatura necesară pentru ca personalul medical care lucrează în acest spital să poată să ofere servicii de calitate pacienților. Am reușit performanța ca, în fiecare săptămână, să cumpărăm câte un aparat nou pentru Spitalul Clinic Județean și sperăm ca acest ritm să-l ținem și în anii următori, până când spitalul nostru va fi într-adevăr ceea ne dorim cu toții de la el. Iar aici nu mă refer doar la serviciile pe care le acordăm pacienților care sunt internați în spital, ci și celorlalți operatori de pe piața privată, care pot să vină și să plătească genul acesta de servicii către spitalul nostru”, a declarat președintele CJ Arad, Iustin Cionca.

  Având în vedere ultima parte a declarației președintelui Consiliului Județean, aceea referitoare la operatorii privați care pot plăti servicii către Spitalul Județean, trebuie menționat faptul că la noua Stație Centrală de Sterilizare pot apela și spitalele sau clinicile private, în sensul că acestea pot să-și ducă instrumentele la sterilizat la respectiva stație, contracost, lucru care ar aduce profit Spitalului Județean. Acum rămâne de văzut dacă privații vor apela sau nu la aceste servicii.

  Totodată, reprezentanții spitalului și cei ai Consiliului Județean susțin că și Stația de Sterilizare de la Spitalul Județean va intra în reabilitare și modernizare, urmând să fie dotată cu o aparatură similară celei inaugurate joi, la Spitalul Matern.

  O armată de oameni inaugurează un aparat și trei încăperi

  În final, cârcotași cum ne știți, nu ne putem abține să nu menționăm faptul că, la inaugurarea noii Stații de Sterilizare, au fost prezenți de vreo două-trei ori mai mulți reprezentanți ai spitalului și Consiliului Județean, decât ai presei. Ei, să nu ne înțelegeți greșit sau să aveți impresia că nu apreciem această investiție făcută de Consiliul Județean și/sau Primăria Municipiului Arad în cadrul acestei secții a Spitalului Județean. Ba dimpotrivă, apreciem și salutăm fiecare investiție minoră sau majoră făcută în sistemul medical arădean. Totuși, apreciem că parcă totuși e cam mult ca 15-20 de persoane (nu ne-am pus să-i numărăm exact pe cei prezenți) să se înghesuie la inaugurarea unei investiții într-un aparat medical și trei încăperi care însumează probabil vreo 30 de metri pătrați. Dar poate asta este doar părerea noastră…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Respectele mele stimatei doamne Matula!
   Rusine hoardei de politicieni,participante!Nu aveati in agenda altceva?Cu ce anume ati contribuit fiecare in parte la dotarea sus amintita!Decent si frumos era sa fie acolo cel care a „facut rost de banii necesari unei astfel de investitii”.Restul sunt actori mediocri intr-un film prost!

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.