joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Spitalul Județean amintește arădenilor asigurați că operația de cataractă se efectuează gratuit

  de Special Arad | 7 septembrie 2022, 11:41 AM | Sănătate | Știri Arad

  0

  Campania „Ai grijă de ochii tăi! Nu-ți neglija sănătatea vederii!” se desfășoară la nivel național pe tot parcursul lunii septembrie și își propune informarea și conștientizarea populației asupra problemelor de sănătate a ochilor dar și asupra modalităților de prevenție! Ne propunem, ca săptămânal să vă prezentăm – în cadrul campaniei – informații esențiale despre afecțiunile oculare și despre importanța unui control de rutină efectuat de medicul de specialitate!

  La Arad, printre cele mai întâlnite afecțiuni ale ochiului, tratate de echipa medicală a Compartimentului Clinic Oftalmologie se regăsește cataracta. Cataracta determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului. În stadii avansate, netratată la timp, cataracta poate produce complicații severe. De obicei, persoanele care suferă de această afecțiune acuză scăderea treptată a vederii fără durere, lăcrimare excesivă, roșeață sau mâncărime la nivelul ochiului.

  Printre principalele simptome ale acestei afecțiuni regăsim:
  – Vedere încețoșată, neclară,
  – Intoleranță la lumina naturală sau artificială,
  – Schimbarea frecventă a lentilelor de la ochelari,
  – Vedere dublă.

  Cataracta poate fi tratată exclusiv chirurgical, medicul oftalmolog înlocuind cristalinul natural, afectat, cu un cristalin artificial. Intervenția nu este dureroasă – se realizează cu anestezie locală și durează în jur de 20 de minute. Pacientul nu necesită internare, doar control periodic la medicul oftalmolog.

  Operațiile de cataractă, cu folosirea lentilelor standard, sunt gratuite, pentru persoanele asigurate, medicii oftalmologi din cadrul Compartimentului Clinic Oftalmologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, efectuând săptămânal, în jur de 20 de operații pentru pacienții diagnosticați cu această afecțiune oftalmologică.
  Compartimentul Oftalmologie a fost dotat, în ultimii ani, cu aparatură performantă necesară operațiilor de cataractă dar și pentru alte investigații și intervenții în cazul patologiei oculare:

  Ce trebuie să știe pacientul?
  – Pacientul trebuie să se prezinte la medicul oftalmolog cu o trimitere de la medicul de familie.
  – În cadrul consultului de specialitate pacientului i se efectuează o keratometrie și o biometrie, în urma căreia i se măsoară valoarea dioptrică a cristalinului artificial.
  – Mai apoi se face o solicitare către Casa de Asigurări de Sănătate pentru lentila intraoculară artificială. Dacă pacientul dorește lentila standard, atunci aceasta este decontată integral de Casa de Asigurări de Sănătate.
  – După primirea lentilei, pacientul este programat pentru intervenție, acesta putând opta pentru internarea în spital sau pentru efectuarea intervenției în regim de spitalizare de zi.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.