vineri, 4 iulie, 2025

Special Arad Logo

    O urmă de speranță, o gaură neagră, câțiva extratereștri, o luptă invizibilă. Focus Estonia la TIFF.24

    de Adriana Barbu | 20 mai 2025, 4:17 PM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

    0

    O călătorie cinematografică fabuloasă și plină de speranță ce oscilează între SF, comedie absurdă și realism nordic este promisiunea Focus Estonia de la Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF.24). Și nu e singura călătorie spectaculoasă de anul aceasta de la TIFF, festival ce vine la Cluj-Napoca pentru a 24 -a oară, cu peste 200 de filme, evenimente, cine-concerte, între 13 și 24 iunie 2025.

    Citește și: TIFF.24 bate la ușă: peste 200 de evenimente și cele mai premiate filme ale anului, între 13 și 22 iunieTIFF.24 bate la ușă: peste 200 de evenimente și cele mai premiate filme ale anului, între 13 și 22 iunie

    Între paradis și infern, cinematografia estoniană a fost aleasă de organizatorii festivalului să fie în centrul atenției la TIFF.24. Sub titlul Focus Estonia, selecția propune o incursiune într-un cinema curajos, divers, în care se regăsesc atât producții recente, cât și capodopere restaurate ale filmului estonian.

    2 TIFF 1

    Provocări extraterestre, umor absurd și crize personale la Focus Estonia

    Selecția de filme actuale deschide o perspectivă inedită asupra modului în care cineaștii estonieni abordează teme sociale, existențiale și politice, deseori prin filtre insolite și originale.

    Printre firmele noi din secțiunea Focus Estonia se numără:

    „Gaura neagră” (The Black Hole, r. Moonika Siimets, 2024), o comedie neagră SF, spun organizatorii, în care regizoarea Moonika Siimets pare că nu se dă în lături de la nimic. Cele trei părți care compun filmul sunt inspirate din povestiri scrise de autori estonieni și prezintă o serie de personaje excentrice ale căror preocupări cotidiene sunt dinamitate de apariția unor extratereștri sau a unui păianjen gigant.

    „Lupta invizibilă” (The Invisible Fight, r. Rainer Sarnet, 2023), care va fi prezentat în cadrul evenimentului Weekend la Castel, îmbină arte marțiale, umor negru, muzică black metal și călugări punk, într-un film-cult care a cucerit juriul Festivalului de la Locarno. Regizorul Rainer Sarnet va fi prezent la Cluj, unde va fi omagiat și în secțiunea 3×3, cu filmele The Idiot (2011) și November (2017). Despre Weekend la Castel ați putut citi AICI.

    2 TIFF 10

    Alien – Evadarea lui Valdis (Alien or: Valdis’ Escape in 11 Chapters, 2006), scurtmetrajul de licență al lui Rasmus Merivoo despre un pierde-vară care după ce e lovit cu o rangă în cap uită de lucrurile care îi făceau viața frumoasă – alcool, bătăi și femei, printre altele – care a căpătat rapid un statut de film cult, vine și el al Focus Estonia. O continuare în format lung, sosită cu aproape 20 de ani mai târziu, Alien 2 – Întoarcerea lui Valdis (Alien 2 or: The Return of Valdis in 17 Chapters, 2024) reia aventurile protagonistului, care descoperă cu stupoare că orașul său natal nu mai e ce-a fost.

    Cele două parodii ireverențioase vor putea fi savurate la pachet, spun organizatorii, într-un concentrat de umor obraznic și satiră abrazivă.

    2 TIFF 5

    Capodopere restaurate și povești puternic ancorate în realitate

    Publicul TIFF va avea ocazia să redescopere două titluri esențiale ale cinematografiei estoniene într-o formulă restaurată. E vorba, în primul rând, de „O urmă de speranță” (Smile at Last, r. Leida Laius & Arvo Iho, 1985), un film realist despre o adolescentă confruntată cu pierderea familiei și adaptarea la viața într-un orfelinat dur, premiat la Berlinale cu distincția UNICEF și considerat o piatră de temelie a cinemaului social estonian, va fi proiectat la TIFF.

    Tot aici va putea fi văzut și celebrul lungmetraj „O femeie pregătește sauna” (A Woman Heats the Sauna, r. Arvo Kruusement, 1979), o dramă subtilă despre confruntarea cu trecutul, prezentată în dublu program alături de scurtmetrajul contemporan Sauna Day (2024), o explorare masculină a ritualului tradițional al saunei, în cheie documentară.

    Singurătate, iubire și orașul ca personaj, la TIFF.24

    Selecția este completată de titluri care aduc în prim-plan orașul, relațiile complicate și fragilitatea emoțională a personajelor: „Balul de toamnă” (Autumn Ball, r. Veiko Õunpuu, 2007) – câștigător al secțiunii Orizzonti la Veneția – care explorează cu umor negru și tandrețe viața a șase personaje izolate în urbanul est-european, sau „Viață și iubire” (Life and Love, r. Helen Takkin, 2024) – care ne poartă în perioada Marii Crize Economice, urmărind povestea unei tinere care încearcă să devină scriitoare în oraș, dar e atrasă într-o relație toxică.

    În secțiunea Va Urma, dedicată serialelor, vor fi proiectate și primele două episoade din „Dragă mamă” (My Dear Mother, r. Doris Tääker, 2025), un thriller psihologic nordic cu accente de noir, despre secrete de familie și trauma moștenită.

    Programul Focus Estonia este realizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Estoniei în România și al Estonian Film Institute, aducând în fața publicului român o cinematografie insuficient cunoscută la noi, dar extrem de ofertantă.

    TIFF.24 promite o experiență cinematografică intensă, surprinzătoare, uneori poetică, altădată șocantă, pentru toți cinefilii, așa că ar fi păcat să ratați această nouă ediție a celui mai important festival de film din România. Biletele și abonamentele sunt disponibile online, pe tiff.eventbook.ro, iar programul complet va fi făcut public în următoarea perioadă.

    Mai multe despre oferta TIFF din acest an puteți citi AICI.

    2 TIFF 2 colaj 1

    TIFF în rețeaua UNESCO City of Film

    TIFF este una dintre atracțiile de necontestat ale Clujului, un eveniment care transformă orașul într-un imens cinema și face ca străzile de aici să se umple de toate limbile pământului și de toate imaginile unei lumi parcă coborâte din ecranul cinematografului.

    Fondat în 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România și unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune, cu peste 100.000 de participanți la fiecare ediție. Din 2021, datorită TIFF, Cluj-Napoca face parte din rețeaua UNESCO City of Film.

     

    Citește și:

    Trei zile de magie sonoră: Festivalul JAZZAR e pregătit de start | Video

     

    Votează nominalizatele arădence la Premiile UNITER: actrițele Roxana Sabău și Medeea Chiriac și scenografa Irina Chirilă!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.