vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Special Classic Movies: CITIZEN KANE – „cel mai bun film al tuturor timpurilor”

  de Tomck@t | 28 februarie 2015, 1:11 PM | Film

  0

  În istoria cinematografului cu greu se pot găsi constante; există numeroşi factori care afectează percepţia despre o producţie sau un actor anume. Subiectul devine demodat, actorul uitat, iar tehnica folosită, suficient de învechită încât spectatorul să nu mai simtă o atracţie pentru pelicula respectivă. Există însă un film care din momentul în care a fost produs, în 1941, a devenit „cel mai bun film al tuturor timpurilor”: „Citizen Kane”.

  În centrul peliculei se află unul dintre actorii şi regizorii emblematici ai cinematografiei americane: Orson Welles. Acesta a devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radio din 30 octombrie 1938, în care a lecturat Războiul lumilor al lui H. G. Wells, provocând panică printre ascultători. Actorul atrăgea atenţia în acel moment asupra impactului pe care mass-media îl are asupra publicului larg, după cum relatează Historia.ro în articolul „De ce e «Citizen Kane» cel mai bun film al tuturor timpurilor”. De altfel, în film, Welles (care semnează şi regia, şi scenariul) a întruchipat pe unul dintre cei mai puternici magnaţi de presă din Statele Unite ale Americii: Charles Foster Kane. O vreme s-a considerat că la baza personajului principal ar fi stat viaţa magnatului american William Randolph Hearst; s-a observat apoi că, în construcţia rolului, erau destul de multe elemente din biografia regizorului…

  „Citizen Kane” a fost nominalizat la Oscar în 9 categorii, dar s-a ales cu un singur premiu: pentru cel mai bun scenariu. În ciuda acestui fapt, plus că, la vremea sa, a fost un eşec major în box-office-uri, filmul a fost catalogat drept „cel mai bun film al tuturor timpurilor”, atât de criticii de film, cât și de cinefilii de pretutindeni.

  citizen kane 1 citizen kane 2 citizen kane 3

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.