Spania, Irlanda și Norvegia recunosc oficial statul palestinian





Spania, Irlanda și Norvegia vor recunoaște oficial astăzi statul palestinian, în ciuda unei reacții furioase din partea Israelului, care este din ce în ce mai izolat după șapte luni de conflict în Gaza, transmite Reuters, citat de HotNews.ro.
Aproximativ 144 din cele 193 de state membre ale ONU recunosc statul palestinian, inclusiv majoritatea țărilor din așa numitul sud global, Rusia, China și India.
Spania, Irlanda și Norvegia au prezentat decizia lor, anunțată miercurea trecută, ca pe o modalitate de a accelera eforturile de a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.
Deși declarația celor trei națiuni este în mare parte simbolică, acestea speră că va lua amploare, stimulând alte țări din Uniunea Europeană să urmeze exemplul.
Spania și Irlanda vor fi cele mai mari și mai influente națiuni din punct de vedere politic din blocul de 27 de membri care vor recunoaște un stat palestinian, alăturându-se astfel Suediei, Ciprului, Ungariei, Republicii Cehe, Poloniei, Slovaciei, României și Bulgariei.
Palestina este un teritoriu situat la sud-est de Marea Mediterană. Noțiunea de „Palestina”, a avut în decursul timpului diverse semnificații geografice și geopolitice. Deși hotarele sale istorice și geografice nu au fost și nu sunt nici în prezent coincidente cu cele ale teritoriilor sau ale statelor asociate, Palestina este identificată, de regulă, cu Canaan, cu Țara Israel a evreilor, (în ebraică ארץ ישראל, transliterat: Ereț Israel), sau Țara Sfântă (în latină Terra Sancta), în limba arabă fiind denumită Filastīn (فلسطين). Ea deține o importanță majoră pentru cele trei mari religii monoteiste: iudaism, creștinism și islam.
Palestina nu este un teritoriu unitar cu granițe naturale. Conform reperelor geografice și frontierelor valabile în timpul administrației mandatare britanice din 1918-1948, Palestina este delimitată spre vest de țărmul mării Mediterane, spre răsărit, de valea Iordanului și Marea Moartă și spre sud-vest de peninsula Sinai. În trecut noțiunea cuprindea și teritoriile de pe malul estic al Iordanului, cunoscute și ca Transiordania.
Sursa: hotnews.ro, Wikipedia
Comentariile portalului
Cât de prost să fii să nu înțelegi nici în ”al 9-lea” cea că rampele sunt ale primăriei și Retim joacă cum le cântă ei. Proiectul “ (...)
Cum masa sa opresti apa calda toata ziua??? Opriti-o noaptea mizeriilor. Sau nu vreti sa platiti spor de noapte muncitorilor???
Si-o merita. Sunt mega nesimtiti majoritatea motociclistilor. Frustrati hormonal. Sigur ne umezim tot cand ii vedem si auzim cum ambaleaza motoarele cu toba taiata.