luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Sorin Mîneran, vinovatul fără vină! Găsit dopat cu o substanță interzisă doar în… viitor (FOTO)

  de Lucian Dănilă | 23 decembrie 2016, 6:22 PM | Sport

  1

  Mai multe canale media au scris, în ultimele două zile, despre noi cazuri de dopaj în atletismul românesc. Este vorba despre maratonista Maria Magdalena Luca, situată pe locul al 3-lea la „naționalele” de maraton, și despre cunoscutul sportiv arădean, Sorin Mîneran, cel care a devenit pentru a treilea an consecutiv campion la această probă milenară de alergare pe distanța de 42,195 km.

  În cazul sportivei Maria Magdalena Luca lucrurile sunt oarecum clare. Deși nu s-a precizat substanța cu care s-a dopat, aceasta a fost suspendată pentru patru ani de ANAD (Agenția Națională Anti-Doping) la data de 14 decembrie, ea având posibilitatea de recurs într-un termen de 21 de zile de la data comunicării.

  Subliniez faptul că vorbim aici despre sport de performanță, nu despre amatorism. Acești sportivi, ca toți de altfel care fac performanță, au nevoie de stimulatoare de efort, de vitaminizare, etc. Performanța nu se poate face cu apă de la robinet și o porție de cartofi prăjiți cu maioneză. Mîneran, spre exemplu, aleargă în medie 25-30 de kilometri pe zi, la fiecare antrenament, este foarte clar că are nevoie de aceste susținătoare, iar când vorbim despre aceste substanțe ne referim la cele care nu sunt interzise.

  În ceea ce îl privește pe Sorin Mîneran, lucrurile nu sunt deloc clare. Sportivul arădean a fost audiat de ANAD în a doua jumătate a lunii noiembrie. Substanța incriminată este higenamină, un Beta-2 Agonist, toate substanțele din această categorie, conform site-ului WADA, fiind interzise, mai puțin salbutamolul, formoterolul și salmeterolul (toate trei având însă niște praguri care nu trebuie depășite).

  Higenamina, însă, nu apărea explicit pe lista cu substanțe interzise.

  Au fost întâlnite două cazuri și în sportul de mare performanță: Liu Hong, recordmana lumii la 20 km marș, a stat o lună, iar fotbalistul francez de la Liverpool, Mamadou Sakho, a stat și el o perioadă scurtă, dar UEFA l-a repus în drepturi.

  Maratonul de la București a avut loc la data de 9 octombrie. Sorin Mîneran a ocupat locul al 5-lea în cadrul evenimentului Maratonul Internațional București, dar fiind primul român care a trecut linia de sosire cu timpul de 2:30:22, a devenit – din nou – campion național.

  Fiind pe podium la „naționale”, Sorin a fost supus unui control anti-doping. La data de 13 octombrie, deci la patru zile după ce a avut loc maratonul de la București, Agenția Mondială Andi-Doping (World Anti-Doping Agency – WADA), a publicat noua listă a substanțelor care urmează să fie interzise începând cu data de 1 ianuarie 2017. Printre acestea figurează și higenamina, cea care este deja monitorizată de la apariția noii liste, deci după 13 octombrie. Deci higenamina va figura pe lista substanțelor interzise doar peste opt zile.

  fisa

  SURSA: http://www.mecd.gob.es/aepsad/actualidad/2016/Octubre/20161013-lista-modificaciones.html

  Pentru a nu mai exista confuzie, higenamina va apărea, alături de alte substanțe, cum ar fi fenoterol, indacaterol, procaterol, etc., ca exemple pe lista cu beta-2 agonist-i din 2017. Higenamina se găsește în produse și suplimente folosite înainte de antrenament ca RedCon1 Total War, Rich Piana 5150 Pre Workout, Rich Piana Mentality, Myokem Nitramine etc.

  Conform site-urilor de specialitate, higenamina, nefiind un produs „ultra-potent”, mărește totuși nivelul de noradrenalina și ajută respirația, acestea fiind și motivele pentru care este considerat substanță dopantă.

   

  „Nu avem perioada de suspendare a atletului. Așteptăm, iar când vom fi anunțați, normal, dacă este cazul, vom reface clasamentele”, a spus secretarul general al FRA, Ion Buligă, pentru news.ro.

   

  În concluzie, ca să recurgem la o comparație, în cazul în care Sorin Mîneran va fi suspendat de ANAD în urma deciziei care urmează a fi dată cel mai probabil în luna ianuarie, este ca și cum am fi fost amendați anul trecut de Crăciun pentru că am fumat în spații închise, deși legea anti-fumat a apărut doar în acest an, la data de 16 martie.

  Este puțin aiurea să asociem maratonul cu fumatul, dar am fost forțați de împrejurări.

  PS: Nu mă erijez în avocatul lui Sorin Mîneran, dacă doream acest lucru probabil urmam o Facultate de Drept dar nu a fost cazul, însă doresc doar să fac cunoscute niște aspecte din acest caz până când comisia ANAD va lua o decizie.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Trebuie publicat in articol si faptul ca Sorin Mineran a mai fost prins dopat acum cativa ani, primind o suspendare de 2 ani, la fel si antrenorul sau, Monel Virgil, care a fost prins dopat la un maraton in martie 2008. Deci lucrurile sunt extrem de clare. Nimic nu este accidental.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.