marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Șomajul este în creștere în cea mai mare parte din țară. Care este situația în județul Arad

  de Special Arad | 1 decembrie 2021, 9:21 AM | Recomandările editorilor | Regional

  0

  (foto: ziardecluj.ro)

  Regiunea Nord-Est, cea care cuprinde judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, a înregistrat cea mai mare creştere a ratei şomajului între trimestrul al doilea din 2019 şi acelaşi trimestru din 2021, de 4,4 puncte procentuale, de la 1,8 la 6,2%, conform calculelor ZF. În Sud-Vest Oltenia, regiune alcătuită din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, creşterea a fost de 3,8 puncte procentuale.

  “Regiunea Nord-Est a fost ocolită de marii investitori industriali din cauza lipsei infrastructurii de transport, ca atare locurile de muncă sunt adesea fragile, în companii sensibile la schimbările mari din mediul extern.”, a declarat pentru Ziarul Financiar Raluca Pârvu, de la BPI Group.

  Următoarea în clasament este regiunea Sud-Vest Oltenia, alcătuită din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, cu o creştere de 3,8 puncte procentuale şi de regiunea Sud-Muntenia, alcătuită din judeţele Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi, cu o creştere de 2,7 puncte procentuale.

  „În comparaţie, regiunea Sud-Vest Oltenia a avut mult timp cea mai redusă contribuţie la PIB-ul României, având un profil similar. Este doar mai puţin populată şi mai dependentă de locurile de muncă din sectorul public, aşa încât creşterea şomajului pare ceva mai mică“, a spus Raluca Pârvu.

  Aradul, printre județele în care somajul e în scădere

  La polul opus, scăderi ale ratei şomajului între trimestrul al doilea din 2019 şi aceeaşi perioadă din 2021 au fost înregistrate de regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), cu o scădere de 1,1 puncte procentuale în perioada menţionată, precum şi în regiunea Vest (judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), cu o scădere de 0,9 puncte procentuale.

  Sursa: Ziarul Financiar.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.