Socodorul și Kétegyháza au bătut palma pentru proiectul „Eco trans system – transport  transfrontalier ecologic în zona Socodor – Kétegyháza”

  de Mihai Todoca | 15 iunie 2019, 6:52 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  La Socodor se pare că lucrurile își urmează făgașul normal, ritmul dacă doriți, pe care primarul Jura, împreună cu echipa sa, l-a impus asupra localității. Fondurile europene se accesează, se demarează lucrări și prin AFIR, iar acum a venit rândul pistelor de biciclete. Piste anunțate încă de acum doi ani, când am făcut o vizită Socodorului.

  Pe atunci, primarul ne spunea de mai multe măsuri, proiecte, pe care le are în vedere, dintre care amintim construcția unei grădinițe, renovarea Căminului Cultural, modernizarea străzilor, extinderea  alimentării cu apă și reabilitarea anumitor tronsoane și desigur, prin programul transfrontalier pistele de biciclete împreună cu stațiile de autobuz, iar stațiile de autobuz să le doteze cu biciclete ca „orice cetățean să poată merge cu cardul și să ia o bicicletă cu care să meargă să își facă treaba și să o lase în altă stație.”

  Citește și: Satul „de dincolo”. La Socodor, indicatoarele cu fondurile europene accesate sunt prezente pe stradă mai mult decât oamenii

  Azi, în cadrul unei conferințe de presă s-a anunțat proiectul pistelor de biciclete, dar până să ajungem să diseminăm această informație, dorim să trecem în revistă stadiul proiectelor anunțate în urmă cu doi ani.

  Astfel, vom lăsa imaginile să vorbească de la sine

  Grădinița:

  Renovarea Căminului Cultural:

  Iar în ceea ce privește reabilitarea drumurilor care au mai rămas, am vorbit cu secretarul Primăriei Gheorghe Crișan care ne-a spus că pe la finalul lunii se va termina și acestea, în timp ce extinderea rețelei de apă e programată pentru finalul anului acesta.

  Comuna Socodor şi Administraţia Kétegyháza vor implementa în parteneriat proiectul Eco trans system – transport  transfrontalier ecologic în zona Socodor – Kétegyháza” prin care se urmăreşte reducerea nivelului de noxe generat de transportul din zona transfrontalieră.

  În cadrul proiectului se vor realiza 10,955 km de piste de biciclete iluminate care se vor conecta la transportul public (6,328 km de piste în Socodor și 4,627 km în Kétegyháza), se vor  amenaja 6 stații de autobuz cu suporturi pentru biciclete, iluminate şi supravegheate video, se va înfiinţa un serviciul de închiriere a bicicletelor care va fi dotat cu 60 de biciclete şi se vor organiza competiţii de ciclism în localităţile partenere.

  Proiectul este finanţat  în cadrul Programului INTERREG V- a România – Ungaria, Axa prioritară 2 –  Îmbunătăţirea mobilităţii transfrontaliere durabile şi eliminarea blocajelor (Cooperarea în domeniul accesibilităţii), prioritatea de investiţii 7/c: Dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemelor de transport ecologice (inclusiv cu un nivel redus de zgomot) şi cu emisii reduse de carbon, inclusiv transporturile fluviale interne şi maritime, porturile, legăturile multimodale şi infrastructura aeroportuară, pentru promovarea mobilităţii regionale şi locale durabile.

  Valoarea  totală eligibilă a proiectului este de 1.431.134 Euro, din care 779.210,00 Euro  pentru Comuna Socodor iar 701.924,00 Euro pentru Administraţia Kétegyháza.

  Finanțarea proiectului se realizează din următoarele surse:

  – Fondul European pentru Dezvoltare Regională:  1.258.963,30 Euro

  – Guvernul României: 101.289,51

  – Comuna Socodor: 15.591,99

  – Guvernul Maghiar: 70.185,39

  – Administraţia Kétegyháza: 35.103,21.

  Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.