joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Șoarecele a mâncat vulpea. După 85 de ani, 20th Century Fox dispare ca brand

    de Tomck@t | 13 august 2020, 2:10 PM | Film | Pop Culture

    0

    Disney a anunţat în 2017 că va prelua pachetul majoritar de acţiuni 20th Century Fox, iar tranzacţia de 71 de miliarde de dolari a fost finalizată în 2019. Noul proprietar, The Walt Disney Company, a transformat recent brandul 20th Century Fox în 20th Century Studios, precum și numele studioului Fox Searchlight în Searchlight Pictures. Ieri a modificat și numele a încă două companii pe care le deține, 20th Century Fox Television în 20th Television și Fox 21 Television Studios în Touchstone Television.

    Rebranding-ul era de așteptat, deoarece nu avea niciun rost ca aceste companii controlate mai nou de Disney să fie confundate cu brand-urile Fox Corporation, companie care încă există și deține Fox Entertainment, Fox Sports şi Fox News.

    Noile sigle şi intro-uri se vor putea vedea în grila de toamnă a producţiilor Disney/Fox.

    „Strămoșul” 20th Century Studios nu a aparținut de Fox

    20thcp

    Twentieth Century Pictures a fost fondat în 1933 de Joseph Schenck (fostul președinte al companiei United Artists) și Darryl F. Zanuck, venit de la Warner Bros., aflăm de pe Wikipedia. Compania a primit finanțare de la fratele mai mic al lui Joseph Schenck, Nicholas, președintele lanțului de cinematografe Loew’s, care deținea și Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). De asemenea, a mai fost finanțată de Bank of America, Herbert J. Yates – proprietarul laboratorului de prelucrare a filmelor Consolidated Film Industries (care mai târziu a fondat Republic Pictures Corporation, în 1935), dar și de la Louis B. Mayer de la MGM, care l-a pus în poziția de vicepreședinte al Twentieth Century Pictures pe ginerele său, William Goetz.

    Peste doi ani, în 1935, Twentieth Century Pictures a fuzionat cu Fox Film Corporation (fondat de producătorul de filme de origine evreu maghiar William Fox / numele real: Vilmos Fuchs), formând 20th Century Fox, care a devenit rapid unul dintre cele mai mari studiouri de filme din Hollywood. În 1963, în schimb, studioul era cât pe ce să intre în faliment, datorită bugetului bombastic pompat în filmul „Cleopatra” (cu Elizabeth Taylor), 44 de milioane de dolari, obținând doar 57,7 milioane de dolari la box-office.

    Fox fusese cumpărat de News Corporation al lui Rupert Murdoch în anii ’80, iar Fox News a fost creat în 1996. News Corporation a fost despărţit în News Corp şi 21st Century Fox ulterior, al doilea segment fiind preluat de Disney anul trecut. Familia Murdoch a păstrat posturile de ştiri şi o companie spinoff, Fox Corporation, scrie infomusic.ro.

    Studioul a produs de-a lungul anilor pelicule legendare, de la seria „Star Wars” la „Sunetul Muzicii”, seriile „Planeta Maimuțelor”, „Die Hard”, „Avatar”, „Ice Age” și „Home Alone”. Are în portofoliu şi seriale cu succes uriaş, precum „The Simpsons”, „M.A.S.H.” şi „Modern Family”. Printre marii actori cu care a lucrat 20th Century Fox se numără Marilyn Monroe, Clark Gable, Paul Newman, John Wayne şi Elvis Presley.

    Motivul principal pentru care Disney a „înghițit” o parte din Fox a fost preluarea unor francize cu supereroi de la gigantul TV/cinema, precum „X-Men”, „Deadpool” şi „Fantastic Four”, respectiv franciza „Star Wars”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.