Smartphone-ul și volanul: un șofer atinge telefonul în medie de 41 de ori pe oră!





Un nou studiu a analizat obiceiurile conducătorilor auto care utilizează smartphone-ul în timp ce conduc. Normal, aplicațiile de mesagerie instantanee, cum ar fi WhatsApp sau Facebook Messenger, sunt în primul rând cele „acuzate” de distragerea conducătorilor auto în timpul șofatului.
Conform unui studiu recent realizat de Universitatea din Jyvaskyla, din Finlanda, șoferii sunt predispuși să vorbească, să verifice mail-uri și mesaje chiar și atunci când traficul este mai dens. Studiul realizat cu participarea a 30 de șoferi finlandezi pentru o perioada de 12 săptămâni, a înregistrat de câte ori un utilizator atinge smartphone-ul în timp ce conduce.
Conform studiului, șoferii folosesc cel mai mult smartphone-urile atunci când călătoresc pe drumuri urbane. „Utilizarea unui smartphone este mai intensă pe autostradă sau pe drumurile periferice„, spune studiul, publicat de ziarul Accident Analysis & Prevention și preluat de PhoneAndroid.
În oraș, șoferii sunt de obicei mulțumiți doar să arunce o privire pe ecranul smartphone-ului. Pe drumurile mai puțin circulate ei își permit să se ocupe mult mai mult de smartphone-ul lor. Această constatare are sens. În centrul orașului, conducerea necesită mai multă prudență și concentrare decât pe drumurile de țară. În medie, un șofer atinge de 41 de ori smartphone-ul său într-o oră de conducere. Unii șoferi au atins telefonul smartphone de până la 400 de ori în decurs de o oră!
„Distragerea atenției este cauzată cel mai mult de aplicațiile de mesagerie”, spun cercetătorii. De asemenea, studiul afirmă că WhatsApp este cea mai utilizată aplicație de către șoferi în timpul conducerii. „Este aplicația care domină clasamentul, indiferent de numărul de utilizatori, frecvența și durata de utilizare”, spune studiul.
Nu se precizează în acest studiu dacă șoferii folosesc mai mult un smartphone Samsung, Apple, Nokia, Huawei, Google, Sony sau altele. Toate sunt la fel de periculoase când sunt folosite în timpul conducerii unei mașini.
Din cauza numărului mare de accidente provocate, din această cauză, Franța a decis că șoferii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile atunci când se află în mașina, nici măcar dacă staționează. Conform unei decizii luată în februarie de Înalta Curte, şoferii din Franţa au interdicţie la utilizarea telefoanelor mobile nu doar atunci când conduc, ci şi când maşinile sunt trase pe dreapta iar motorul este oprit. Face excepţie situaţia în care autovehiculul se află într-o parcare special amenajată, însă obligatoriu cu motorul oprit.
Legea nu se aplică în cazul dispozitivelor hands-free, însă restricționeaza folosirea căștilor fără fir.
Potrivit unui studiu efectuat anul trecut de către Comisia interdepartamentală pentru siguranța rutieră (Comite Interministeriel sur la Securite Routiere), aproximativ 10% dintre accidentele din Franța sunt cauzate, cel puțin partial, de utilizarea telefoanelor la volan.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)