Situație criminală la Spitalul Clinic de Urgență Județean Arad: dacă nu se iau măsuri, urmările vor fi dezastruoase! – documente primite de redacția Special Arad

  de Mihai Todoca | 5 martie 2021, 12:47 PM | Dezvăluiri | Știri Arad | Topic special

  4

  Redacția Special Arad a primit un document care conține informații înfiorătoare despre situația în care se află Spitalul Clinic de Urgență Județean Arad, document care ne-a fost transmis de către deputatul Mihai Fifor. În mod normal, redacția nu acceptă publicarea unor documente care au făcut, cu 24 de ore înainte, subiectul de presă al altei redacții, sursa fiind aceeași, însă am considerat că gravitatea celor expuse este mai presus de orice.

  De altfel, astăzi, mai multe redacții din Arad, dar și din presa națională, au primit actul semnat de șefii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad cu privire la rezultatele controalelor făcute în ultimii doi ani la Spitalul Județean Arad, acestea fiind răspunsuri la o interpelare a parlamentarului arădean amintit.

  Sesizând gravele probleme înregistrate la SCJUA, care se regăsesc în documentele de mai jos, deputatul a declarat pentru Special Arad că va depune plângeri și la Direcția Națională Anticorupție și la Parchetul General, înțelegând că, prin atitudinea pasivă a factorilor decidenți, chiar la ascunderea situației, viața pacienților și a cadrelor medicale este pusă în pericol. „Este bombă cu ceas” – ne-a spus deputatul Fifor, referindu-se la „prăpădul” din Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

  Ni se pare extrem de important ca, prin publicarea documentelor de mai jos – cu precizarea că am subliniat câteva dintre ele – în contextul în care în țară au avut loc evenimente tragice, cu secții ale unor spitale (de la Neamț și Matei Balș) care au ars și zeci de pacienți au murit, situația de la Spitalul Județean Arad să fie în atenția tuturor celor care pot lua decizii.

  În condițiile în care administrația, lună de lună, ne anunță despre investiții în aparatură la SCJUA, care totalizează sume imense, ni se pare de-a dreptul neprofesionist, ba chiar criminal, să nu pui în practică măsurile care ți-au fost puse în vedere de ISU.

  Nu în ultimul rând, considerăm că atrăgând atenția opiniei publice cu privire la zecile de probleme de la Spitalul Județean Arad (scoase în evidență de ISU și DSP) avem o șansă să nu ajungem în situația celor de la Neamț și București, adică să explicăm cauzele după ce acestea au avut efectul criminal.

  Așadar, spicuim din răspunsurile ISU:

  Capitolul Nereguli Organizatorice și locul de manifestare:

  1.Nu s-au actualizat dispozițiile scrise prin care conducătorul instituției a stabilit responsabilitățile în modul de organizare pentru apărarea împotriva incendiilor în unitatea sa (Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad).

  2.La momentul verificării în teren, nu s-au putut prezenta documente din care să reiasă ca nu s-au efectuat modificări constructive sau schimbări de destinație (Secția ATI Spitalul Municipal, Secțiile Clinice Obstetrică, Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern) – Secțiile ATI).

  Capitolul Nereguli Pregătire:

  La data controlului nu s-au putut prezenta documentele privind efectuarea instructajului în domeniul situațiilor de urgență (fișe de instructaj, tematică, grafic) la următoarele secții: – Spitalul TBC, Secțiile Clinice Obstetrică, Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI, Clădirea S+P+6 Sediul Central, Secția ATI Spitalul Municipal.

  Capitolul Nereguli Tehnice:

  1.Nu se asigură funcționarea instalației de detecție semnalizare și alarmare a incendiilor la parametrii de performanță pentru care ar fi trebuit sa fie proiectată (nu există proiect tehnic) și nici executată de persoane atestate; (Spitalul    Municipal, Secțiile Clinice Obstetrica, Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI, Clădirea S+P+6 Sediul Central, Secția ATI)

  2. La secțiile ATI instalațiile, echipamentele și aparatele electrice se exploatează în condiții în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor.

  (Spitalul TBC, Secțiile Clinice Obstetrică, Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI, Clădirea S+P+6 Sediul Central, Secția ATI Spitalul Municipal)

  3.Nu s-a asigurat verificarea instalației de protecție la trăsnet (s-a întocmit un referat de necesitate cu nr. 46278 din 20.11.2020, în vederea verificării prizelor de pământ și IPT și s-a atribuit achiziția directă pentru verificări). (Spitalul TBC, Secțiile Clinice Obstetrică, Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI, Clădirea S+P+6 Sediul Central, Secția ATI Spitalul Municipal).

  4.În secțiile de ATI , unde se pot degaja cantități de gaze (oxigen) nu sunt prevăzute, conform reglementărilor specifice , cu sisteme de detectare a emisiilor, în vederea preîntâmpinării acumulării de concentrații periculoase, precum și pentru semnalizarea situației create. (Spitalul TBC, Secțiile Clinice Obstetrică, Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI, Clădirea S+P+6 Sediul Central, Secția ATI Spitalul Municipal).

  5.Căile de acces / evacuare nu se păstrează libere la parametrii la care acestea au fost proiectate și realizate și nu se asigură evacuarea datorită gabaritului căii de evacuare – paturile achiziționate recent sunt mai late și nu încap ca lățime pe golul de evacuare (evacuarea făcându-se cu targa) (Secția ATI a Clădirii S+P+6 Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI, Secția ATI TBC, Secția ATI Spitalul Municipal)

  6. Nu s-a asigurat utilizarea rezervei de apă și a pompelor de la clădirea unde funcționează Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI, acestea fiind defecte și neutilizabile la momentul controlului. (Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI).

  Bineînțeles că sunt nereguli constatate și care au un termen de rezolvare. Cum, când și dacă acestea vor fi rezolvate, nu știm, și nici nu prea avem încredere că va fi prea curând. De ce? Deoarece inspectorii ISU Arad au descoperit și alte nereguli care nu au fost soluționate de la data controalelor anterioare.

  Mai departe vă prezentăm lista acestora:

  1.Nu s-a solicitat autorizația de securitate la incendiu după finalizarea lucrărilor de construcție pentru care au fost emise avize de securitate la incendiu de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș ” al județului Arad (în momentul controlului există o documentație pentru emiterea avizului de securitate la incendiu , depusă la
  sediul ISU Arad). ( Clădirea S+P+6 Sediul Central)

  2. Nu este constituit serviciul privat pentru situații de urgență conform OMAI 75/2019. (Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad)

  3. Instalația electrică se exploatează cu improvizații (corpuri de iluminat fără protecție față de materiale combustibile și/sau suspendate direct de conductori electrici). (Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI)

  4.Nu se asigură condițiile de acces și circulație pentru autospecialele de intervenție la cel puțin două dintre fațade ale clădirilor pentru sănătate cu locuri de spitalizare .  (Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern).

  5. Nu se asigură marcarea tuturor căilor de evacuare cu iluminat de securitate pentru evacuare. (Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern).

  6.Căile de acces / evacuare nu se păstrează libere la parametrii la care acestea au fost proiectate și realizate (depozitare materiale și mobilier) (Secția ATI a Clădirii S+P+6 Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI, Secția ATI TBC, Secția ATI Spitalul Municipal)

  7. Nu s-a asigurat marcarea tuturor stingătoarelor cu indicatoare standardizate conform HG971 /2006. ((Secția ATI a Clădirii S+P+6 Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie, Neonatologie (Fostul Matern)- Secțiile ATI).

  8.Nu s-a asigurat întreținerea și verificarea unor mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor (hidranții de incendiu interiori, exteriori și neasigurarea unui volum de apă corespunzător la rezerva de apă de la TBC). (Secția TBC, Secția ATI Spitalul Municipal)

  În urma controlului efectuat de inspectorii ISU, au fost date un număr de  avertismente și trei amenzi în valoare totală de 2900 RON.

  Înainte de a arăta cu degetul și a-i scoate vinovați, singurii vinovați, pe cei care conduc acum Spitalul Județean Arad, trebuie să facem un pas în spate și să realizăm că problema din spitalele românești nu este de ieri, de azi. Nu este o problemă care a apărut de nicăieri, peste noapte și i-au luat pe neașteptate pe cei din conducere. Vinovați se fac toți cei care au, sau au avut puterea de decizie într-o problemă de viață și de moarte și au trecut-o prin filtrul imaginii politice.

  Astfel, există un Plan de Măsuri pentru Spitalul Clinic Județean Arad în care sunt menționate aceste nereguli, instituția care a dispus măsura, termenul de realizare cât și o estimare a costurilor în vederea realizării celor impuse.

  Nu vom îngreuna textul și spunem că suma estimată pentru Secția ATI IV ajunge la 2.769.800 RON, adică ceva mai mult de 560 de mii de euro, suma pentru Secția ATI III ajunge la 4.671.200 RON (950 de mii de euro), suma pentru Secția ATI II este de 1.471.500 RON (puțin peste 300 de mii de euro), iar în final suma pentru Secția ATI I este de  6.036.000 RON (un milion două sute de mii de euro).

  Un calcul matematic simplu ne va spune care este suma de bani care ar ajuta Spitalul Județean Arad să fie exact ceea ce se dorește a fi: un spital! Trei milioane de euro! Atât. Iar spitalul va deveni conform din punctul de vedere al celor două instituții care l-au controlat: ISU și DSP Arad.

  Vom vedea dacă acești bani se vor găsi, dar ca și o notă de subsol, referendumul pentru redefinirea familiei , acela care s-a încheiat cu un eșec lamentabil, a costat 40 de milioane de euro.

  Așa că putem spune că nici nu poate fi vorba de vreun interes real, asumat în a face ceva cu Spitalul Județean, iar problema, reiterăm, nu este de-acum, de ieri sau de alaltăieri și doar concursul a zecilor de oameni l-au adus în starea în care este acum. Degeaba se trezește o mână de oameni să schimbe ceva, pentru ei e ca și cum ar încărca nisipul în roabă cu furca.

   

  Citește documentele în fereastra PDF de mai jos

  View Fullscreen

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Va rog( presa) sa verificati accesul pe rampa cu targa la spitalul gradiste tbc,cel putin in dreapta la covid accesul incepe din parc(pamant),este abrupt,este descoperit,imaginativa pe vreme ploioasa cum e,incepe urcarea din noroi,4 insi cu greu se descurca,sunt curios cine a preluat aceasta lucrare tinand cont ca este un spital nou.La municipal accesul cu targa la ati II este ceva de groaza,parca vedea un film prost.PS TOTUSI NU SUNTEM LA CARACAL..

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Nu se poate așa ceva! Pai cum, nu erau bani căcălău pentru spital? Cum zicea Marinel și Tătaru când a venit in control la Arad? 3 milioane de euro au investit in spelunca aia de cazemata la Expo, cică spital de campanie! Marinel Pinochel, Marinel Pinochel!

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. las ca sunt verificati , amendati si recontrolati cei din privat.stingatorul nu are CE stantat pe el ,nu mai e bun -trebuie luat altul.usa trebuie sa se deschida in exterior :schimb-o.trusa sanitara a expirat -amenda.nu ai copletat la timp fisa SSM -amenda.a expirat buletinul de masurare a prizelor-amenda.n-ai completat un grafic-amenda.n-ai o traducere pe un produs-amenda.si mai sunt o gramada.Iar cei de la stat care sunte platiti sa faca doar aceste lucru le ignora cu buna stiinta

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. De mai bine de un an, i-am tot numit INCOMPETENȚI pe toți cei cu așa zisă RESPONSABILITATE A DECIZIE în ceea ce înseamnă sistemul de administrare și organizare al sănătății publice din Arad. Și-au dat examenul când au băgat Aradul în ROȘU PANDEMIC! Ori aceste liste cu neregularități nu sunt altceva decât o confirmare că este așa cum spun. Când niște ȚĂRĂNOI ce amu și-or țâpat opincile din gumă de cauciuc de camion, sau cizmele puturoase, la intrarea în Arad, or ajuns să fie Primar și Președinte la „Județ”, nu are cum să fie altfel. HOȚIE, CORUPȚIE …și oameni „loiali” într-u furătăciuni fără număr.
   .
   Cu declarații SFORĂITOARE, majoritatea diaree verbală și MINCIUNI ticluite de un SCRIBĂLĂU MIZERABIL pe post de director de comunicare, nu s-a putut, nu se poate și nici nu se va putea face CEEA CE ESTE NECESAR ȘI AȘA CUM TREBUIE! De ce? Fiindcă PROȘTI DE PUT, dar Ei LE ȘTIU PE TOATE CEL MAI BINE!!! Și asta este valabil, la orice subiect am aborda vizavii de necesitățile comunității arădene. INCOMPETENȚA ESTE MÂNĂ ÎN MÂNĂ CU HOȚIA ȘI CORUPȚIA!
   .
   Vizite de lucru … ca pe vremea comuniștilor, … ce altceva, că doar nu știe prostu ce a văzut. O să ne spună și ăsta ca „revenit din viitor”, la fel cu cel pe care-l slugăresc necontenit, Il Capo mafiei locale. O gloată de păpuși de paie, manipulate de păpușarul șef. Huooooo!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.