joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Sindicatul Europol: Stare de „avarie” la MAI. Se lucrează în condiții critice!

  de - | 26 aprilie 2023, 1:22 PM | Naţional

  0

  Măsura înghețării tuturor angajărilor în anul 2023 care se dorește a fi luată prin ordonanță de urgență, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare va pune Ministerul Afacerilor Interne într-o stare de „AVARIE” în privința personalului, scrie Sindicatul Europol.

  Potrivit sursei citate „dacă pentru anul acesta erau anunțate măsuri de reducere a deficitului de personal prin organizarea mai multor sesiuni de concursuri prin încadrare directă, dar și concursuri de TCO, măsurile anunțate de coaliția aflată la guvernare vor adânci colapsul în care se află ministerul”.

  Reprezentanții Sindicatului Europol spun că „deficitul de personal de aproximativ 30% e cu mult mai mare decât cel prezentat deoarece ștatele de organizare ale unităților de poliție nu mai sunt actualizate de peste 20 ani, schema actuală de personal fiind cu mult depășită față de nevoile existente și situația operativă”.

  De altfel, într-o postare pe site-ul sindicateuropol.ro, este explicată starea de avarie în care se află structurile de poliție:

  „Structurile poliției judiciare sunt depășite având sute de dosare în lucru, perioadele de soluționare fiind cu mult depășite; structurile poliției rurale sunt pe avarii, o patrulă având între 5 – 15 sate de acoperit; structurile componentei de ordine publică sunt limitate, ținând cont de situația operativă dinamică, fiind orașe și cu o singură patrulă de poliție; structurile poliției de proximitate fac munca pentru alți 2-3 colegi lipsă; structurile poliției de frontieră sunt insuficiente, atât în punctele de trecere ale frontierei, cât și la supravegherea frontierei de stat acolo unde trebuie să facă față migrației ilegale; structurile poliției de imigrări sunt depășite din cauza numărului mare de cereri primite; structurile suport : resurse umane, financiar, logistic etc. sunt cu mult depășite, apărând mari întârzieri în emiterea actelor administrative sau punerea în plată a unor drepturi; personalul contractual lipsește cu desăvârșire din toate instituțiile, deși rolul acestora e foarte important în asigurarea funcționării unităților”.

  „Nu același lucru putem spune și despre structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne care înflorește pe zi ce trece, fiind cea mai stufoasă dintre toate ministerele, care pe lângă ministru are în componență nu mai puțin de 14 chestori, generali, doctori sau secretari: 6 secretari de stat; 4 subsecretari de stat: 4 secretari generali. Total – 10 demnitari și 4 înalți funcționari publici”, indică Sindicatul Europol.

  Potrivit ursei citate „aceste structuri de conducere care se <<îngrijesc>> ca deficitul de personal de MAI să fie cât mai mare, au la rândul lor directori de cabinet, secretare sau șoferi pentru ca lucrurile să meargă ca unse în instituție. Aceste posturi bine ancorate în MAI au crescut de la o zi la alta pentru a deservi clientela politică, nicidecum pentru eficientizarea muncii polițistului. În același timp, MApN, structura similară din domeniul apărare și ordine publică, cu un număr similar de angajați, are 2 secretari de stat, un secretar general plus șeful statului major al armatei, adică de cinci ori mai puțin demnitari.

  Pe mandatul ministrului Lucian Bode a fost create cele mai multe funcții de demnitari, secretari/subsecretari de stat din istoria ministerului, în timp ce numărul polițiștilor cu funcții de execuție este la cel mai scăzut nivel. Această situație invers proporțională, cu funcții de conducere în MAI în creștere și cu numărul personalului de execuție în scadere, fac ca această componentă a structurii de apărare, ordine publică și siguranță națională să fie una defavorizată, polițiștii ajungând la saturație. Toate acestea împreună cu salarizarea precară fac ca meseria de polițist să fie pe cale de dispariție”.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.