luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Și cu noi, domnu’ Vuia, cum rămâne? Cine ne mai organizează? Somn lin, dom’ profesor…

  Nu l-am avut profesor, dar l-am cunoscut pe omul Iulian Vuia, profesorul de sport de la Liceul „Adam Muller Guttenbrun”, după ce a profesat câțiva ani și la Lipova. L-am cunoscut chiar pe terenul de sport prin intermediul lui Marius, vechiul său prieten. Acolo îi plăcea cel mai mult.

  Venea an de an la Fântânele și organiza turneul de fotbal organizat cu ocazia Zilelor Comunei. Nu aveai cum să nu-i remarci calmul și meticulozitatea. Nicio foaie de hârtie nu era așezată la întâmplare pe masa unde lucra, nu îi scăpa nimic, niciun rezultat, niciun marcator, niciun jucător. Profesorul Iulian Vuia făcea cu plăcere munca de care noi fugeam cu toții, cea de organizator. Și o făcea cu cel mai mare profesionalism.

  Citeam pe facebook comentariile apărute odată cu plecarea sa dintre noi. A fost iubit de elevi, de generații întregi cărora le-a fost dascăl până în urmă cu doi-trei ani când s-a penionat. A câștigat împreună cu elevii săi zeci de premii la olimpiade și concursuri școlare, dar dincolo de toate a fost unul dintre cei care au format oameni, au format caractere decenii la rând.

  Era un om cald, mereu cu vorbele la el, îi plăcea să râdă, să povestească, dar și să îți ofere un sfat bun atunci când te vedea dărâmat de probleme.

  Profesorul Iulian Vuia nu mai este. S-a stins discret, într-o zi de iulie, o zi care altădată pentru el însemna vacanță după o viață petrecută la catedra de sport. Competițiile vor continua, dar nu vor mai fi niciodată cum au fost. Cu noi cum rămâne, dom’ profesor. Pe noi cine ne mai organizează?

  Somn lin dom’ profesor! Cerul a avut și el nevoie de un organizator de competiții și de un profesor dedicat cum ai fost dumneata, prietenul și dascălul nostru mai mare…

  Foto: Fotografia datează din 2011. De la Fântânele…

  PS: Prietenii și foștii colegi care îl regretă profund, pot să-și ia rămas bun de la Iulian, de astăzi după masă la Capela Kuki din Grădiște. Înmormântarea va avea loc în data de 26.07.”, scrie pe facebook Asociatia Profesorilor de Educatie Fizica si Sport din judetul Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. L-am avut profesor la Industrial 2 prin clasa aXI-a, 1983-1984, mai trageam cate un fotbal pe Constructorul, dar normele erau norme.
   Ne vine randul sa dam proba la 1.500m, in parc pe malul Muresului undeva intre Polivalenta si Constructorul. Domn profesor ne explica traseul, pregatestecronometrul, start, fugim, final, toate OK.
   La ora urmatoare de educatie fizica ne cam ia in suturi,….. bai zapacitilor voi pe ce traseu ati alergat ca ati reusit sa bateti recordul mondial la 1.500 ! Om fain, Dumnezeu sa-l odihneasca.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.