joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Și Aradul are oferte de turism, numai bune de trimis în America

    de Valer Mărginean | 19 aprilie 2022, 8:21 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    0

    S-a vorbit destul de mult despre prezentarea cel puțin jenantă a ofertei românești la Târgul Internațional de Turism de la New York. Oricum, mult mai mult decât s-ar fi cuvenit, nu-i așa?, într-o perioadă în care nu știi, azi, cu cât va fi mai scumpă mâine pâinea sau care va fi paritatea leu – lapte, euro – morcovi, aur – carne de miel sau raportul dintre ieftinirea petrolului pe plan mondial și creșterea prețului carburanților de la noi. Plus nenorocirea adusă de războiul din Ucraina, devenit scuza perfectă pentru toate greutățile cărora trebuie să le facem față.

    Revenind la prezentare, este evident că a fost mizerabilă, iar pentru asta, toți cei implicați ar trebui degradați, destituiți imediat și puși să vâslească până acasă, indiferent dacă sunt de la Consulatul General al României de la New York, Biroul de Promovare Comercială și Economică, Ambasada României în SUA, Ministerul de Externe. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, alți tovarăși și prieteni.

    Pe de altă parte însă, au și gradații ăștia o scuză. Păi, ce oferă turismul românesc, în afară de peisaje, munți, păduri (câte au mai rămas), deltă, mănăstiri, nemeritat de uitata Sighișoara și mult prea lăudatele Sibiu și Oradea? Poate excesiv de celebrul loc al bețiilor intens televizate (Centrul Vechi din București) și, da, Litoralul cu cele mai proaste și scumpe servicii din lume. De altfel, serviciile sunt marea problemă a turismului românesc, nu slaba prezentare. Și, deloc în ultimul rând, tarifele (despre care mi-am propus să nu vorbesc acum).

    Dar, oare, ce oferă Aradul celor care se încumetă să viziteze municipiul și județul cu același nume? În municipiu, desigur, copia Centrului Vechi din București, nu-i așa? Adică, acea „axă turistică” despre care a vorbit, timp de câțiva ani fostul primar Falcă: Preparandia, Piața Avram Iancu, strada Mețianu, Piața Catedralei, Parcul Reconcilierii. Proiecte, studii, bani aruncați, vorbe goale. Strada Mețianu a fost reabilitată (ce cuvânt frumos au găsit pentru cheltuirea banilor publici!), a fost și inaugurată reabilitarea, băncile cumpărate la preț de heroină sunt deja pe ducă (nu-i nimic, va cumpăra Bibarț altele, mai trainice, din fier, ca să se potrivească cu bradul de Crăciun) și gata, pentru că acolo au rămas acele „magazine atractive” cu oferte de oale și articole de menaj (se bat turiștii străini să le cumpere!), urmele unor birturi infecte și altele rămase de pe vremea lui Ceaușescu. Plus, evident, boschetarii și câinii vagabonzi, care rămân o eternă atracție turistică.

    Nu știm ce va urma, care vor fi următoarele proiecte de anvergură ale municipalității, pentru că actualul primar s-a străduit în primul rând să instituie „tăcerea mieilor” și să se-nvârtă-n ronduri. Observăm și alte schimbări, de mare amploare managerială, pe care cu siguranță arădenii le așteptau. Spre deosebire de predecesorul Falcă, actualul edil nu mai cumpără, de exemplu bănci extrem de scumpe, ci le închiriază. Nu băncile, ci ouăle. Alea din fața Primăriei, dar tot la preț de heroină. Zilnic le poate admira din birou și, cu mulțumirea vizionarului ce-și vede cu ochii opera, poate spune de câte ori are chef, cu emoție: scumpele mele ouă!

    Parcă ni se face dor de-o prezentare de pe vremuri, cu promisiuni…

    „Pe Axa 4 avem la dispoziție deja câteva proiecte importante, în valoare de 38 milioane de euro, având garanția ca vom putea realiza un al doilea pod adiacent Podului Traian. Vom (…) realiza o mare bază sportivă în zona străzii Mărului, vom reabilita o parte din liniile de tramvai din municipiu, începând cu cele de pe Calea Radnei, vom realiza un nou pod peste Mureș, la capătul străzii Andrei Șaguna, care va lega orașul de cartierul Aradul Nou, și se vor achiziționa 4 autobuze electrice” (Gheorghe Falcă, 30 august 2016 pentru hotnews). Toate s-au realizat, după cum pot vedea și arădenii, nu numai cei care ne vizitează orașul (despre cele 38 de milioane de euro n-am mai auzit nimic).

    Oferta județului este mult mai generoasă pentru că are drumul vinului, al Ghiorocului, al Monesei și, evident, drumul zilnic al Pecicăi natale. Drumul vinului a fost o idee excepțională, dar nefuncțională, deci moartă din fașă. La Ghioroc, de când a devenit „stațiune strategică” a Consiliului județean se cam moare. Clar lipsește ceva. Poate o strategie bine pusă la punct de instituția pomenită. Moneasa este chemată și ea de Consiliul județean să reînvie, dar nu prea poate. Motivele sunt multe și prea legate de politic pentru a putea fi depășite. Deocamdată se reiau căutările de apă termală. Semn bun. Doar că se strică iarăși drumul reabilitat de CJA până reînvie Moneasa. Iar acest ciclu pare să continue la nesfârșit.

    Așadar, cam asta este oferta turistică a Aradului: Ouăle lui Bibarț, băncile lui Falcă și drumurile lui Cionca. Ofertă perfectă pentru un standul pregătit la Târgul internațional de turism de la New York. Păcat că a lipsit acum, dar la anul, deschise-i vor fi porțile.

    P.S. Câțiva dintre cei vizați în articolul de săptămâna trecută, în care am vorbit despre contestația depusă de Doru Orban, managerul evaluat al Filarmonicii Arad (pe care îl puteți citi aici) s-au supărat foarte tare pe mine. Pe motiv că toate proiectele de hotărâre ce urmează să fie dezbătute în ședințele Consiliului local Arad sunt comunicate odată cu convocatorul, nu așa cum am susținut eu. Și că așa s-a întâmplat și în cazul ședinței extraordinare din data de 12 aprilie, nu așa cum am scris eu. Așadar, supărare mare, mai ales a doamnei secretar general, Lilioara Stepănescu. Și, trebuie să recunosc, are un pic de dreptate. Într-adevăr, primim și noi atât ordinea de zi, câț și proiectele de hotărâre, cu ocazia fiecărei ședințe de CLM. Evident, greșeala de a nu fi văzul e-mail-ul prin care ne-au fost trimise documentele ședinței din 12 aprilie îmi aparține în totalitate. Cu speranța că scuzele pe care mi le prezint acum îmi vor fi acceptate, vreau să amintesc o scurtă anecdotă.

    Despre scoțieni se spune că sunt zgârciți, așa că, dacă le ceri o țigară vei fi refuzat. Francezii nu sunt așa. Ei nu te vor refuza, în schimb îți vor da cea mai rea țigară pe care o au, ca să nu mai ceri altă dată.

    Mi-am amintit anecdota asta când am văzut data la care ne-a fost transmis e-mail-ul cu ordinea de zi și proiectele ședinței CLM din 12 aprilie: exact cu o zi înainte, adică, în 11 aprilie. Asta, deși Dispoziția primarului privind convocarea ședinței fusese semnată în 8 aprilie. De trei zile au avut nevoie funcționarii publici din primărie ca să ne trimită un e-mail. Cu alte cuvinte, am primit „țigara”, dar am primit-o „rea și umedă”, ca să n-o putem folosi. Și, eventual, să nu mai cerem altă dată.

    Asta, ca să nu mai spunem despre solicitările trimise primăriei în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Aproape fără excepție, răspunsurile ne vin cu o zi, maxim două înainte de expirarea termenului, chiar dacă am cere să ni se comunice adresa instituției. Asta e o altă „țigară” rea, comunicată cu „cele mai bune intenții” și cu „real interes” pentru o bună comunicare. Profesionalism și onestitate.

    Din câte știm, doamna secretar general nu s-a supărat absolut deloc pe cea care a întocmit raportul de specialitate despre care am discutat săptămâna trecută. Ceea ce înseamnă că acesta este modelul de raport pe care îl agreează și încurajează.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.