marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Și-a ales singură „soarta de după moarte”. O fată de 14 ani, decedată de cancer, a fost criogenizată. Tatăl ei este furios: „Se poate trezi peste 200 de ani şi nu va avea pe nimeni!”

  de - | 22 noiembrie 2016, 10:13 AM | Știință

  0

  Tatăl unei fete de 14 ani, care este primul copil britanic care a fost criogenizat, se teme că aceasta se poate trezi peste 200 de ani şi nu va mai cunoaşte pe nimeni, nu va mai avea familie şi nici amintiri.

  Această fată (anonimă, la cererea familiei) a murit luna trecută şi acum se află într-un rezervor criostatic, la o temperatură de -196 grade Celsius, în interiorul Institutului de Criogenie, din Michigan (SUA). Acest eveniment a stârnit o amplă dispută între părinţii fetei, mama sa dându-şi acordul pentru această operaţiune, pe când tatăl său care, de asemenea, suferă de cancer, a refuzat, invocând modalităţile brutale prin care se realizează acest lucru și, nu în ultimul rând, suma de 37.000 lire sterline pentru această soluție care nu e sigură că va avea succes.

  În ceea ce priveşte alegerea fetiţei, înainte să moară, aceasta a scris o scrisoare în care îşi motivează alegerea: „Am fost rugată să explic de ce am ales să fiu supusă acestei metode bizare. Am doar 14 ani şi nu vreau să mor, dar ştiu că acest lucru se va întâmpla. Cred că această metodă îmi oferă o şansă de a fi tratată şi de a mă trezi la un moment dat, chiar dacă acest lucru se va întâmpla şi peste mii de ani. Vreau să trăiesc şi cred că în viitor se va descoperi un tratament împotriva bolii mele. Vreau să am această şansă. Aceasta este dorinţa mea”.

  Cazul nu a stârnit doar atenția presei, ci și a Justiției britanice, având în vedere că părinții minorei nu au căzut la un acord în privința deciziei fiicei lor. Totuși, Înalta Curte a decis să-i permită fetei să-și aleagă singură „soarta de după moarte”. Fata a spus despre judecătorul Peter Jackson că este eroul ei.

  Corpul ei a fost preluat de către americani şi a început să fie răcit şi introdus în nitrogen lichid, iar acest proces a avut loc în Institutul de Criogenie din Detroit, unde a fost criogenizat şi fondatorul său, Robert Ettinger, împreună cu două dintre soţiile sale. Aproximativ 250 de oameni au fost supuşi acestor proceduri. Primul a fost Dr. James Bedford, care a fost criogenizat în anul 1967.

  criogen

  Este folosit un dispozitiv pentru ca sângele să fie din nou pompat în organism atunci când este nevoie, iar pentru prevenirea deteriorării celulelor este administrat un tratament specific. Sângele şi fluidele corporale sunt înlăturate ulterior şi înlocuite cu o soluţie precum antigelul. Însă, acest proces este unul controversat, căci nu se poate ca un om să fie readus la viaţă cu succes în acest mod. Acest caz al fetei nu a mai avut un precedent, căci este prima oară când se cere ca o persoană decedată să fie readusă la viaţă prin această metodă.

  Martin Ingvar, neurolog la Institutul Karolinska din Suedia, este de părere că acest proces este supus eşecului şi că cei care îl practică sunt doar nişte şarlatani.

  Surse: Descopera.roDaily Mail

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.